Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:22, Did:0, useCase: 3

Pieci padomi, kas noderēs, gatavojoties dārza ballītei

Redakcija
Redakcija

Vasaras vidus ir piemērots laiks, lai rīkotu dārza ballītes. Tā ir lieliska iespēja sarīkot svētkus sev un saviem draugiem svaigā gaisā, turklāt, ielūdzot plašāku ballētāju loku, nekā citkārt tas būtu iespējams, ballīti rīkojot iekštelpās.

1. Ielūdz viesus, atklājot visas „kārtis”

Ja arī esi plānojis rīkot dārza ballīti, kā pārsteigumu, atceries, ka tavi viesi jutīsies labi, ja tiem būs ērti. Tādēļ ielūdzot viesus, norādi, ka ballīte notiks ārā, lai dāmas nevelk augstpapēžu kurpes vai apspīlētas mini kleitas, kas varētu traucēt brīvi justies. Ja ballīte var ieilgt, atgādini, lai viesi līdzi ņem siltākas drēbes vai arī peldkostīmus/peldbikses, ja ir plānotas aktivitātes ūdens tuvumā.

2.Iekārto atbilstošu ballīšu vietu

Neraugoties uz to, vai esi plānojis dārza svinības rīkot vasaras karstākajās vai lietainākajās dienās, parūpējies, lai taviem viesiem būtu iespēja patverties. Parūpējies, lai tev pa rokai būtu pledi vai lakati, kurus iedot gadījumos, ja laika apstākļi mainās. Tāpat arī ir svarīgi nodrošināt katram viesim iespēju apsēsties. Ne visi vēlēsies gulšņāt zālītē, tādēļ jāparedz arī iespēja ērti iekārtoties šūpuļtīklā, krēslā vai uz kāda lielāka spilvena.

Izvietojot nojumes un krēslus, pārliecinies, lai viesiem ilgstoši nevajadzētu uzturēties grila tuvumā. Tā, iespējams, savus viesus pasargāt no ēdiena smaržas, dūmiem un ēdiena traipiem.

Ja ballītē ierodas arī bērni, svarīgi ir teritorijā ierobežot piekļuvi vietām, kas var būt bīstamas. Piemēram, dīķis, bišu strops vai šķūnītis ar dārza instrumentiem. Lai bērni nemeklētu piedzīvojumus plašākā teritorijā, vislabāk ir iekārot viņiem atsevišķu vietu ar rotaļlietām un spēlēm, kur viņi kopā var pavadīt laiku.

3. Paredzi visus drošības apstākļus

Pirms svinībām, izpēti un sagatavo visu nepieciešamu, lai tās elektroierīces, kuras esi plānojis darbināt dārza svētku laikā, darbotos. Ja esi izīrējis grandiozām dārza ballītēm rodeo bulli – noteikti pārliecinies, vai tavas vasarnīcas elektrojauda būs pietiekoša, lai ierīce strādātu. Atceries, āra apstākļos izmanto tikai tos pagarinātājus un elektrības vadus, kuri ir piemēroti āra apstākļiem. Vadus novieto tā, lai tie neķertos pa kājām viesiem. Noteikti sagatavo aptieciņu, ja gādās kāda trauma pie grila vai kukaiņa kodums.

4. Padomā, lai maltīte sagādātu baudu, ne pārdzīvojumus

Ogas, ziedi, augļi – viss, kas rotā dārza ballīti, piesaista arī kukaiņus, īpaši lapsenes. Ja esi novērojis, ka tavā dārzā šie plēsīgie kukaiņi mēdz uzrasties bariem, izvēlies tādus traukus, kuri ir aprīkoti ar sietveida vākiem, kas neļauj kukaiņiem piekļūt ēdienam. Piedāvā dzērienus labāk dzert no glāzēm, nevis pudelēm un skārdenēm, jo tā laikus būs iespējams pamanīt dzērienā iekritušu lapseni.

Viens no dārza ballīšu ēdināšanas pamatnoteikumiem ir tāds, ka ēdienam ir jābūt tik vienkāršam, lai to varētu notiesāt tikai ar dakšiņu, turklāt turot šķīvi otrā rokā.

Izvēloties traukus, padomā, lai tie ir triecienizturīgi. Vislabāk ir izvēlēties tādus traukus, kas paredzēti tieši lietošanai āra apstākļos.

Ja svinības iekrīt gada viskarstākajā laikā, lieti atcerēties, ka gaļas ēdieniem ir jābūt atbilstoši termiski apstrādātiem. Pagatavotu ēdienu ieteicams apēst uzreiz un neturēt ilgāk par divām stundām uz galda. Ja svinību galvenā maltīte ir uz grila pagatavots ēdiens, ieteicams sagatavot uzkodas tiem viesiem, kuri ieradīsies pirmie, lai remdētu sākotnējo izsalkumu.

5. Ieplāno dažas izklaidējošas aktivitātes

Lai arī viens no ballīšu galvenajiem mērķiem ir satikties ar tuvākajiem un pavadīt garas stundas sarunās, reizēm ar sarunām ir par maz, lai ballīte būtu atmiņās paliekoša. Īpaši, ja esi ieplānojis vienuviet pulcināt cilvēkus, kuri savstarpēji līdz šim nav bijuši pazīstami. Ieplāno dažas vienkāršas spēles un izklaides, kas viesus satuvinās, atraisīs veiksmīgākai komunikācijai. Ja viesībās ierodas arī bērni – jāparedz, ka viņi izmantos dārza teritoriju un to apdzīvos pēc savas patikas, tādēļ sagatavo kādas aizraujošas spēles arī viņiem. Baloni, burbuļu pūšamie un sejas krāsas – būs vienmēr noderīga ballīšu atribūtika bērniem.

Joprojām modē ir arī tematiskās ballītes. Tās būs izdevušās pat tajās reizēs, ja nav bijis laika padomāt par viesu izklaidēšanu. Daži piemēri populārākajām tematiskajām ballītēm:

· Dažādu kultūru ballītes, piemēram, amerikāņu ballīte, kas paredz kantri mūziku, rūtainus flaneļa kreklus, džinsu bikses vai svārkus, kā arī dažādu burgeru, barbekjū un citu amerikānisku ēdienu pagatavošanu. Siena ķīpas noformējumā un laso mešanas sacensības – garantēta jautrība visa vakara garumā.

· Ballītes ar ģērbšanās stilu katrai dekādei, kuru akcentē ar izvēlēto mūziku. Īpaši iederēsies ja plāno satikties ar draugiem vai klasesbiedriem, kuri sen nav redzēti, taču kopīga foto albumu pāršķirstīšana par aizgājušajiem gadiem ir viena no ballītes aktivitātēm. Gofrēti mati, lieli auskari un spilgtas acu ēnas – vai neatsauc atmiņā labākos klases vakarus?

· Iecienītākās kino filmas tematikas ballīte. Ja gadās, ka ballīte ieilgs (un kino tematikas ballītēm ir vienkārši jāieilgst), tad vislabākais vakara noslēgums vasarīgā naktī būs iemīļotākās kinofilmas skatīšanās uz mājas sienas, vai uz speciāli iekārtā ekrāna starp tava dārziņa ābelēm. Romantika!

· Baltā, melnā, zaļā – vai jebkādas citas krāsas ballīte, kurā viesiem jāierodas ne tikai tērptiem noteiktas krāsas apģērbā, bet arī ēdiens tiek pasniegts un gatavots, ievērojot ballītes tematisko krāsu. Vasarā, kad ogas, augļi un dārzeņi ir pilnbriedā, šādu krāsu spēli radīt būtu visvienkāršāk.