Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:279, Did:0, useCase: 3

Pirmā palīdzība līgotājiem

Vasara ir klāt un līdz Līgo svētkiem arī vairs nav ilgi jāgaida. Jāņu svinēšana saistās ar ļoti daudzām jautrām izdarībām un tradīcijām – apdziedāšanās, lekšana pāri ugunskuram, dejas un dažādas rotaļas. Diemžēl Jāņi ir arī laiks, kad cilvēki bieži gūst dažādas traumas. Kādas ir tipiskākās Līgo svētku traumas un kā sniegt pirmo palīdzību šo traumu gadījumā, stāsta Zemgales veselības centra ķirurģe Natālija Aizena.

Sasitumi

Sasituma galvenās pazīmes ir sāpes, sasistās vietas pietūkums, kā arī asinsizplūdums. Lai šos simptomus mazinātu, sasistajai vietai jānodrošina vēsums. Kā aukstuma kompresi var izmantot dvielī ietītus ledus gabaliņus, ko tur 10-15 minūtes. Dvielis ir nepieciešams, lai aukstums uz ādu neiedarbotos pārāk agresīvi. Tūskas un sāpju mazināšanai var izmantot arī speciālos gēlus, kurus uzklāj uz sasituma vietas. Ja sāpes šķiet pārāk traucējošas un nepanesamas, palīdzēt var iekšķīgi lietojamie pretsāpju līdzekļi - tabletes. Tomēr ir ļoti būtiski ņemt vērā, ka ja sāpes nemazinās vēl pēc trim dienām, tad iespējams trauma ir nopietnāka, tāpēc nepieciešams griezties pēc palīdzības pie ārsta.

Vaļējas brūces

Nobrāzumi un citas vaļējas brūces ir maksimāli ātri jāapstrādā un jāpārsien, lai tajās neiekļūtu infekcija. Brūces dezinfekcijai var izmantot kādu speciālu antiseptisku līdzekli, bet tik pat labi derēs arī degvīns. Būtiski ir atcerēties, ka dezinficē tikai un vienīgi brūces malas. Pašu brūci nevajadzētu dezinficēt, jo tādā veidā var kaitēt audiem, tos apdedzinot. Pēc dezinfekcijas brūci pārsien. Pievērsiet uzmanību pašai brūcei - ja tās malas nesakļaujas, tad ir jādodas uz slimnīcu – iespējams to būs nepieciešams šūt.

Apdegumi

Tā kā populāra Jāņu tradīcija ir ugunskura kurināšana un lēkšana tam pāri, tad līgotājiem bieži gadās iegūt apdegumus. Pirmā palīdzība, pēc saskares ar liesmu vai kādu karstu priekšmetu, ir apdegušās vietas dzesēšana. Vislabāk ir apmēram 15 minūtes turēt apdegumu zem auksta, tekoša ūdens. Apdegumi tiek iedalīti trijos līmeņos: pirmās pakāpes apdegumiem ir raksturīgs apsārtums un neliels uztūkums, otrās pakāpēs apdeguma gadījumā uz ādas jau veidojas čūlas, savukārt trešās pakāpes apdeguma rezultātā cieš dziļākie ķermeņa audi. Ja apdeguma laukums ir lielāks par cietušā cilvēka plaukstu, tad noteikti ir jāgriežas pēc palīdzības pie ārsta. Par plaukstu mazākus apdegumus, pēc atvēsināšanas ūdenī, var apstrādāt ar īpaši apdegumiem paredzētām ziedēm. Pēc apdeguma apstrādāšanas, uzlieciet tam pārsēju. Pūšļus, kas radušies apdeguma vietā nekādā gadījumā nedrīkst pārdurt, jo šis ādas slānītis apdegušo vietu nosedz un aizsargā no baktērijām.

Insektu kodumi

Speciālisti brīdina, ka, neskatoties uz bargo ziemu, šovasar gaidāma liela kukaiņu aktivitāte. Lielākajā daļā gadījumu, odu kodumu vietas nav nepieciešams īpaši apstrādāt. Pie speciālista jāgriežas tikai gadījumos, ja koduma vieta kļuvusi spilgti sarkana, sāpīga un ir lielāka par 5 cm2. Gadījumā, ja ir iedzēlusi lapsene, bite vai sirsenis, pēc iespējas ātrāk no koduma vietas jāizņem dzelonis. To vislabāk darīt ar pincetes palīdzību. Koduma vietu nedrīkst spaidīt, jo tādā veidā inde ādā iekļūst arvien dziļāk. Koduma vietai var uzlikt atvēsinošu kompresi, kā arī ieziest ar aptiekās nopērkamiem speciāliem līdzekļiem, kas satur prethistamīna vielas. Ja pēc insekta dzēliena cilvēkam rodas alerģiska reakcija (nieze ne tikai koduma vietā, bet arī citās ķermeņa daļās, piepamst mēle vai rīkle, grūtības elpot, reibonis, samaņas zudums), jālūdz palīdzība mediķiem.

Ja ir gadījies satraumēties, pats svarīgākais ir saglabāt mieru! Jāpārtrauc visas aktivitātes un mierīgi jāapsēžas vai jāapguļas. Tikai tas nodrošinās veiksmīgu pirmās palīdzības sniegšanu, kā arī nepadarīs traumu vēl nopietnāku. Tāpat ir būtiski atcerēties, ka, ja nezināt kā būtu pareizi jārīkojas konkrētas traumas gadījumā, labāk nedariet neko un uzticiet pirmās palīdzības sniegšanu mediķiem.