Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Ja slāpst - padzeries!

Jā, jā. Zinu, ka daudz un dažādi jau ir aprunāts par to, ka cilvēkiem jādzer 2,5 – 3L ūdens dienā. Kur nu vēl tādā laikā, kad ir karsts kā peklē un liekas, ka svīstot esi nometis vai pusi no sava svara. Un tomēr. Cik daudzi zina, kas šajos „3L H2O”, ko organismam jāuzņem, ietilpst? Vai tas, ka es dienā izdzeru „n”tās krūzītes kafijas vai limonādes skaitās vai nē? Izrādās, ka neskaitās viss.

Latviju pēdējās dienās ir piemeklējis biedējošs karstums, kas kvēlākajiem karstummīļiem liek paslēpties ēnas vēsajā klēpī. Šādā laikā ir jāuzņem pat 4L ūdens, lai organisms spētu attīrīties un uzņemt saules tveicē zaudēto ūdens daudzumu. Kas gan šajā „3L H2O” kategorijā ietilpst un kas tad īsti nē?

Tad lūk – „3L H2O” ietilpst:

Ūdens
Visizplatītākais un lētākais slāpju veldzēšanas līdzeklis ir ūdens. Tas lieliski atsvaidzina, stimulē apetīti un noņem nogurumu. Vislabākie slāpju veldzēšanai ir mineralizētie ūdeņi. Ogļskābā gāze, ko satur šie dzērieni, nonākusi mutē, izsauc pastiprinātu siekalu izdalīšanos, kā rezultātā ātrāk uzvar slāpes.
Ieteikums: ja negaršo vienkāršs ūdens, var pievienot divas šķēlītes citrona vai skābas ogas, piemēram, brūklenes vai dzērvenes. Nevajadzētu lietot ūdeni no krāna, kā arī ledainu un destilētu ūdeni.

Tēja
Lai arī tēju karstā laikā baudīt izvēlas reti kurš, tomēr izrādās, ka tēja ir vislabākais dzēriens, lai remdētu slāpes. Dzerot tēju, dzert gribās trīs reizes mazāk kā dzerot ūdeni. Un nav svarīgi vai tā ir karsta, vai auksta. Vislabāk karstā laikā ir dzert zaļo tēju. Tas tāpēc, ka tā netiek fermentēta un tajā saglabājas daudzas svaigo tējas lapu īpašības, proti, svaigās tējas lapās ir četras reizes vairāk C vitamīna nekā citronu vai apelsīna sulā.
Ieteikums: karsta zaļā tēja spēj pasargāt ādu no ultravioletajiem stariem - 4 tasītes dzēriena dienā un rezultāts garantēts. Tomēr dienā nevajadzētu izdzert vairāk par 8 tasītēm.

Sulas un nektarīni
Vasarā iesaka dzert tomātu, greipfrūtu, vīnogu vai plūmju sulas. Šo sulu radītais skābums efektīvi iedarbojas uz garšas receptoriem, sākas pastiprināta siekalu izdalīšanās un sāk likties, ka apkārt nav nemaz tik karsts.
Ieteikums: karstā laikā vislabākā ir sula atšķaidīta ar ūdeni. Vajadzētu izvairīties no sulām ar biezumiem; tās slāpes remdē sliktāk, kā arī no sulām, kas gatavotas no koncentrāta.

Piens
Kad ārā valda neizturams karstums, vajag izdzert glāzi attaukota vai ar ūdeni atšķaidīta piena. Šis dzēriens noņem stresu, pazemina asinsspiedienu un cīnās ar lieko svaru.
Ieteikums: tēja ar pienu lieliski tonizē. Nevajadzētu dzert pienu pēc ēšanas, jo tas pazemina kuņģa sulas sekrētu.

Skābpiena produkti
Kefīrs, rjaženka, jogurts, rūgušpiens - visas organiskās skābes lieliski remdē slāpes.
Ieteikums: nelietot kopā ar pienu! Rūgšanas procesā laktoze pārvēršas piena skābumā, tāpēc skābpiena produkti lieliski der cilvēkiem, kuri nepanes piena cukurus.

Kvass
Kvass ir lielisks padzēriens izslāpušajiem, jo tas satur aminoskābes un ogļskābi.
Ieteikums: nevajadzētu dzert pudelēs tirgoto kvasu, jo to sastāvā ir ne mazums e-vielas, konservanti, stabilizatori, emulgatori, irdinātāji, iebiezinātāji utt. Regulāra kvasa lietošana izrādās uzlabo nervu sistēmu.