Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Rudens nogurumam palīdzēs pilngraudu produkti un skābēti kāposti

Redakcija
Redakcija

Līdz ar rudens iestāšanos, samazinās organisma enerģijas rezerves un daudz biežāk jūtams nogurums, nespēks. Tāpat nereti manāmi saaukstēšanās simptomi, iesnas, klepus, kaklasāpes. Tā organisms ziņo, ka tam nepieciešams uzņemt papildu vitamīnu, minerālvielu un enerģijas devu. Taču vien retais aizdomājas, ka organisma rezerves papildinās un labu pašsajūtu nodrošinās pārdomāts un pilnvērtīgs uzturs. Eksperti rekomendē rudens un ziemas periodā ikdienas ēdienkartē iekļaut pilngraudu produktus, dārzeņus, kā arī ķiplokus un ingveru.

Kā norāda uztura speciāliste Liene Sondore, lai cīnītos ar miegainību un bezspēku rudens periodā, regulāri uzturā jālieto tādi B vitamīniem bagāti pilngraudu produkti kā, piemēram, auzu pārslas, maize, kailgraudu mieži. Tāpat nogurums un bezspēks var būt saistīts ar Omega 3 taukskābju jeb zivju eļļas trūkumu organismā. Tāpēc vēlams vismaz divas līdz trīs reizes nedēļā uzturā lietot zivis, vai arī maltīti papildināt ar olīvu, rapšu eļļu vai linsēklām. Savukārt C vitamīnu, kas stiprina imunitāti un palīdz cīņā ar saaukstēšanos, iespējams uzņemt ar bietēm, rutkiem, puraviem, cidonijām, dzērvenēm, brūklenēm, skābētiem kāpostiem un citiem produktiem.

“Pilngraudu putra vai rudzu maizes šķēle brokastīs sniegs enerģiju, normalizēs cukura līmeni un labvēlīgi ietekmēs gremošanas sistēmu. Dienā ieteicams 5 – 6 porcijas atvēlēt šiem produktiem – piemēram, apēst pāris maizes šķēles, kādu kartupeli vai 100 ml graudaugu – brūnos rīsus, grūbas, pastu vai kādu citu graudaugu produktu. Tāpat regulāri jāuzņem šķidrums – piemēram, ūdens vai tēja. Ik dienas vēlams uzņemt 6 līdz 8 krūzes šķidruma, kuru var papildināt ar cidonijām, citronu vai ingveru ar medu,” ikdienas ēdienkarti komentē uztura speciāliste Liene Sondore.

Lai produkti saglabātu savu uzturvērtību un vitamīnus, īpaši būtisks ir to pareizs pagatavošanas veids. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rudens periodā mudina pēc iespējas biežāk uzturā lietot dārzeņus. “Rudens ražas veltes ne vienmēr jāēd svaigas – no dārzeņiem iespējams pagatavot biezzupas, sakņu sautējumus, sacepumus. Galvenais, kas jāievēro – dārzeņus labāk sautēt, tvaicēt vai cept cepeškrāsnī, pēc iespējas mazāk izmantojot eļļu. Savukārt gatavojot brokastu pilngraudu putras vislabāk tās vārīt ūdenī, nedaudz pievienojot pienu, lai nodrošinātu nepieciešamo aminoskābju saturu. Brokastu putra lieliski garšos kopā ar jogurtu vai kļavu lapu sīrupu, medu, žāvētiem augļiem, riekstiem vai citām piedevām.”

Tāpat rudens – ziemas periodā uzturā jāiekļauj skābpiena produkti, jo tie satur probiotiskās baktērijas, kas veicina imūnsistēmas darbību un aukstajā laikā var pasargāt no saaukstēšanās, vīrusu saslimšanās. Tāpat tās labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu. Lai pilnībā nodrošinātu organismu ar visiem tam nepieciešamiem vitamīniem, skābpiena, pilngraudu produktus, dārzeņus un ogas uzturā jālieto ik dienas.

Ieskaties! noderīgi!

Citas spēcinošas pilngraudu produktu receptes atradīsiet Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatiņā "Putras un biezputras".

Biezputras ir gards, veselīgs un viegli pagatavojams ēdiens. Grāmatiņā “Putras un biezputras” jūs atradīsiet gan senas un latviešu virtuvei raksturīgas receptes, gan tradicionālas citu tautu receptes. Tajā uzzināsiet, kā pagatavot saldās, sāļās biezputras un biezputru sacepumus. Izmantojot šajā grāmatiņā apkopotās receptes, jūs varēsiet dažādot savas ģimenes ēdienkarti.