Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:268, Did:0, useCase: 0



Kā izvēlēties labu vīnu veikala plauktā. Klasiskie vīni

Vīns ir daudzu ļaužu iemīļots dzēriens. Taču to, kā pareizi izvēlēties labu vīnu un neapjukt plašajā vīnu piedāvājumā, zina ne katrs. Kāds izvēlas vīnu pēc cenas, citi pēc markas vai ieteikuma. Taču izrādās, ka izvēloties šo dzērienu jāņem vērā uzreiz vairāki faktori. Tas, ka jūsu priekšā veikala plauktā ir dārga vīna pudele, vēl nenozīmē produktu ar augstu kvalitāti. Kādiem nosacījumiem pievērst uzmanību, lai izvēlētais vīns būtu labas kvalitātes? Iesakām sākt ar klasiku.

1. Kam par godu tiks iegādāts vīns?

Iemesls vīna iegādei mēdz būt dažāds: kāzas, dzimšanas diena, paaugstinājums darbā, pēdējā trešdiena šajā nedēļā utml. Šajā gadījumā tiešām labāk paļauties uz savu un savu viesu ieradumiem. Kaut gan ir uzskats, ka romantiskas noskaņas radīšanai labāk iederas sarkanvīns.

2. Kāds ēdiens tiks pasniegts?

Pieņemts uzskats, ka baltvīnspiederas pie "baltiem", bet sarkanvīns pie "sarkaniem" ēdieniem.

Baltvīni labāk piestāv baltajai gaļai (zivīm, putnu gaļai un cūkgaļai bez treknuma), bet sarkanvīni – liellopu gaļai, asiņainajam steikam un sarkanajām mērcēm.

Starp baltajiem vīniem var izvēlēties Chardonnay ar vieglu pēcgaršu, uzmundrinošo Sauvignon Blanc vai Riesling, kas atšķiras ar maigu saldenu garšu.

No sarkanvīniem – Cabernet Sauvignon, nedaudz vieglāko Pinot Noir, kurus var pasniegt arī pirms maltītes, kā arī Francijas, Argentīnas vai Austrālijas Shiraz.

Dažus vieglos sarkanvīnus, kā, piemēram, sarkano Merlot, var pasniegt arī baltvīna vietā.

3. Izgatavotājs

Ļoti lielu nozīmi vīna garšai un kvalitātei sniedz ne tikai tehnoloģijas kā vīns tiek pagatavots un vīnogu šķirne, bet arī reģions, kur aug vīnogulāji.
Vīna darīšanai Eiropā ir sena vēsture un tādēļ vīndariem ir liela pieredze zemes apstrādē un pārējos vīna pagatavošanas posmos. Šajos reģionos ir labvēlīgs klimats un atbilstoša ekoloģiskā vide.
Mūsdienās pazīstami arī Āfrikas un Dienvidamerikas vīni. No Jaunās pasaules vīniem, līderi ir Amerikas un Austrālijas vīni.

4. Vīna šķirne

Iecienītākās vīnogu šķirnes joprojām ir palikušas vecās – Merlot, Cabernet Sauvignon un Chardonnay. Pie tām vēl pieskaitiet Pinot Noir, Shiraz, Sauvignon Blanc un esat ieguvuši kvalitatīvu vīnu buķeti. Taču, ja esat gatavi eksperimentiem un dažādām garšas sajūtām, tad atcerieties, ka tās nav vienīgās vīnogu šķirnes.

5. Izlaiduma gads

Apgalvojums, ka vecāks vīns ir kvalitatīvāks, ne vienmēr atbilst patiesībai. Ir dažas vīna šķirnes, kuras tieši neiesaka ilgi uzglabāt. Katrs no ražas novākšanas gadiem atšķiras ar labvēlīgiem vai sliktākiem laika apstākļiem, kas attiecīgi arī ietekmē tā gada vīnogu ražas kvalitāti.

Arī tad, ja esat jau atradis vienu, konkrētu vīna šķirni, kas jums garšo vislabāk, nebaidieties eksperimentēt un attīstīt savas garšas izjūtas.

Bet neaizmirstiet, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai.

Raksts tapis sadarbībā ar interbaltija.lv