Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Siltie kvinojas salāti

Redakcija
Redakcija

Vasara ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu.

Zaļie kokteiļi (smūtiji) ir vienkāršs veids, kā, papildinot uzturu ar augļiem, zaļajiem lapu dārzeņiem vai citiem zaļumiem, var gūt papildu enerģiju un uzlabot pašsajūtu. Ātri pagatavojamie dzērieni var būt arī lieliska ātrā uzkoda brokastīm vai nogurdinošai pēcpusdienai, uzskata Aizupietis.

Zaļos kokteiļus gatavo, izmantojot vienkāršu formulu. Blenderēšanai izvēlas:
- zaļos lapu dārzeņus, piemēram, spinātus, lapu kāpostus jeb kacenkāpostus, romiešu salātus, mangolda lapas, derēs arī pieneņu lapas;
- šķidro bāzi, piemēram, ūdeni, mandeļu pienu, kokosriekstu pienu, u.c.;
- augļus: banānus, mango, persikus, avokado, bumbierus, ābolus, dažādas ogas, tostarp mellenes, avenes.

Pagatavošana: nomēra pilnas divas tases ar zaļajiem lapu dārzeņiem, blenderī pievieno divas tases ūdens un blendē līdz iegūst vienmērīgu masu. Pievieno trīs tases augļu, vismaz vienu – saldētus augļus - un blenderē, līdz iegūst vienmērīgu masu.

Iesākumam var pagatavot, piemēram, šādu kokteili. Divas tases svaigu spinātu sablenderē kopā ar ¾ glāzes apelsīnu sulas un ¾ glāzes ūdens, pievieno tasi svaigu vai saldētu zemeņu, tasi svaigu vai saldētu melleņu, divus banānus un turpina blenderēt līdz gatavs.

Dzērienu var papildināt ar kādu no superpārtikas (superfoods) piedevām, piemēram, ar čia vai kaņepju sēklām, linsēklām, godži ogām, kokosriekstu eļļu, mandeļu sviestu, kakao.

„Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis uzskata, ka superpārtikas (superfoods) ideja ir pievērst cilvēku uzmanību mazāk pazīstamiem, taču ar vērtīgām vielām bagātiem un garšīgiem produktiem. Mums varētu būt interesanta, piemēram, Andu kalnos augošā kvinoja, kas satur teju divreiz vairāk šķiedrvielu nekā citi putraimi un graudi, daudz vitamīnu un minerālvielu, ieskaitot dzelzi, varu, cinku un lizīnu. Kvinoja arī samazina holesterīna un cukura līmeni asinīs. No šiem putraimiem var gatavot putru, papildinot to ar augļiem, to var izmantot arī zupu vai salātu pagatavošanā.

Siltie kvinojas salāti

Sastāvdaļas:

1 glāze termiski neapstrādātas kvinojas,
1/2 ēdamkarotes labas olīveļļas,
1 puravs, sagriezts,
2 ķiploka daiviņas,
1 buntīte sparģeļu, sagriezti gabaliņos,
1 tase zemeņu (pēc vēlēšanās),
3/4 tases svaigu vai saldētu zirņu,
1 tase svaigu, sasmalcinātu pētersīļu,
2-3 ēdamkarotes olīveļļas,
3 ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sulas,
1/2 ēdamkarote kļavu sīrupa vai cita saldinātāja,
1/4 tējkarotes smalkās jūras sāls un daudz piparu pēc garšas

Pagatavošana:

1. Kvinoju noskalo, pievieno pusotru tasi dārzeņu buljona vai ūdens un vāra apmēram 15 – 17 minūtes, vai arī tik ilgi, līdz izvārījies viss ūdens. Pēc tam ļauj kvinojai apmēram piecas minūtes nostāvēties.

2. Apmēram piecas minūtes uz vidējas uguns eļļā apcep puravus un ķiplokus, tos dāsni apkaisa ar sāli un pipariem.

3. Pievieno sparģeļus un apcep apmēram 5 – 10 minūtes vai arī līdz brīdim, kamēr sparģeļi ir mīksti. Samaisa ar zemenēm, zirņiem un pētersīļiem. Karsē dažas minūtes, pēc tam samaisa ar olīveļļu, citrona sulu, sīrupu un jūras sāli. Samaisa ar kvinoju, aizdara ar sāli un pipariem. Var pārkaisīt ar kazas sieru, riekstiem vai sēkliņām.

Lai labi garšo!