Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:379, Did:0, useCase: 3

Ierosmes, kurp doties un ko darīt Lieldienās

Lieldienas latviešiem ir nozīmīgākie ģimenes svētki uzreiz aiz Ziemassvētkiem un Jāņiem, tā apliecina šā gada martā prezentētais pētījums „Amigo laimes indekss”. Pētījums pārliecinoši parāda, ka kopīga svētku svinēšana, īpaši, ja tā apvīta ar ikgadējām tradīcijām, ģimeni satuvina un ļauj justies laimīgākiem. Laimes izjūtu ģimenē vairo kopā pavadītais laiks un tradīcijas, lai arī mazas, mīļas. Jo veido ģimenes kopīgo atmiņu un unikālu līdzpārdzīvojumu.

Lieldienas patiešām ir svētki, kurus gribas pavadīt īpaši krāšņi – ir beigusies ziema, visbiežāk sniegs ir nokusis, saule sākusi spīdēt siltāk, tāpēc gribas plati atvērt mājas durvis, ielaist pavasara smaržas un doties izbaudīt gan kādas tradicionālākas, gan arī oriģinālākas izklaides kopā ar ģimeni. Dažādas ģimenes tradīciju ierosmes var skatīt „Tradīciju skolā” vietnē „www.laimigamgimenem.lv”, kur apkopotas vairāk nekā 400 ģimenes tradīciju idejas, to skaitā – Lieldienu svinēšanai.

Gājiens uz mežu pēc pirmajiem pumpuriem
Noteikti atceries, ka Zaļajā ceturtdienā uz mežu pēc sūnām vai zariem plaucēšanai nevajag iet. Ticējums vēsta, ka tad čūsku pārnes mājās. Klusā sestdiena ir īstā diena, kad lasīt meža veltes – sūnas olu groziņiem, zarus, ko likt vāzēs, pirmās lapiņas olu daiļošanai ar ornamentiem. Dodies uz mežu kopā ar ģimeni, lai radītā svētku izjūta ir kopīgs darbs!

Pirts diena pirms Lieldienām
Senos laikos mūsu senčiem pirts bija ļoti nozīmīga vieta – tajā ne tikai mazgājās tīrības nolūkā, bet arī pērās veselībai un morālajai skaidrībai. Sagaidot Lieldienas, atrodi iespēju iekurt pirti un pavadīt vakaru relaksējošā un attīrošā mierā. Ja pašam nav pirts, tad kādam radam vai draugam noteikti ir. Latvijā ir arī pirtnieki, kuri piedāvā iespēju nopērties pirtī, atliek tikai izvēlēties sev tīkamo pirts vietu un pirtnieku.

Olu krāsošana un slēpšana
Olu krāsošana un slēpšana pilnīgi noteikti nav nekāds jaunums. Tāpēc tas, ko iesakām, ja uznāk slinkums un šķiet, „ai, šogad iztiksim bez olu krāsošanas, jo bērni jau zina, ka Lieldienu zaķis ir mamma un tētis”, – saņemies un izmēģini kādu neparastu un līdz šim neizmēģinātu olu rotāšanas ideju, piemēram, aplīmēšanu ar dzijas dzīpariem, izgreznošanu dekupāžas tehnikā, radot krāsainus rakstus ar nagu laku (citas idejas skati „www.laimigamgimenem.lv”). Un pēc tam noteikti izlemiet, kurš no ģimenes tās paslēps, lai pārējie tās var meklēt.

Pamatīga izšūpošanās
Izrādās, mēs esam viena no retajām tautām, kas saglabājusi šo seno tradīciju – šūpošanos. Lieldienu šūpoles nav tikai jautra izklaide, tām ir arī sava maģiska nozīme – process simboliski atdarina saules šūpošanos un dancošanu. Senāk uzskatīja, ka ar šūpošanos palīdzēja saulei iešūpoties, lai tai vieglāk būtu uzkāpt debesu kalnā. Un ne mazāk svarīgi – izšūpošanās ļauj izvairīties no odu kodumiem vasarā.

Katru gadu – jauns parks
Ir ģimenes, kas iecienījušas katru gadu doties uz vienu un to pašu parku, kur tieši Lieldienās notiek ikgadējs ģimenes salidojums. Un kāpēc gan ne? Parasti ap Lieldienām ir vairāk brīvdienu, līdz ar to vieglāk ieplānot tikšanās datumu. Tas, ko vēl var darīt, – katru gadu izvēlēties citu parku, un tad reizē ar tikšanās prieku piedzīvosiet jaunus iespaidus un iepazīsiet mazāk zināmas Latvijas vietas. Latvijā ir 42 dabas parki. Lūk, daži, ko ir vērts apmeklēt, – Zvārdes meži, Salacas ieleja, Aiviekstes paliene, Ragakāpa, Driksnas sils.

Pilsētu un novadu pasākumi par godu Lieldienām
Lieldienas ir vieni no tiem svētkiem, kad arī pašvaldības piedomā pie īpašas svētku programmas gan pieaugušo priekam, gan bērnu izklaidēm. Tā var būt vietējā amatieru teātra izrāde, varbūt skolēnu dziesmu un deju koncerts. Iespējams, pat kādā no šādiem koncertiem uzstājas jūsu radu vai draugu bērns. Jūs noteikti gūsiet daudz prieka un tuvības šādā pasākumā.

Lielā diena bez modernajām tehnoloģijām
Grūti noliegt, ka teju ikkatram pieaugušajam (un lielai daļai bērnu) ir viedtālrunis, ar kā palīdzību iemūžinām visu notiekošo. No vienas puses, tas nav slikti, bet, no otras – aizraujoties ar fotografēšanu, mēs zaudējam būtisko – nedalītas uzmanības veltīšanu cits citam. Tāpēc pasludiniet Lieldienas par laiku, kad noliksiet tālruņus malā un būsiet cits ar citu kopā pa īstam.

Kopīga radošo darbu meistarošana no siena un salmiem
Lai īstenotu šo ideju, jums vajadzēs pērno sienu vai salmus. Vienojieties, ka, piemēram, stundas laikā katrs izveidosiet kādu skulptūru no siena vai salmiem. Būsiet pārsteigti, cik izdomas bagāti un radoši esat. Turklāt – mākslas darbu veidošanas laikā varēsiet kavēties sirsnīgās, ģimeniskās sarunās.