Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Skolēni izveido pavārgrāmatu ar 50 vienkāršām un gardām receptēm

Redakcija
Redakcija

2013. gadā viesojoties ar pavārskolas nodarbībām vairāk nekā 40 skolās visā Latvijā un ēst gatavošanā apmācot teju 800 skolēnus, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis kopā ar skolēniem izveidojis īpašu pavārgrāmatu. Tajā apkopotas 50 pavisam vienkāršas un gardas brokastu, pusdienu, kā arī vakariņu receptes, kuru pagatavošana būs pa spēkam ikvienam skolēnam.

Līdz ar gardām receptēm, Aikāgaršo pavārgrāmata piedāvā iespēju sekot līdzi nelielām foto reportāžām, kurās atspoguļots ēst gatavošanas process kopā ar Latvijas skolēniem, tādējādi sniedzot vērtīgu atbalstu tiem, kuri pie maltītes gatavošanas varbūt ķeras pirmo reizi. Tāpat pavārgrāmatā apkopoti padomi sabalansētam uzturam, kā arī Latvijas skolēnu atsauksmes par kopīgām ēst gatavošanas nodarbībām Rimi šefpavāra vadībā. Aikāgaršo pavārgrāmata ikvienam pieejama Rimi mājaslapā rimi.lv Turklāt tā rosinās ne tikai skolēnus biežāk pašu spēkiem gatavot maltīti, bet arī var kalpot kā mācību līdzeklis mājturības stundās skolotājiem.

„Pirms pavārskolas nodarbību sākšanas veicām pētījumu, pēc kura secinājām, ka liela daļa Latvijas skolēnu nemaz neprot pašu spēkiem pagatavot sev maltīti. Tāpēc arī nereti uzturā tiek lietoti dažādi ne tik veselīgi našķi un kārumi. Divu gadu laikā esmu viesojies vairāk nekā 80 skolās un ēst gatavošanā apmācījis teju pusotru tūkstoti skolēnu. Esmu pārliecināts, ka ikviens no viņiem liks lietā jauniegūtās iemaņas un zināšanas, un turpmāk daudz biežāk pats ķersies pie ēst gatavošanas, iepriecinot ar gardu maltīti ne tikai sevi, bet arī savus tuvos un mīļos cilvēkus,” stāsta Normunds Baranovskis, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs.

Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārgrāmatā iekļautas receptes no Dzelzavas speciālās internātpamatskolas, Madonas 1. vidusskolas, Rīgas Hanzas vidusskolas, Dzimtmisas pamatskolas, Rīgas, Kultūru vidusskolas, Suntažu internātpamaskolas, Ikšķiles vidusskolas, Tirzas pamatskolas, Pilsrundāles vidusskolas, Krustpils pamatskolas un daudzām citām skolām. Visbiežāk skolēni šefpavāra vadībā nodarbības laikā vēlējās pagatavot gardu maltīti pusdienām.

„Ikdienā gatavoju bieži, taču mani skolas biedri gatavo salīdzinoši reti. Ierosmi un radošās idejas jaunām receptēm meklēju internetā, tāpēc esmu pārliecināts, ka arī Aikāgaršo online pavārgrāmata būs labs palīglīdzeklis, kur meklēt iedvesmu ikdienas maltītēm,” stāsta Valters Jakovļevs, Ogres 1. vidusskolas skolēns. Valters Jakovļevs kopā ar savu klasi piedalījās pavārgrāmatas tapšanā un nodarbības laikā pagatavoja olu nūdeles ar gaļas un pupiņu mērci.

Aikāgaršo bezmaksas pavārskolai tika aicināti pieteikties skolēni no 1. līdz 8. klasei. Pieteikumā norādot savas klases iecienītāko brokastu, pusdienu vai vakariņu recepti, kā arī īsi pastāstot par saviem ēšanas paradumiem.