Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:249, Did:0, useCase: 3

Uzrīko Jaunā gada ballīti pats

Nav noslēpums, ka jauno gadu diez vai kāds sagaidīs mājās. Visdrīzāk visi dosies kaut kur ārpus mājām uz kādu ballīti vai nu tikai draugu lokā, vai liela pūļa ielenkumā. Un tomēr – ballīte būs! Taču, lai tā notiktu ir jābūt organizatoram, kas parūpēsies par to, ka jaunā gada ballīte būs neaizmirstamākais gada pasākums!

Tātad, ja tu esi apņēmies šo lomu, organizējot draugiem ballīti, tev noteikti jāparūpējas ne tikai par viesu sarakstu, galda klāšanu un vietu, kur viss tas notiks, bet arī par izklaidēm un atmosfēru!

Kā rīkot jaunā gada ballīti.

Solis 1.
Viesu saraksts jeb VIP
Ja vēlies, lai ballīte izdotos un būtu patīkama ikvienam, rūpīgi izvērtē to, ko aicināsi un ar ko pats vēlies sagaidīt jauno gadu kopā. Aicini sev līdzīgi domājošus cilvēkus, ar kuriem būs par ko parunāt un pajokot.
Uz ballīti nevajadzētu aicināt vairāk kā 15 cilvēkus (maksimums 20), jo savādāk sāksies cilvēku grupēšanās, kas savukārt novedīs pie sadrumstalotas sabiedrības nevis vienotības (mēs visi zinām, kā tas ir, kad katrā stūrītī ir savs bariņš).

Solis 2.
Pievērs uzmanību savām un viesu vēlmēm
Plānojot ballīti, tev ir jābūt mazliet arī kā psihologam un jāsaprot cilvēki, kas apmeklēs šo ballīti. Kādas ir viņu vēlmes, spējas un ieceres. Nevar uzrīkot ballīti tikai pēc saviem ieskatiem. Kādam pietiks ar čipsiem un dzeramo, citam gribēsies varbūt kādas maizītes un salātus. Vajag atrast to zelta vidusceļu, kur viesiem ir labi un par pieņemamiem līdzekļiem. Es parasti, kad rīkoju ballītes, palūdzu visiem pašiem atnest kādu groziņu. Līdz ar to visi atnesīs sev tīkamākās uzkodas un neviens nebūs vīlies, izgaršojot arī citu atnestās kārās lietiņas.

Solis 3.
Novelc rāmjus
Visnotaļ jaunā gada atnākšanu var nosvinēt visdažādākajos veidos, taču, tāpat kā katrai ballītei, pamatā ir jābūt idejai. Lai arī tematiskās ballītes jau skaitās noiets etaps, tomēr tas ir viens no vienkāršākajiem un jautrākajiem paveidiem uz kā pamata rīkot ballīti. Tas var būt karnevāls, cirks, slavenības utml ballītes. Galvenais ir konkrēti izdomāt ballītes veidu un pie tā arī turēties.

Solis 4.
Sadali pienākumus
Nekādā gadījumā nevajag uzvelt visus pienākumus tikai uz sevi. Gala rezultātā tev nekas neizdosies. Pieaicinot kādu palīgā, tu ne tikai atvieglosi sev darbu, bet arī novērsīsi kritizēšanu, jo, ja cilvēks būs pats iesaistījies, viņš mazāk uzdrīkstēsies kritizēt (ticiet, dzīves pieredze). Tu vari uzņemties galveno „dīdītāja” lomu, kas visus sakomandē un noliek pie pienākumu izpildes.

Solis 5.
Meklē izdevīgāko variantu
Nav jau tā, ka viss prasa ļoti lielu naudas patēriņu, drīzāk jau laiks, ko patērē plānošanai un oraganizēšanai. Neviena ballīte nevar izdoties bez pienācīgi uzklāta galda. Tā nu tas ir! Kā jau minēju iepriekš, viens no ekonomiskākajiem variantiem ir likt katram viesim ierasties ar savu našķi, ko celt galdā. Tikai vēlams pirms ko nest, saskaņot, lai nav tā, ka uzkodas atkārtojas. Vēl viens interesants variants, bet, manuprāt, vairāk ķēpīgāks, ir gatavot visiem kopā. Taisīt piemēram Vecgada zupu, picu vai torti, kur katrs atnes kādu sastāvdaļu. Vai Jaunā gada punšu pēc tāda paša principa.
P.S. Nesen viena draudzene, fanātiķe uz dažādām diētām, izstāstīja interesantu faktu, proti, ka tas, cik daudz cilvēks apēd, ir atkarīgs no mēness fāzēm. Piemēra, pilnmēnesī cilvēki vairāk dzer, bet mazāk ēd, augošā mēnesī - viss norisinās otrādi. Šogad jaunais gads iekrīt dilstošā mēnesī, līdz ar to ēst tik ļoti negribēsies, turklāt liels plus arī tas, ja arī kas kritīs uz kārā zoba, apēstais īpaši labumā neies.

