Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:275, Did:0, useCase: 3


Ieteikumi ēdināšanas uzņēmumiem veģetārās virtuves sagatavošanā

Apmeklējot ēdināšanas uzņēmumus, ikkatrs veģetārietis ir laimīgs pamanīt, ka ēdienkartē atzīmēti veģetāri ēdieni. Tas liek justies gaidītiem, un ir patīkami nākt ciemos, ja jūties gaidīts!
Tāpat šad un tad gadās, ka kā veģetāri tiek apzīmēti ēdieni, kas tādi nav; vai arī pavāri un viesmīļi netiek skaidrībā, ko piedāvāt un kā gatavot tik prasīgiem klientiem, kā veģetārieši, lai darītu viņus laimīgus.

Mēs labi saprotam, kā tas tā nākas. Ir taisnība, ka veģetārieši mēdz būt dažādi – daži ēd olas un pienu, daži neēd. Daudz pārpratumu rodas tādēļ, ka ir cilvēki, kas atsakās no gaļas lietošanas uzturā, tomēr ēd zivis, vai varbūt atsakās vienīgi no sarkanās gaļas ēšanas, bet ēd gan vistas gaļu, gan jūras iemītniekus. Tas nudien var samulsināt.

Ja arī Jūs savā uzņēmumā esat iecerējuši veidot veģetāru ēdienkarti vai atzīmēt, kuri ēdieni ir veģetāri, mēs, pirmkārt, no sirds pateicamies Jums par to, un, otrkārt, ceram, ka sekojošie ieteikumi noderēs un viesīs pietiekamu skaidrību šajā jautājumā.

Visā pasaulē veģetārieši ir vienisprātis, ka veģetārs uzturs nesatur nogalinātus dzīvniekus – vienalga, cik lieli vai mazi tie ir. Tas nozīmē – gan visi mugurkaulnieku klases dzīvnieki, ieskaitot putnus un zivis, gan vēžveidīgie, moluski, kāpuri un kukaiņi nav veģetārs ēdiens. Šādu standartu apstiprina arī Veģetāriešu biedrība, sertificējot kādu produktu kā veģetāru.

Tāpat par veģetāru noteikti nav saucams:

- ēdiens, kas gatavots dzīvnieku taukos (cūku, liellopu utt.), kā arī ēdiens, kas satur margarīnu ar dzīvnieku taukiem sastāvā,

- ēdiens, kas gatavots gaļas vai zivju buljonā (arī no buljona kubiņiem iegūtā), no šādiem buljoniem gatavots aspiks / galerts,

- ēdiens, kas satur želatīnu (želatīns tiek gatavots no dzīvnieku kauliem un ādām) vai, piemēram, jogurtu vai skābā krējuma izstrādājumu ar želatīnu tā sastāvā,

- ēdiens, kas satur sarkano krāsvielu E120 (šī krāsviela tiek iegūta, samaļot kukaiņus),

- ēdiens, kas gatavots no zivju miltiem (piemēram, krabju nūjiņas) vai gaļas produktiem (piemēram, desas), kā arī Worcestershire mērce ar anšoviem sastāvā vai ēdieni, kam tā pievienota; kaviārs vai citu zivju ikri; garneles, kalmāri u.tml.

Ar olām ir sarežģītāk. Principā ēdienu ar olām sastāvā var atzīmēt kā veģetāru. Taču, tā kā ievērojama daļa veģetāriešu neēd arīdzan olas, būtu perfekti, ja tiktu nodrošināta iespēja uzzināt, vai Jūsu piedāvājumā kā veģetāri atzīmēti olas saturoši vai nesaturoši ēdieni.

Veģetāra ēdiena sastāvā pilnīgi droši iekļaujami visa veida augi (pākšaugi, graudaugi, rieksti, sēklas, dārzeņi un augļi) un piena produkti (protams, ja nesatur iepriekš uzskaitītās neveģetārās sastāvdaļas), kā arī medus un sēnes.

Vegāns ēdiens gatavojams tikai no augiem un sēnēm.

Ceram, ka šī informācija atvieglos Jūsu uzņēmuma darbu, savukārt Jūsu uzņēmuma ienākumi, pateicoties laimīgo veģetāriešu pieplūdumam – pieaugs.

Autors: Veģetārisms