Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:280, Did:0, useCase: 3

Kur drīkst cirst un kādu labāk izvēlēties – padomi par eglītēm

Redakcija
Redakcija

AS „Latvijas valsts meži" arī šogad ir lēmusi, ka katra Latvijas ģimene drīkst nocirst vienu eglīti. Tā kā dodoties medībās un atpūšoties pie dabas, Latvijas meži ir apceļoti un izstaigāti krustām šķērsām, lūk, daži padomi, kā izvēlēties savvaļas eglīti.

Doties pēc eglītes – piedzīvojums visai ģimenei

Gribētos sākt ar aicinājumu, centieties sagādāt eglīti pašu spēkiem – nopirkta eglīte nesniegs tādu gandarījumu, kā tāda, kuru visa ģimene izvēlējusies kopīgiem spēkiem. Pārvērtiet eglītes vešanu mājās par aktīvu dienu visai ģimenei – dodoties uz mežu, var ņemt līdzi gan lielos, gan mazos, gan četrkājainos ģimenes locekļus, turklāt, līdzi jāņem ne tikai instrumenti eglītes nociršanai/nozāģēšanai, bet paņemiet arī siltu tēju termosā, kādu garšīgu piparkūku un gardumus meža iemītniekiem – burkānus, ābolus, ko atstāt mežā.
Izvēlieties eglīti bez steigas, izbaudot pastaigu svaigā gaisā! Ja tomēr nav iespējas pašiem doties uz mežu, eglītes katra gaumei iespējams iegādāties arī tuvējā tirgū.

Eglīte no “īstā meža”

Lai nepārkāptu likumu, jāņem vērā, ka eglīti nedrīkst cirst privātā mežā, publiskā dabas parkā vai īpaši aizsargājamā teritorijā, kuras parasti tiek apzīmētas ar ozollapu. AS „Latvijas valsts meži” visā Latvijas teritorijā apzīmēti ar plāksnīti – LVM īpašuma zīmi. Skatieties stigu un ceļu malās LVM īpašuma zīmi, kur uz dzeltena fona attēlots LVM logotips, kā arī citas informācijas zīmes ar LVM logo. Pirms došanās uz mežu vislabāk palūkoties kartē Mammadaba karte, lai precīzi zinātu, kuri ir “īstie meži”.

Arī īstajā mežā nedrīkst cirst visu pēc kārtas

Kad īstais mežs ir atrasts, jāsāk lūkoties apkārt, kuras no visām eglītēm šajā mežā drīkst cirst un vest mājās? Svētku prieku noteikti varētu izbojāt soda naudas maksājums, tāpēc ievērosim noteiktumus – necirtīsim eglītes jaunaudzēs, kā arī jauktos jaunu koku mežos.

Savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst meža ceļu malās, grāvju malās, uz stigām, zem elektrolīnijām, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem. Eglīte augstumā nedrīkst pārsniegt trīs metru garumu, eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, eglīte jānozāģē līdz ar zemi. Ja atstāsiet augstu celmu, uz tā var savainoties meža dzīvnieki.

Kā atrast ideālo?

Kā jau minēju, vislielāko gandarīju sniegs ne jau eglītes lielums vai kuplums, bet gan tas, ka to izvēlējusies visa ģimene kopīgi, taču ir arī daži parametri, kuru ir vērts ievērot, lai svētkos varētu priecāties par patiešām skaistu eglīti.

Proporcionālai eglei augstuma un pamatnes attiecība ir 1,5:1, zari visās pusēs izauguši vienmērīgi, tie ir pietiekami stingri, lai nenolīktu zem rotājumu svara, un arī galotne nav pārāk kaila.

Un pēc svētkiem, kad eglīte būs godam nokalpojusi un iepriecinājusi gan lielos, gan mazos, un visas dāvanas, kas bijušas zem eglītes, būs sadalītas, nenometiet kociņu pa roku galam. Arī pēc svētkiem eglīte var būt noderīga – to var izmantot apkurē vai arī pavaicāt sava dzīvojamā nama apsaimniekotajam, kādā veidā tiks organizēta Ziemassvētku eglīšu aizvešana no daudzdzīvokļu namiem.
Lai skaisti un priecīgi svētki!

Autors: Ivars Jakovels