Solis 6.
Izsūti ielūgumus
Protams, ja neviens nezinās par ballīti, tad arī neviens neieradīsies. Kad ballītes princips un motīvi izplānoti, ir jāizsūta ielūgumi. Uz jauno gadu parasti uzklūp virsū neskaitāmi ielūgumi uz dažen dažādam ballītēm. Bet kā panākt, lai ierodas tieši uz tevis rīkoto? Manuprāt, oriģinālam ielūgumam ir savs spēks. Tādēļ pacenties, lai tos, pie kuriem nonāk ielūgums, interesētu to izlasīt. Ielūgumam ir jābūt kā simbolam ballītes idejai. Piemēram, ja rīko slavenību ballīti, tad vari ielūgumu uztaisīt kā Holivudas zvaigzni, ja bērnu ballīti, izmanto daudz krītiņus un zīmuļus, vienvārdsakot visu, kas atgādina bērnību. Ja tas iespējams, vari nosūtīt arī kādu labāko dziesmu izlasi, kas atspoguļos ballītes domu. Cilvēks, kas ko tādu saņems, noteikti jutīsies glaimos un sapratīs, kas viņu sagaida.

Idejas spēlēm.

Manuprāt, pašas labākās ballītes ir tās, kur visiem ir jautri un valda priecīgs un draudzīgs gars. Tieši tāda atmosfēra valda, spēlējot jautras spēles. Tās satuvina, uzjautrina un galu galā laiks arī paskrien ātrāk. Spēles ir tas, kas neatstāj vienaldzīgu nevienu – vajag tikai piedalīties.

Vislabāk, ja izvēlētās spēles atbilst arī ballītes noskaņojumam. Proti, ja tā ir jaunā gada ballīte, tad noteikti būtu jākoncentrējas uz aizvadīto gadu un nākošo gadu. Lūk daži spēļu ieteikumi, no ballītēm, kurās esmu piedalījusies pati. Šīs spēles likās interesantas man, bet tas nenozīmē, ka tās patiks visiem. Tomēr kādu daļiņu ideju tāpat var paņem vai iepīt citās spēlēs.

Spēle: Gada atskaite.
Mājasdarbs: viesiem ir jāsagatavo prezentācija jeb atskaite par tēmu „Mans aizvadītais gads” jebkādā veidā. Radošuma brīvība. Nav tādu cilvēku, kam nebūtu bijis interesants gads. Katram savā ziņā un tomēr gada laikā noteikti ir atgadījies kāds piedzīvojums, neveikla situācija vai kuriozs. Varbūt kaut kas nopietnāks, kas licis pārdomāt dzīvi līdz šim un nonākt pie jaunatklājumiem un solījumiem.

Laimes spēle.
Var protams mēģināt liet laimītes, ko ērti var iegadāties gandrīz katrā lielveikalā. Taču var mēģināt arī uzzināt savu nākamā gadā nākotni savādāk. Ierodoties ciemos, viesi apsēžas kur nu kurais vēlas. Var zem šķīvjiem paslēpt kādu zīmējumu vai lietiņu, piemēram, diegu, kas simbolizē tālu ceļu, vai kādu tropiskas salas bildi, kas savukārt nozīmē ceļojumu utml. Tāpat var arī atrast kādu citātu no Austrumu gudrībām un piesiet pie glāzēm. Cilvēks pats ies un liktenis viņam palīdzēs izvēlēties īsto šķīvi vai glāzi. Idejas, kā izzīlēt nākamo gadu var būt daudz un dažādas, galvenais radošā domāšana. Kad vēl gāju skolā, mana audzinātāja pēc tāda paša principa lika izvēlēties kādu no uz galda noliktajām aploksnēm. Aploksnēs atradās dažādas bildītes. atceros, ka toreiz izvilku attēlu ar vari, tik vairs nevaru atcerēties, ko tas nozīmēja.

Fotosalons.
Ierīko svinību vietā kādu stūrīti, kur viesi var doties un fotogrāfēties ar dažādiem atribūtiem vai īpašām pozām. Tāpat var ierīkot fotostudiju ne tikai vienā stūrī, bet vairākos. Respektīvi, katrā stūrī sava tematika. Galvenais – bagāta izdoma. Un tad būs garantēts, ka bildes būs izdevušās un atmiņu bagātas. Piemēram, ja tā ir slavenību ballīte, vienā stūrī var ierīkot sarkano paklāju, citā, klubu vai tml. Un tad nu katrs atbilstoši savam personāžam tēlo, kā viņš uzvedās attiecīgā vietā.

