Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:235, Did:0, useCase: 3

9 gardas Ziemassvētku receptes

Kā zināms, Ziemassvētku galdā jābūt deviņiem ēdieniem un arī jāēd Ziemassvētkos deviņas reizes. Kāpēc? Kā vēsta latviēsu ticējumi, tas garantē pārticību un bagātību nākamajā gadā. Obligāts ēdiens svētku galdā ir maize, lai tās nākamgad nepietrūktu.Tradicionālie ziemassvētku ēdieni ir cukas šņukurs, štovēti kāposti, speķa pīrādziņi, koča (grūbu biezputra), piparkūkas un taukšķēti zirņi. Daudzus no tiem gatavojam arī šodien. Dažas no receptēm gadsimtu gaitā nav mainījušās, citas ieguvušas jauas garšas. Piedāvājam 9 garšīgas ēdienu receptes senlatviešu tradīcijās, taču mūsdienīgā izpildījumā.





1. CŪKAS ŠŅUKURS AR VĀRĪTIEM KARTUPEĻIEM

Nepieciešams:

Svaiga vai kūpināta cūkas galva,
2 lieli sīpoli,
2-3 lauru lapas,
8 smaržīgie pipari,
10 melnie pipari,
4-5 ķiploku daiviņas,
sāls.

Vēl būs vajadzīgs liels katls.

Pagatavošana:

1. Cūkas galvu liek katlā un pārlej ar ūdeni. Kad ūdens sāk vārīties, pievieno visas garšvielas un vāra, kamēr gaļa gatava (apmēram 3 stundas). Buljonu pēc tam var izmantot mērces pagatavošanai.

2. Kartupeļus novāra sālsūdenī atsevišķā katlā.

Labi garšo kopā ar štovētiem kāpostiem, marinētiem ķirbjiem, brūkleņu ievārījumu vai burkānu- ķiploku salātiem.

2. TAUKŠĶĒTI ZIRŅI

Nepieciešams:

200g pelēko zirņu,
600 g žāvēta speķa,
sīpoli,
sāls.

Pagatavošana:

1. Izmērcētus zirņus liek katlā, novāra un, kad gatavi – nokāš.

2. Kad zirņi nokāsti, tos apber ar sāli, uzber uz pannas un apcep.

Var pievienot gabaliņos sagrieztu speķi un sasmalcinātus sīpolus.




3. ŠTOVĒTI KĀPOSTI AR GRŪBĀM

Nepieciešams:

1kg skābētu kāpostu,
0,5kg cauraugušas cūkgaļas,
1 liels sīpols,
2 - 3 ķiploka daiviņas,
50g grūbu,
sāls,
cukurs.

Pagatavošana:

1. Cūkgaļu sagriež nelielos gabaliņos, sīpolu un ķiplokus sasmalcina, liek katlā. Ja kāpostus grib treknākus, tad jāizvēlas treknāka gaļa, taču liesākam gala rezultātam lieliski noder arī svaigas cūkgaļas ribiņas.

2. Visu pārlej ar ūdeni, lai produkti būtu pilnībā ar to apņemti. Sautē uz mazas liesmas.

3. Kad virums sāk vārīties, visu samaisa, pievieno grūbas, sāli un cukuru pēc garšas. Turpina vārīt, ik pa laikam apmaisot.

Kāposti ir gatavi, kad gaļa ir mīksta. Pasniedz ar kartupeļiem un gaļas ēdieniem. Jo biežāk kāposti tiek sildīti, jo tie ir garšīgāki!

4. Vistas cepetis ar burkāniem un selerijām

Nepieciešams:

1 vista,
1 liels burkāns,
1 selerijas sakne,
1 paciņa sviesta,
sāls,
pipari,
garšvielu maisījums vistas gaļai,
2 -3 lauru lapas.

Pagatavošana:

1. Vistu sagriež porciju gabalos, nedaudz sasāla, sapiparo, ierīvē ar garšvielām.

2. Burkānu un selerijas sakni nomizo, sagriež nelielos gabaliņos.

3. Katliņā vai dziļā pannā izkausē sviestu, pielej nedaudz ūdens un pieliek lauru lapas. Iegūtajai mērcei pievieno vistu un dārzeņus, sautē uz nelielas uguns aptuveni 40 minūtes, kamēr gaļa un dārzeņi ir mīksti.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, makaroniem, rīsiem pēc izvēles.

