Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:270, Did:0, useCase: 3


Aptauja: Latvijā visvairāk kafiju dzer baņķieri, mediķi, skolotājas

Lielākā daļa jeb 81% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju dienā izdzer vismaz vienu kafijas tasi, priekšroku dodot vienkārši melnai kafijai un tās baudīšanai vienatnē, liecina Baltijā lielākā kafijas ražotāja MELNĀ KAFIJA veiktā iedzīvotāju aptauja.

Aptaujas rezultāti liecina, ka latviešu ikdiena nav iedomājama bez kafijas dzeršanas – 81% izdzer vismaz vienu, 38% izdzer trīs vai vairāk, bet 27% izdzer divas kafijas tases dienā. Aptaujā arī noskaidrots, ka tikai svētku reizēs kafiju dzer 3%, savukārt kafiju vispār nedzer 13% latviešu.

„Lai arī tradicionāli par kaislīgiem kafijas dzērājiem tiek uzskatīti itāļi vai somi, Latvijas iedzīvotāju kafijas dzeršanas paradumi liecina, ka arī mēs esam konkurētspējīgi. Latvija kā kafijas ražotājvalsts ar to var lepoties. Kafijas kultūrai kļūstot aktuālākai, latvieši arvien vairāk interesējas par dzēriena kvalitāti,” tendences apraksta MELNĀ KAFIJA ģenerāldirektors Mārtiņš Čakste.

Kafiju dzer vienatnē
Latvijā kafijas dzeršana ir populārāka sieviešu vidū – to ik dienas dzer 85% aptaujāto, taču arī vīrieši ir lieli kafijas cienītāji – to katru dienu dzer 77%.
Kafijas patēriņš Latvijā dažādās vecuma grupās ir atšķirīgs – visvairāk kafiju patērē iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 34 gadiem (58%), tiem seko vecuma grupa no 35 līdz 54 gadiem (35%), vismazāk kafiju patērē aptaujātie vecumā no 55 līdz 70 gadiem (7%).

Latvieši kafiju visbiežāk dzer vienatnē vai kopā ar ģimeni. Retāk kafiju izvēlas dzert kopā ar kolēģiem vai draugiem.
Kafiju visvairāk patērē baņķieri, mediķi un skolotājas
Starp 60 dažādu profesiju pārstāvjiem visvairāk kafiju dzer baņķieri (9%), mediķi (7%), skolotājas (7%), bērnudārza audzinātājas vai aukles (6%), klientu apkalpošanas speciālisti (6%), pārdevējas (5%), sekretāres (5%) un grāmatvedes (5%), liecina aptaujas rezultāti.

„Kafija visiecienītākā ir starp to profesiju pārstāvjiem, kuriem ikdienas darbā ir ļoti svarīgi saglabāt augstu koncentrēšanās spēju un uzmanību, jo viņiem uzticētie pienākumi jāpilda ar īpaši lielu atbildību. Nereti šo profesiju pārstāvji strādā garas stundas, kuru laikā nepieciešamo enerģijas lādiņu sniedz kafija,” secina M. Čakste.

Latvieši – tradicionālas kafijas cienītāji
Lai arī kafijas kultūras un dažādu dzērienu popularitāte pieaug, Latvijas iedzīvotāji kafijas dzeršanas paradumos vēl aizvien ir tradicionāli – aptaujas rezultāti rāda, ka 46% izvēlas dzert melnu kafiju, bet 39% - kafiju ar pienu. Dažādus kafijas dzērienus, kā piemēram „Caffè Latte” dzer tikai 7%, bet „Espresso” un „Cappuccino” – 2%. Tas skaidrojams ar faktu, ka vairums latviešu kafiju gatavo sev paši mājas apstākļos un izvēlas vieglāk pagatavojamus dzēriena veidus.

Kafiju gatavo paši
Lielākā daļa jeb 75% aptaujāto kafiju parasti gatavo un dzer mājās, kamēr ceturtā daļa jeb 25% to dara darbā. „Kafijas dzeršana ir izteikta rīta rituāla sastāvdaļa, ko iedzīvotāji veic pirms darba, vēl esot mājās. Uz kafijas dzeršanu darbā var mudināt ērtības, ko nodrošina kafijas automāta pieejamība – ja tāds darbavietā ir, kafiju patērē vairāk. Izmantojot kafijas gatavošanai automātu, pie dzēriena var tikt ātrāk un vienkāršāk,” novērojis M. Čakste.
Pavisam niecīga daļa jeb 2% respondentu ikdienā izvēlas līdzņemšanai (take-away) paraudzēto kafiju. Arī kafejnīcās kafiju dzer tikai 2% un tie biežāk ir vīrieši.

Par aptauju:
MELNĀ KAFIJA sadarbībā ar sociālo tīklu „Draugiem.lv” 2013. gada septembrī veica interneta aptauju, kurā piedalījās 648 respondenti vecumā no 15 līdz 70 gadiem.