Ķer, ko redzi!
Kad tuvojas pusnakts, notiek visdīvainākās, neiedomājamākās un trakākās lietas. Piecas minūtes pirms plkst 00:00 nokliedzies, ka no visa, ko redz mājās, lai katrs atnes to, ko vēlētos nākamajā gadā. Protams viss notiek simboliski, tomēr azarts garantēts. Galvenais, lai viesiem nav pietiekoši daudz laika izvēlēties, bet gan grābt uz labu laimi, tā, lai rodas neliels haoss. Tā būs katra veiksme un liktenis, ko viņi atradīs šajās pāris minūtēs. Kad pusnakts pienākusi, šapmji atkorķēti un visi viens otram novēlējuši laimīgu jauno gadu, jāsāk analizēt tas, ko tad īsti viesiem jaunas gads atnesīs. Tie, kuri dabūjuši kādu lelli – būs bērniņš. Tam, kuram fotogrāfija no kāda ceļojuma – tas dosies kādā atpūtas braucienā. Kam spēļu mašīnīte – tas iespējams iegādāsies nākamajā gadā jaunu auto utt. Nozīmes un izskaidrojumi ar būt neskaitāmi, vajag tikai izdomāt.

Tāpat var rīkot neskaitāmas citas interesantas spēles. Interneta pasaule ir pilna ar neskaitāmām idejām un padomiem no citiem lietotājiem, tāpat grāmatnīcās ir nopērkamas arī speciālas grāmatas. Var uzrīkot arī apģērbšanās spēli. Katrs viesis atnes vienu apģērba gabalu (jo trakāk, jo labāk un pēc tam interesantāk). Visu saliek vienā lielā Salatēva maisā, un katrs izvelk kaut ko no tā. Un velk mugurā. Pēc tam jāizdomā, kur šādā paskatā varētu doties nākamajā gadā un vēl visādas citādas stila iezīmes.

Var arī sacerēt jaunā gada stāstu, kur ir viens stāstītājs. Stāstot stāstu, viņš kā personāžus izmanto viesus. Attiecīgi viesiem ir jācenšas sekot runātājam un iejusties tēla darbībā! Jo interesantāks stāsts, jo jautrāk.

Lai visu nesabojātu:
- Nedrīkst ieciklēties uz to, kas rakstīts izdomātajā scenārijā. Ir jābūt elastīgam un jāspēj pielāgoties atbilstoši situācijai. Nedrīkst ar pirkstu visu laiku bakstīt viesus, ja viņiem kas netīk. Vajag darīt tā, lai visi gribētu piedalīties, darīt un būtu laimīgi.
- Neaizmirsti par primārajā lietām: visiem kā jau visās ballītēs gribās gan iedzert, gan uzēst, gan uzpīpēt, gan pabužināt mīļoto cilvēku vai tuvu draugu. Tādēļ vajag rēķināties ar to un atvēlēt tam laiku.
- Pusnaktī katrs jauno gadu sagaida tomēr ar savu vēlmi un cerībām uz sirds. Tādēļ tur nu gan nevajag jaukties iekšā un ļaut visam noritēt savu gaitu: noteikti ar šampja atkorķēšanu, skūpstiem, apskāvieniem un draudzīgu smaidu.
- Svētkiem ir jābūt viegliem un ar prieku.

Lai izdodas un laimīgu Jauno gadu!

     [+] [-]

, 2010-12-29 16:26, pirms 13 gadiem
Jauka doma!

     [+] [-]

, 2010-12-29 18:05, pirms 13 gadiem
Jā, nesen Gundega Skudriņa, kā profesionāla pasākumu rīkotāja, portālā Kas jauns nu ļoti līdzīgu rakstu bija publicējusi

     [+] [-]

, 2010-12-29 19:37, pirms 13 gadiem
Ja tā to ņem, tad jau vispār ne par ko nav jāraksta. Jebkurš šāda veida raksts izskatīsies līdzīgs, jo jaunu Ameriku šajā jomā neatklāsi. Viss no dzībes, bet dzīvē, kā zināms, visi pasākumi gandrīz pēc viena scenārija. Tā, lūk.

     [+] [-]

, 2010-12-29 19:57, pirms 13 gadiem
Nu paldies, uz Skudriņas rīkotajiem pasākumiem es pat par velti vairāk neietu.

     [+] [-]

, 2010-12-29 20:53, pirms 13 gadiem
ballīšu rīkošanas princips nekad nemainās , visi padomi un ieteikumi nonāk no viena paziņas pie otra + pašas pieredze.
.. tāpat arī interesantākās spēles nekad netiek aizmirstas .. un tradīcijas turpinās .

     [+] [-]

, 2010-12-30 00:43, pirms 13 gadiem
I. rakstīja: Nu paldies, uz Skudriņas rīkotajiem pasākumiem es pat par velti vairāk neietu.
Kāpēc?

     [+] [-]

, 2010-12-30 15:34, pirms 13 gadiem
Kristine rakstīja: Kāpēc?
To pašu var uzrīkot pats daudz labāk un lētāk.

     [+] [-]

, 2011-01-11 21:04, pirms 13 gadiem
un tas tāpēc ka esam pēdējie nabagi

     [+] [-]

, 2011-12-31 15:03, pirms 12 gadiem
hayleyyeyeyeye nicedededed!!