5. CŪKGAĻAS RULETE AR ŽĀVĒTĀM PLŪMĒM

Nepieciešams:

600g cūkgaļas filejas,
40g lobītu pistāciju,
150g žāvētu plūmju,
2 vidēji kabači vai cukīnī,
2 - 3 ķiploku daiviņas,
sāls,
ķimenes,
kaltēta salvija,
eļla.

Pagatavošana:

1. Plūmes aplej ar brendiju un atstāj ievilkties.

2. Uz filejas kārto riekstus un plūmes, uzkaisa ķimenes un salviju un cieši satin ruletē. Malas sasprauž ar zobu bakstāmajiem irbulīšiem avi arī ruleti notin ar diegu. Apcep uz pannas un turpina cept cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes.

3.Cukini sagriež plānās šķēlēs un apcep. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus un sāli.

4. Ruleti griež porciju gabalos un pasniedz kopā ar cukini.

6. CEPEŠKRĀSNI CEPTA KARPA

Nepieciešams:

1 liela karpa,
sāls,
pipari,
ķiploki,
krējums vai majonēze (pēc vēlēšanās)

Pagatavošana:

1. Karpu notīra, izķidā, ierīvē ar sāli, pipariem un ķiplokiem, tad liek uz ietaukotas cepešpannas un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 20-30 minūtes.

2. Kad karpa gandrīz gatava, tai uzpiež krējumu vai majonēzi un cep līdz gatavībai.

7. GARDIE BIEŠU SALĀTI

Nepieciešams:

2 kartupeļi,
1 biete,
1 sīpols,
2 marinēti vai skābēti gurķi,
1 liels saldskābs ābols,
200 g vārītas liellopa gaļas,
4 siļķu filejas,
1 cieti vārīta ola,
100g majonēzes,
100g skābā krējuma,
sāls,
cukurs,
pipari.

Pagatavošana:

1. Kartupeļus ar mizu izvāra, nosusina, atdzesē un nomizo. Sagriež strēmelītēs vai kubiņos. Arī sīpolu, ābolu, gurķus, liellopa gaļu un siļķu filejas sagriež gabaliņos.

2. Sajauc majonēzi ar krējumu, pēc garšas pievieno sāli, cukuru un piparus. Mērci pārlej sagrieztajiem produktiem, visu viegli izcilā. Vismaz uz stundu noliek aukstumā.

3. Olu sakapā, pirms pasniegšanas pārkaisa salātiem.

8. ĀTRI PAGATAVOJAMI GAĻAS PĪRĀDZIŅI

Nepieciešams:

Mīklai

3 ēdamkarotes eļļas,
1 glāze ūdens,
400 g miltu,
sāls pēc garšas.

Pildījumam

Izvēlies to, kas tev garšo

Pagatavošana:

1. Ielej glāzē trīs ēdamkarote eļļas; pielej glāzi līdz augšai ar ūdeni un pieber sāli.

2. Ieber bļodā 400 g miltu un šķidrumu no glāzes pievieno tiem. Samīci stingru mīklu, izveltnē to un ar glāzi izveido no mīklas ripiņas.

3. Katrā ripiņā liec pildījumu, kāds tev garšo (kāposti, gaļa, kartupeļi, olas u.c.), aizspied pīrādziņam malas.

4. Liec pīrādziņus uz pannas, pārsmērē ar eļļu un ūdeni.

5. Liec cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā gatavus!

9. APGĀZTĀ BRŪKLEŅU KŪKA AR RIEKSTIEM

Nepieciešams:

200g brūkleņu,
125g miltu,
150g cukura,
100g kapātu valriekstu,
120g sviesta,
1 ola,
1/2 tējk. kanēļa,
1/2 tējk. cepamā pulvera.

Pagatavošana:

1. Olu sajauc ar 100 gramiem cukura, miltiem, cepamo pulveri, kanēli un 80 gramiem kausēta sviesta.

2. Riekstus samaisa ar 50 gramiem cukura un 40 gramiem kausēta sviesta.

3. Brūklenes liek cepešpannā, kurā ieklāts cepamais papīrs un pārklāj ar riekstu masu. Virsū lej pašķidro mīklu, liek krāsnī 200 grādu temperatūrā un cep apmēram 30 minūtes.

4. Kūku apgāž, ļauj atdzist, var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Gatavoja un fotogrāfēja Iveta Apškrūma