Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Gī jeb dzidrinātais sviests – tā vērtīgās īpašības un pagatavošana

Gī sviests ir valkani tīri piena tauki, ko ļoti plaši izmanto Indijas virtuvē, it īpaši tās ziemeļos. Gī palīdz organismam uzsūkt barību un uzlabo zarnu trakta darbību. Tas ir dabisks antioksidants, kas pasargā šūnas no brīvajiem radikāļiem un satur daudz A, D un E vitamīna. Gī sviests ir ieteicams maziem bērniem, sākot mazuļa piebarošanu ar pirmajiem dārzeņiem, jo tajā nav piena olbaltuma, kas varētu izraisīt alerģiju.

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku sāk interesēties par dažādām austrumu zemju īpatnībām, virtuvi. Tā, piemēram, cilvēki pastiprinātu uzmanību pievērš rīsu nūdelēm , dažādām saldskābām mērcēm un suši. Tomēr vēl vairāk cilvēkiem patīk pašiem kaut ko taisīt, protams, ja ir laiks. Tautā nu jau plaši pazīstamas tējas un piena sēnes dzērienu pagatavošana.

Piedāvājam izmēģināt pagatavot popularitātes virsotnes iekarojošo Gī sviestu, kas noderēs gan virtuvē, gan veselības uzlabošanā, mazinot holesterīna līmeni asinīs, der arī kā nomierinoša ziede brūcēm un apdegumiem, tulznām, var izmantot siltu sviestu nomierinošām masāžām, gan ķermeņa kopšanā kā ķermeņa krēmu, ja ir sausa āda, un matos, ja ir sausi, trausli mati.

Gī sviests ir valkani tīri piena tauki, ko ļoti plaši izmanto Indijas virtuvē, it īpaši tās ziemeļos. Sākotnēji Gī sviests tika gatavots tikai no sviesta, kas iegūts no bifeļgovs piena. Mūsdienās šo dzidrināto sviestu gatavo no jebkura nesālīta sviesta, piemēram, Nepālā šo sviestu gatavo no jaku piena. Gī pagatavošana salīdzinājumā ar parastu dzidrinātu sviestu tiek pagarināta, vārot to uz lēnas uguns, kamēr viss mitrums izgaro un piena cietās daļiņas sāk brūnēt, piešķirot iegūtajam sviestam riekstainu karameļu smaržu un garšu. Īsu brīdi apcepot šajā dzintardzidrajā sviestā citus produktus, Gī izpauž savu unikālo spēju izcelt jebkuras lietotās garšvielas aromātu. Gī ir tik tīrs, ka pat neliela tā piedeva spēj paaugstināt ēdiena kvalitāti . Cepot ēdienus eļļā, pārtikas sula parasti iztek pannā, bet, cepot Gī sviestā, sula no produkta neiztek, līdz ar to tas ir sulīgs un saglabā savu vērtību.

Gī sviests der gan gaļas, gan dārzeņu cepšanai, var lietot kā piedevu dārzeņu sautējumiem, rīsiem, putrām, dārzeņu zupām, garšvielu apcepšanai, vistas, zivs cepšanai.
Atšķirībā no parastā sviesta Gī sviestu var sakarsēt, līdz tas sāk dūmot, nemainot krāsu un neradot deguma piegaršu. To īpaši izmanto gaļas cepšanai, kas ir ļoti būtiski daudziem indiešu ēdieniem. Gī pasniedz arī kā mērci pie omāriem, un no tā gatavo franču sviesta mērci jeb sabrūnināto sviestu Beurre Noire. Augu Gī Vanaspati Ghee gatavo no bagāti piesātinātām eļļām, piemēram, kokosriekstu, kokvilnas, rapšu vai palmas eļlām. Hidrogenējot un pasterizējot tās, tiek iegūts īstā Gī Usli Ghee pēc skata, smaržas un garšas līdzīgs produkts.

Galvenais Gī radīšanas iemesls bija sviesta uzglabāšana Indijas klimatiskajos apstākļos. Noslēgtā traukā, kas novērstu oksidāciju. Gī uzglabājams istabas temperatūrā vairākas nedēļas, ledusskapī vairāk pat par sešiem mēnešiem, bet uzglabājot to saldētavā – ilgāk par gadu. Indijas arheoloģiskajos izrakumos ir pat atrasts Gī sviests, kas bija nogulējis pazemē māla podos vairāk kā 300 gadus, pie tam pilnīgi nesabojājies un lietojams.

Indijā Gī sviests tiek uzskatīts par dāsnas viesmīlības pazīmi. Šo produktu izmanto arī hindu reliģiskajos rituālos, piemēram, Džanmāstamī – Krišnas dzimšanas svētkos un Ārtī jeb uguns aizdegšanas ceremonijā. Gī sviests ir ieteicams maziem bērniem, sākot mazuļa piebarošanu ar pirmajiem dārzeņiem, jo tajā nav piena olbaltuma, kas varētu izraisīt alerģiju.

Gī sviesta pagatavošana mājas apstākļos
Sviestam ir jābūt bez piedevām un nesālītam. To ieliek katliņā un kausē. Ja izmanto 250g sviesta, tad karsēšanas ilgums ir aptuveni 30-40 min. Vāra uz mazas, lēnas uguns un gaida, kamēr masa kļūst dzintara caurspīdīga, ik pa laikam nosmeļot no virspuses peldošās putiņas (kā minēts, piemēram, vēdiskajās veģetārajās receptēs, nosmeltās putas pēc tam var likt klāt zupā, vai graudaugu ēdienos). Kad masa kļuvusi caurredzama, to atdzesē 20 minūtes un pēc tam nolej. Noliešanas procesā vēlams izmantot biezāku lupatiņu vai arī 4 - 5 kārtās salocītu marli. To, kas paliek marlē nelieto, bet pārējo pārlej trauciņā, nogaida kamēr tas mazliet sacietē un lieto to.

Ja vidusslānī var redzēt peldošas pārslas, tas norāda uz sviesta slikto kvalitāti un piemaisījumu klātbūtni. Šis produkts nav lietojams, jo nevarēs iegūt nepieciešamo nokrāsu.
Gī sviestu var neglabāt ledusskapī – tas nebojājas.

Gatavošanas ilgums pēc svara
1kg jākarsē aptuveni 1 stundu un no tā sanāk 0,8 kg Gī.
2,5 kg jākarsē 3 stundas, kā rezultātā iegūst aptuveni 2,2 kg Gī sviesta.