Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Ar sulu pēcpusdienu aicinās uzturā vairāk dzert sulas un ēst augļus un dārzeņus

Redakcija
Redakcija

Biedrības “5 dienā” un GFK veiktā aptaujā secināts, ka 60% no aptaujātajiem apēd mazāk par 400 g augļu un dārzeņu, kas ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) veselīga uztura iniciatīvas “5 a day jeb 5 dienā” noteiktā dienas norma. Tā paredz, ka cilvēkam dienā būtu jāuzņem vismaz 5 porcijas jeb 400 g augļu un dārzeņu, bet viena porcija var būt glāze sulas, kas saglabā augļa vai dārzeņa īpašības.

Lai palielinātu zināšanas par sulām un lauztu dažādus mītus par tām, biedrība “5 dienā” šī gada 4.martā plkst.13.00, Rīgā, viesnīcā Bergs (Berga bazārs, Elizabetes iela 83/85, Rīga) rīko semināru “SULASSPĒKS pēcpusdiena”, kurā kopā ar veselības jomas ekspertiem un ar sulu degustācijām izglītos sabiedrību par sulu veselīgumu un iedrošinās vairāk uzturā dzert sulas, kā arī iekļaut dārzeņus un augļus. Sulu pēcpusdiena ir atvērta lekcija, kurā var piedalīties ikviens interesents. Dalība seminārā ir bez maksas.

Pēdējos gados liela uzmanība tiek pievērsta sulu izpētei. Arī Sulu pēcpusdienā varēs iepazīties ar jaunākajiem Latvijā veiktajiem pētījumiem par veikalā nopērkamajām sulām. Viens no šiem pētījumiem, kas veikts sadarbībā ar Rīgas Stradiņu universitāti un Lailas Meijas virsvadībā, atklāj apelsīnu sulas ietekmi uz organismu veco ļaužu aprūpes centrā “Liepas”. Savukārt otrs balstās uz Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes jaunākajiem pētījumiem, kas atklāj dārzeņu sulu pozitīvās īpašības.

Nozīmīga loma izglītošanā būs tieši par veikalā nopērkamajām sulām, to marķējumu un atšķirībām, jo sabiedrības aptaujas rāda, ka iedzīvotājiem trūkst zināšanu par to vērtīgajām īpašībām un to dabīgumu. Seminārā būs iespēja arī uzzināt par sulu iekļaušanu bērnu ēdienkartē, kā arī jaunākās pasaules tendences uzturā, tostarp dārzeņu un augļu lomas palielināšanos uzturā.

Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī. Tāpēc biedrība „5 dienā” un “CIDO” kopā ar veselības jomas ekspertiem ir apvienojušies sociālā projektā SULASSPĒKS, kura mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un veselību.

Seminārā ar lekciju piedalīsies Andis Brēmanis, biedrības “5 dienā” pārstāvis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs, Laila Meija, dietoloģe un uztura zinātniece, Dr.sc.ing. Solvita Kampuse, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente, Inga Birzniece, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Starpnozaru sadarbības nodaļas vadītāja, Lizete Māldere, uztura speciāliste, Līga Sakne, biedrības “5 dienā” pārstāve un “CIDO Grupa” bezalkoholisko dzērienu kategorijas vadītāja, un Maija Pauniņa, Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve.

Dalībai Sulu pēcpusdienā var ikviens pieteikties, rakstot uz e-pastu sulas@sulasspeks.lv vai facebook/sulasspeks, kā arī zvanot uz tālruņa numuru 29279352.