Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Vasaras top produkti - zirņi, vēži un ērkšķogas

Vasaras sezonā Rīgas restorāni projekta “Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta – Rīga” ietvaros aicina interesentus nodoties gastronomiskam ceļojumam un nobaudīt ēdienus, kuru gatavošanā izmantoti zirņi, vēži vai ērkšķogas. Projektu jau trešo gadu realizē Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB) sadarbībā ar Pavāru klubu.

Kā norāda restorāna “Le Dome” šefpavārs Māris Astičs, kurš projektā piedalās jau no pirmās dienas, “visi produkti, kas aug pie mums ir unikāli un laba pavāra rokās no tiem tiek radīti augstvērtīgi ēdieni. Es uzskatu, ka jebkurš produkts ir jāciena un jāliek galdā uzsverot tā unikālo garšu. Latvijas pirmās ogas, pirmie dzinumi vienmēr rada sajūsmu gan klientu, gan šefpavāru vidū. Ir patīkami strādāt ar kvalitatīviem pašmāju produktiem un viesiem ar lepnumu teikt - jā, tie ir Latvijā audzēti produkti. Šīs vasaras noteiktie produkti tiešām ir tas, ar ko mēs varam īpaši lepoties un izcelties citu vidū. Vienmēr produktiem ir jādod arī otrā iespēja. Tas nozīmē ka nevajag aizmirst mūsu unikālās dabas veltes.”

Zirņi.
Vienā nelielā pākstī koncentrējusies latvieša bērnības vasaru garša. Zirnis ir tik skaists augs – vijīgs, ar ziediem kā maziem raibiem taureņiem, kraukšķīgām pākstīm. Tomēr ārējā pievilcība nespēj aizēnot zirņa pārliecinoši zaļo saturu - saldu, svaigu un sātīgu vienlaikus. Vienubrīd piemirsti, zirņi nu atkal ar prieku tiek celti galdā – Ziemassvētkos lieli, pelēki un kopā ar cūkas cauraudzīti, vasarā - zaļi, saldi un sulīgi salātos, uzkodās zupās, bet nu jau kopā ar pikanti marinētām jūras veltēm, austrumnieciskām garšvielām, aromātiskām mētrām. Zirņu gastronomiskās pārvērtības pavāri papildina ne tikai ar spridzīgiem dīgstiem, kas rotā ēdienu, bet arī ar maigajām un sulīgajām pākstīm – viens kumoss un pilna mute vasaras!

Vēži.
Ja Latvijā vel arvien ir sastoprami vēži, tas nozīmē tikai to, ka te joprojām ir tīras upes un nepiesārņota daba. Vislabāk vēzis garšo turpat pie upes, ugunskurā lielā katlā kopā ar dažiem diļļu kātiem vārīts, baudot vasaras nakts klusumu un labu kompāniju. Ja vēzis kuplina dārza svētkus, tas sader arī ar dziesmām un Allažu ķimeli. Taču pēdējais laiks vēzi ieaicināt restorānā, jo, ja tā paveras kaimiņu virtuvēs, tas var būt tik dažāds!

Ērkšķogas.
Zinātnieki ir pierādījuši, ka ziemeļu zemēs šīs ogas ir garšīgākas un aromātiskākas nekā augušās dienvidu saulē, tāpēc droši var teikt, ka ērkšķoga Latvijā ir tas pats, kas vīnoga Francijā. Jo ērkšķogu vīns taču arī izdodas lielisks – uzmundrinoši skābens, svaigs un dzirkstošs! Interesanti, ka tieši negatavās ērkšķogās ir visvairāk pektīna, kas palīdz attīrīt organismu, bet topošos ievārījumus un džemus padara tik stingrus. Uz mirkli iztēlojies dzeltenu lauku torti, kurā kādā kārtiņā ir šis tīkamais skābumiņš! Tas noder ne tikai saldēdieniem, bet arī atsvaidzina nopietnu vīru maltīti, tāpēc ērkšķogas pasniedz pie gaļas. Ne velti angļi ērkšķogas sauc par zosuogām – jo labi sader zosu un citu putnu cepešiem. Un, ja vēl pievieno kanēli, apelsīna miziņu, vaniļu, raudeni.. Stāsta, ka pat Anglijas karaliene Elizabete ērkšķogas audzē savā dārzā.

Jūnijā, jūlijā un augustā restorānu ēdienkartēs atradīsiet tādus ēdienus kā upes vēžu krēmzupu ar pikantiem foreles sainīšiem, ērkšķogu mandeļcepumus, cukurzirņu-citronmelisas saldējumu, aļģu lapās ceptus vēžu rullīšus, cukurzirņu-jogurta krēmzupu ar drupinātu ķimeņu sieru un daudzus citus.

Projekta “Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta – Rīga” mērķis ir stiprināt Rīgas kā Baltijas gastronomijas galvaspilsētas tēlu un vienlaikus veicināt restorānu kultūras attīstību Rīgā.

Lai iegūtu papildu informāciju par projektu, kā arī iepazītos ar tā dalībniekiem un to speciālajiem piedāvājumiem, apmeklējiet:

Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta - Rīga 2014 /...
Restorāni - projekta dalībnieki :: LIVE RīGA