Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Rīgas Valdorfskolā bērni ēdīs bioloģisko pārtiku

Redakcija
Redakcija

Rīgas Valdorfskola, kurā apvienota gan pamatskola, gan pirmsskolas izglītības iestāde, no šī rudens saviem audzēkņiem nodrošinās ēdienu, kurš daļēji gatavots no bioloģiskiem produktiem. Skola sadarbībā ar vecākiem, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru šogad ir īstenojusi bioloģiskās pārtikas iepirkumu, un skolas un bērnudārza maltīšu gatavošanai tagad izmantos sezonālos bioloģiskos dārzeņus.

Bioloģiskās pārtikas iepirkums Rīgas Valdorfskolā tika īstenots pārtikas preču piegādes iepirkuma ietvaros, izveidojot atsevišķu tehnisko specifikāciju bioloģisko augļu un dārzeņu iepirkumam un iekļaujoties pašvaldības noteiktajā vienas skolas ēdienreizes cenā. Bioloģiskās pārtikas iegādes iniciatīva nāca no skolas vecākiem, no kuriem daudzi ir bioloģiskās pārtikas pircēji un tiešās pirkšanas kustības atbalstītāji, savukārt iepirkuma specifikāciju skolas vadība izstrādāja izstrādāta sadarbībā ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, kuri palīdzēja izstrādāt tehnisko specifikāciju, apzināt vajadzīgo produktu pieejamību tirgū un nodrošināt zemnieku dalību iepirkumā.

Šobrīd dārzeņus skolai piegādā bioloģiskā zemnieku saimniecība “Vizbuļi”, kuri nodrošinās kartupeļus, bietes, burkānus, selerijas, sīpolus un citus dārzeņus, savukārt bioloģiskā zemnieku saimniecība “Ragāres” nodrošina ābolus, bet no zemnieku saimniecības “Eicēni” skola iegādāsies skābētos kāpostus.

“Mēs labi apzināmies, cik svarīga bērnu attīstībā ir veselīga un tīra pārtika, un tāpēc labprāt atsaucāmies vecāku iniciatīvai skolas pārtikas produktu iepirkumā iekļaut bioloģisko pārtiku no Latvijas zemniekiem. Būtu ideāli, ja bērniem visas maltītes skolā tiktu gatavotas no bioloģiskiem produktiem, un mēs esam spēruši pirmo nelielo, bet būtisko soli, lai īstenotu šo vīziju mūsu skolā,” vērtē Rīgas Valdorfskolas direktore Māra Svilāne.

Savukārt Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis atzīst, ka Rīgas Valdorfskolas bioloģiskās pārtikas iepirkums parāda, ka bioloģiskā pārtika skolu maltītes – tas ir iespējams. “Vienlaikus jāapzinās, ka ir nepieciešams mērķtiecīgs valsts atbalsts, lai šādi gadījumi būtu nevis atsevišķi izņēmumi, bet ikdiena. Mūsu bērniem pienākas tīra un veselīga pārtika, savukārt bioloģiskajiem zemniekiem tā būtu nozīmīga iespēja attīstībai.”

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra projektu vadītāja Lāsma Ozola: “Rīgas Valdorfskolas iepirkums ir veiksmīgas sadarbības rezultāts starp visām iesaistītajām pusēm. Ceru, ka ar šo pārtikas iepirkumu “ledus ir sakustējies” un tas kalpos par iedrošinājumu citām skolām meklēt iespējas iegādāties bioloģisko produkciju no vietējiem zemniekiem un, savukārt, zemniekiem piedalīties publiskos iepirkumos.”