Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:78, Did:0, useCase: 3

Vecais Jaunais gads arī ir svētki!

Vecais Jaunais gads ir vēsturiski svētki, kas izveidojušies laika skaitīšanas maiņas rezultātā. Tradīcija atzīmēt Veco Jauno gadu aizsākās līdz ar neatbilstību starp Jūlija (t. s. vecā stila) un Gregora kalendāru, pēc kura šobrīd dzīvo praktiski visa pasaule. Atšķirība starp šiem abiem kalendāriem ir 13 dienas.

Vecais Jaunais gads iestājas pusnaktī no 13. uz 14. janvāri. Izrādās, ka dažās valstīs svin divus Jaunos gadus – gan pēc vecā, gan pēc jaunā kalendāra. Pēc pārejas uz jauno laika skaitīšanu Veco Jauno gadu turpina neoficiāli svinēt tādās valstīs kā Krievijā, Ukrainā, Armēnijā, Baltkrievijā, Kazahstānā un Gruzijā. Tāpat Veco Jauno gadu atzīmē arī Maķedonijā, Rumānijā, Serbijā, Melnkalnē un dažos vāciski runājošajos kantonos Šveicē.

Serbi šos svētkus sauc par Serbu Jauno gadu.

Krievijā tradīcija svinēt Veco Jauno gadu radās, kad tur tika ieviesta jaunā laika skaitīšana, t.i. pēc 1918. gada. Tāpat kā pēc Krievu pareizticīgās baznīcas tradīcijām Ziemassvētki tiek svinēti 6. janvārī, tā arī Krievijā paraža svinēt Veco Jauno gadu ir saistīta ar tradīciju sagaidīt visus baznīcas svētkus pēc Jūlija kalendāra. Turklāt mūsdienu Jaunais gads iekrīt pareizticīgās baznīcas Ziemassvētku gavēņa laikā, līdz ar to ticīgajiem, kuri ievēro šo gavēni, mūsdienu Jauno gadu nemaz nav iespējams sagaidīt, svinot tāpat kā to dara pārējā pasaule.

Vecā Jaunā gada tradīcijas.

Saskaņā ar pareizticīgajām tradīcijām pirms Jaunā gada par godu svētajam Vasīlijam Lielajam, Kesarijas arhibīskapam, bija pieņemts svinēt Vasīlija dienu. Vasīliju Lielo sauc arī par Vasīliju Devīgo, jo neviens svētku galds nevarēja sacensties ar Jaungada pārpilnības galdu. Īpaša vieta tika atvēlēta cūkgaļas ēdieniem. Cūkas gaļa bija galvenais cienasts Vasīlija vakarā un visā Ziemassvētku nedēļā, jo svētais Vasīlijs Lielais tika uzskatīts par cūku aizstāvi.

Ir arī tautas novērojumi, kas saistīti ar šiem svētkiem. Piemēram, Vasīlija dienā agri no rīta gatavoja tā saucamo Vasīlija putru un īpaši sekoja tās vārīšanās procesam. Ja putra skrēja ārā no katliņa, visai mājai gaidāma bēda. Ja putra bija izdevusies, to vajadzēja apēst visu līdz pēdējai karotei.

Ja naktī no 13. uz 14. janvāri debesis ir skaidras un zvaigžņotas, tas nozīmē, ka būs liela raža.

____________

Vispār jau ideja svinēt Jauno gadu divas reizes nav nemaz tik peļama. Un vēl jau nedrīkst aizmirst arī Ķīniešu Jauno gadu. Tas nozīmē, ka Jauno gadu var sākt trīs reizes no jauna. Tādēļ, ja 1. janvāris atnāca ne tā, kā jūs vēlējāties, pastāv vēl divas iespējas sākt visu no jauna. Šajā dienā var vēlreiz satikties ar draugiem, apsveikt tos, kurus nepaspējām apsveikt, vēlreiz iedegt Jaungada eglītes svecītes un sajust, ka Vecais Jaunais gads nav nejaušība, kas radusies kalendāru nesakritības dēļ, bet ir pilnīgi patstāvīgi svētki un brīnišķīgs veids, kā pagarināt jaungada svinību burvīgumu.

sīkāk