Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Baltijā lielākais kafijas ražotājs MELNĀ KAFIJA prezentē jauno zīmolu ar ekskursiju ražotnē un baristas meistarklasi

Baltijā lielākais kafijas ražotājs MELNĀ KAFIJA prezentē jauno zīmolu ar ekskursiju ražotnē un baristas meistarklasi
Foto: Andrejs Strokins

18. jūnijā ar ekskursiju Ķekavā esošajā kafijas ražotnē un laboratorijā, kā arī starptautiska kafijas eksperta un baristu čempionātu laureāta meistarklasi tika prezentēts Baltijā lielākā kafijas ražotāja MELNĀ KAFIJA jaunais zīmols MELNA COFFEE.

Pasākums sākās ar ekskursiju kafijas ražotnē un laboratorijā, kuras laikā pasākuma dalībniekiem bija iespēja būt klāt brīdī, kad uz produktu ražošanas lentes nonāk pirmie jaunā zīmola MELNA COFFEE produkti - MELNA COFFEE CLASSIC, MELNA COFFEE STRONG, MELNA COFFEE DIAMOND.

Pamatojot jaunā zīmola ieviešanu, MELNĀ KAFIJA ģenerāldirektors Mārtiņš Čakste, skaidro: „MELNĀS KAFIJAS mērķis ir sasniegt citu Eiropas valstu līmeni, kur kafijas tirgus līderi ir tieši vietējie ražotāji. MELNA COFFEE produktu kvalitāte jau šobrīd ir līdzvērtīga konkurentu piedāvājumam, pat vairāk – Latvijā ražotajam produktam ir tikko grauzdētas kafijas garša un aromāts. Tieši šie ir būtiskākie kritēriji, kas citur pasaulē vietējā ražojuma kafijai ļauj konkurēt ar importēto produkciju,” skaidro M. Čakste.

Latvijā ražoto produktu kvalitāti apliecina arī fakts, ka kafijas apstrādē tiek izmantota viena no pasaulē modernākajām tehnoloģijām. Tieši tās izmantošana ļauj sagrauzdēt kafijas pupiņas vienmērīgi un precīzi, tā nepadarot kafiju rūgtu.

Skandināvijā kafiju izdzer piecreiz vairāk kā Baltijas valstīs

Pasākuma laikā MELNĀ KAFIJA Tirdzniecības un kvalitātes speciālists un Latvijas kafijas skolas vadītājs Rolands Boļšakovs uzskatāmi demonstrēja atšķirības kafijas patēriņā dažādos reģionos, piemēram, skandināvu gadā patērētais kafijas daudzums ir piecreiz lielāks kā Baltijas valstīs. Ja Somijā viens iedzīvotājs gadā patērē 12 kg, Norvēģijā – 11 kg, Dānijā un Zviedrijā – 9kg, tad Baltijas valstīs šie rādītāji ir mazāki – Latvijā, Lietuvā un Igaunijā patērē 2 kg kafijas gadā.
Pasaulē lielākās kafijas audzētājvalstis ir Brazīlija, Vjetnama, Kolumbija un Indonēzija. Vairāk kā 30 miljoni cilvēku savu iztiku pelna, audzējot un novācot kafiju. Kafija ir pasaulē otra lielākā prece aiz naftas. Kafijas gada raža ir aptuveni 80 – 120 miljoni maisu. Populārākas kafijas šķirnes pasaulē ir arabika ar 2/3 tirgus un robusta ar 1/3 tirgus.

Espreso jāgatavo un jādzer ātri, labām piena putām vajadzīgs auksts piens

Jaunā zīmola prezentācijā piedalījās arī MELNĀ KAFIJA pārstāvis Igaunijā un starptautisks kafijas eksperts, vairākkārtēju baristu čempionātu finālists Vadims Kollomets (Vadim Kõllomets). Viņš savā meistarklasē uzskaitīja būtiskākās lietas, kas jāņem vērā, lai pagatavotu patiešām labu kafiju. Pirmais solis ir sagādāt atbilstošas kvalitātes izejvielas, izvēloties pareizo:

• kafijas šķirni,
• maisījumu,
• grauzdējumu,
• iepakojuma izmēru,
• malumu.
Kad dzēriena sastāvdaļas ir izvēlētas, svarīgi ir ievērot labas kafijas pagatavošanas principus:
• lietot atbilstošas, tīras iekārtas,
• lietot svaigu, aukstu ūdeni,
• izmantot pareizo kafijas daudzumu,
• uzkarsēt ūdeni līdz vajadzīgajai temperatūrai – 90 līdz 96 grādi pēc Celsija,
• gatavot kafiju 5-6 minūtes.

V. Kollomets arī dalījās pieredzē, kā pareizi pagatavot espreso un lauza stereotipu par kafijas dzeršanu kā laisku procesu – espreso kafija ir jāpasniedz uzreiz. Gatavojot espreso, visam jānotiek ātri. Stāstot, kā iegūt labas piena putas, eksperts aicināja atcerēties, ka svarīgi ir lietot svaigu, aukstu pienu. Tāpat arī pasākuma dalībnieki uzzināja, ka kafijai nevajag pievienot cukuru, lai tā pati izceltu savu garšu. Latvijā tik populāros dzērienus – kapučīno un latte esot ieteicams dzert no rīta un pusdienas laikā, vakaros baudot kafijas dzērienu ristretto, kas satur vismazāko kofeīna devu.