Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Vairāk kā puse iedzīvotāju atzīst grilēta ēdiena veselīgumu, bet trešdaļu tas nesatrauc

Vairāk kā puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (54%) uzskata, ka grilēta maltīte ir veselīga, savukārt 34% respondentu, ķeroties pie oglēm, iesmiem un cepamajām restēm, veselības faktoram nepievērš īpašu uzmanību, bet 12% aptaujāto grilētu ēdienu atzīst par neveselīgu, liecina restorānu tīkla “Tex-Mex” veiktais patērētāju pētījums par grilēšanas paradumiem.

Uz jautājumu, cik bieži tiek gatavota maltīte uz grila, vairākums respondentu (45%) atbild, ka to dara dažas reizes mēnesī. Reizi nedēļā uz grila savu maltīti gatavo 20%, bet retāk kā reizi nedēļā – 24% no visiem aptaujātajiem.

Teju puse (49%) iedzīvotāju ģimenes maltītes (4 personām) pagatavošanai uz grila vidēji iztērē 16 latus, 37% aptaujāto pietiek arī ar 10 latiem, taču 10% ēdiena grilēšanai nepieciešami vidēji 30 lati.

„Tex-Mex” vaicājot iedzīvotājiem par viņu iecienītāko grilējamo gaļu, pārliecinoši iezīmējās divas populārākās izvēles: trešdaļa aptaujāto (33%) priekšroku dod vistas gaļai, bet 29% cūkgaļai. 13% izvēlas liellopu, bet 8% iecienījuši jēru.

Arī starp zivīm, ko pagatavot uz grila, ir divas izteiktas līderes – Latvijas upēs atrodamais lasis (35%) un forele (24%), bet 16% labprāt gatavo karpu.

Izvēloties marinādi grilētam ēdienam, gandrīz puse aptaujāto (46%) atzīst, ka tās izvēle atkarīga no konkrētās situācijas. Savukārt 39% labprātāk paši gatavo marinādi. Interesanti, ka tikai 12% marinādi izvēlas no veikalos pieejamā klāsta.

Aptaujāto vidū domas dalās par grilētas maltītes priekšrocībām. Nedaudz vairāk kā ceturtajai daļai respondentu (26%) ir svarīgi, ka pastāv iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo jeb gatavot ēdienu svaigā gaisā „pie dabas krūts”. 21% uzsver to, ka būtiskākā priekšrocība ir grilētiem produktiem piemītošā garšas dažādība, bet 22% respondentu patīk gatavošanas procesa atmosfēra. Savukārt 12% grilēšanu uztver kā iespēju izpausties un būt radošam.

29% respondentu vislielāko uzmanību grilēšanas procesā pievērš pašam izvēlētajam ēdienam. Tam seko marinādes novērtēšana (24%) un rūpes par iegādāto ogļu kvalitāti (15%). Savukārt mērcei un grila veidam tiek piešķirta otršķirīga nozīme, attiecīgi tikai 12% un 10% aptaujāto šīs komponentes atzīmē kā svarīgākās ēdiena pagatavošanas procesā.

Dārzeņus kā obligātu piedevu savai maltītei izvēlas 38%, tieši tāds pats skaits aptaujāto šādas piedevas pievieno neregulāri. Savukārt 24% pilnībā atsakās no dārzeņiem, kad bauda grilētu ēdienu.

„Šie rezultāti pārklājas ar citām šodien vērojamām un manuprāt, apsveicamām, tendencēm cilvēku attieksmē pret ēdienu, tā gatavošanu un baudīšanu. Arvien brīvāka ļaušanās produktu un piedevu dažādībai, jaunu garšu un iespaidu vilinājumam. Vēlme eksperimentēt un atrast sev tīkamo, nevis turēties pie tradicionālām izejvielām un receptēm – vai histēriski baidīties no piesātinātām taukskābēm,” tā aptaujas datus komentē restorānu tīkla „Tex-Mex” šefpavārs Kristaps Viesturs. „Grilēšanas popularitāte mani iepriecina, jo cilvēks, kurš pats mīl gatavot ēdienu, dziļāk vērtē profesionāļa veikumu.”

Lai arī nepieciešamos produktus grilēšanai lielākā daļa aptaujāto (56%) iegādājas, izvēloties ērtāko un tuvāko pieejamo veikalu, tomēr 30% novērtē arī Latvijas tirdziņos atrodamo preci un labprāt visu nepieciešamo iegādājas tur. Tikai 9% Latvijas iedzīvotāju izvēlas privāto piegādātāju sniegtos pakalpojumus.

Aptaujātie dalījās arī savā viedokli par garšvielu klātbūtni viņu maltītē. Interesanti, ka 54% aptaujāto izvēlas nepievienot nekādas garšvielas un baudīt ēdienu tādu, kāds tas ir. 46% respondenti ir pretējās domās. Visbiežākā iedzīvotāju izvēle ir sāls, pipari un karijs, tomēr netiek aizmirsts par dārza veltēm – lokiem, dillēm, tostarp arī ķiplokiem un sīpoliem.

Mērces, ko pievienot savai maltītei, 42% respondentiem atrod starp klasiskajām vērtībām – tomātu mērce, majonēze un krējums. Starp aptaujātajiem 18% ir aso mērču piekritēji, savukārt barbekjū mērci kā piedevu pagatavotajam ēdienam izvēlas 15%. No visiem respondentiem 60% mērces iegādājas veikalā, bet 33% vēlas improvizēt un uzturā labprātāk lieto pašu gatavotas piedevas.

„Aptaujas dati uzrāda, ka cilvēki drošāk izvēlas paši darināt mērces un piedevas, nevis tās pirkt jau gatavas veikalā. Arī mēs savos restorānos gatavojam mērces paši un tirgojam arī līdznešanai – klienti jau ir atzinīgi novērtējuši šos hand-made produktus,” piebilst „Tex-Mex” pavāru virsaitis.

Patērētāju aptauju restorānu tīkls „Tex-Mex” veica no 5. līdz 20. augustam, interneta vidē anketējot 308 cilvēkus vecumā no 16 līdz 56 gadiem.