Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Kā samazināt izmaksas par personīgo transportu?

Redakcija
Redakcija

Personīgo transportu daudzi uzskata par nepieciešamību, taču tas nebūt nav lēts prieks. Nereti tieši personīgais transports ir viena no lielākajām budžeta sastāvdaļām, turklāt, transportlīdzekļa uzturēšana saistās arī ar dažādiem neplānotiem izdevumiem. Piemēram, ja transportlīdzeklis saplīst, ir jāmeklē visi kredīti internetā un kāds no tiem jāizvēlas, lai tūlīt salabotu savu auto. Tas tiešām var radīt finansiālas grūtības, taču citas izejas bieži vien vienkārši nav. Par laimi, ir daudz dažādu veidu, kā samazināt izmaksas par personīgo transportu bez lieliem upuriem.

1. Ekonomiska braukšana

Nenoliedzami, visvairāk naudas transportlīdzekļu īpašnieki un lietotāji tērē tieši par degvielu. Degvielas cenas tikai turpina kāpt, tāpēc cerēt, ka nākotnē kaut kas varētu mainīties pats no sevis, ir visai naivi, taču, ievērojot dažādus ekonomiskas braukšanas principus, ir iespējams samazināt degvielas patēriņu pat par 30%. Ekonomiska braukšana ietver, piemēram, izvairīšanos no straujas braukšanas uzsākšanas, manevriem un bremzēšanas, piemērota pārnesuma izvēli, atteikšanos no lieku mantu vadāšanas līdzi utt. Tāpat arī piedomāšana pie automašīnas tehniskā stāvokļa var daudz ko mainīt. Pārliecinieties, ka gaisa spiediens riepās ir optimāls un degvielas sistēma darbojas kā nākas. Arī kondicionieri un sildītāju bez vajadzības nedarbiniet. Ja ievērosit pilnīgi visu minēto, benzīna patēriņš krietni vien samazināsies, līdz ar to personīgais transports ikdienā vairs neizmaksās tik dārgi.

2. Regulāra auto apkope

Daudzi cenšas taupīt naudu tieši uz regulāro auto apkopi, taču tā ir milzīga kļūda. Tādā veidā jūs ietaupīsit varbūt pāris eiro gadā, taču vēlāk par remontiem izdosit pat vairākus simtus eiro. Vienmēr sekojiet līdzi sava auto tehniskajam stāvoklim, lai visas problēmas varētu novērst laikus, kad to iespējams izdarīt par saprātīgām naudas summām. Pie regulārās apkopes pieskaitāmas tādas darbības kā, piemēram, eļļas filtru maiņa, kas ievērojami pagarinās dzinēja mūžu, gaisa spiediena pārbaude riepās, kas ļaus ar vienām riepām braukt ilgāk, utt.

3. Sīkākus remontdarbus un apkopes darbus veiciet pats

Mūsdienās cilvēki ir pieraduši pilnīgi visus auto apkopes un remonta darbus uzticēt profesionāļiem. Pat auto mazgāšanu reti kurš auto īpašnieks veic pats. Tā bieži vien ir lieka naudas tērēšana. Piemēram, tādus sīkus darbus kā filtru maiņa, vējstiklu šķidruma nomaiņa, eļļas maiņa utt., katrs var paveikt pats. Ja no automašīnām pilnīgi neko nesaprotat, tad palūdziet, lai kāds jums šos darbus iemāca izdarīt. Kaut vai paskatieties, kā to dara autoservisā, un pēc tam jau pratīsiet to izdarīt arī pats. Nopietnāku bojājumu gadījumā gan ar pašdarbību nevajadzētu nodarboties, jo tas var radīt tikai vēl lielākas problēmas un izmaksas.

4. Izvērtējiet nepieciešamību izmantot personīgo transportu

Kā jau tika minēts, personīgais transports daudziem ir nepieciešamība, jo tas ir vienīgais veids, kā nokļūt laikā visur, kur nepieciešams, taču problēma ir tajā, ka transportlīdzekļu īpašnieki nereti izmanto personīgo transportu arī tad, ja citas opcijas būtu finansiāli izdevīgākas. Piemēram, ja jādodas uz vietējo veikalu, kas atrodas vien pārsimts metru attālumā, nav nekādas vajadzības izmantot automašīnu, jo tik nelielu attālumu mierīgi var mērot arī kājām. Tāpat, ja jāveic tālākas distances, bieži vien izdevīgāks variants ir sabiedriskais transports, jo vienam cilvēkam sabiedriskā transporta biļete izmaksā lētāk nekā maksa par benzīnu. Tāpat vasarā garākus maršrutus var veikt ar velosipēdu, kas ir daudz lētāks, veselīgāks un videi draudzīgāks transporta veids. Īsāk sakot, tas vien, ka jums ir personīgais transports, nenozīmē, ka jums tas ir jāizmanto pilnīgi vienmēr un visur, jo vēl joprojām eksistē arī citas alternatīvas.

5. Iegādājieties jaunu auto

Ieteikums iegādāties jaunu auto daudzus noteikti varētu samulsināt, jo, ja reiz mēs runājam par to, kā ietaupīt uz transporta rēķina, lieki izdevumi nebūtu tas, ko mēs vēlamies, taču reizēm tā ir labākā investīcija, kas atmaksājas īsā laikā. Ja jūsu vecais auto ir ļoti bieži jālabo, tas vairs nav ekonomisks un tam ir dažādas citas problēmas, labākais risinājums varētu būt jauna auto iegāde. Ja jums tam nav naudas, varat izmantot tādus pakalpojumus kā patēriņa kredīts vai auto kredīts, kas ļaus nomaksu par auto veikt jums piemērotā termiņā. Sākotnēji izdevumi par transportu šādā gadījumā, visticamāk, pat pieaugs, taču, ņemot vērā, ka nebūs tik daudz naudas jāizšķiež par remontiem, degvielu, nodokļiem utt., jums būs jāpārmaksā tikai nedaudz, turklāt, kad kredīts būs nomaksāts, jums par auto būs jātērē ievērojami mazākas naudas summas.

Personīgais transports tiešām neizmaksā lēti, un ir jārēķinās, ka tā uzturēšana un izmantošana prasīs zināmus finansiālos līdzekļus, taču, ja ikdienā mazliet piedomāsit pie tā, kā lietot savu auto un kā ar to apieties, varēsit šīs izmaksas krietni samazināt. Lietojot auto gudri un pārdomāti, tas jūsu finansiālo situāciju tik ļoti neietekmēs.