Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:210, Did:0, useCase: 3


Ko lietot olu vietā, ja nelietojat uzturā olas

Redakcija
Redakcija

“Es neēdu olas. Par nožēlu, nevar izcept nekādus cepamos gardumus bez olām, bet nu – ko lai dara…”Jūs arī tā domājat? Tad pārdomājiet! Arī bez olām var pagatavot teju visus gardumus, kādus vien sirds un vēders kāro.
Lūk, kas jādara:

Olu dzeltens

Divas garšvielas – kurkuma un safrāns – piešķirs dzeltenu krāsu visam, kam tās pievienosiet.

Recepte piemēram:
Vaniļas mērce

1,5 l piena,
200 g cukura,
3 ēdk. kukurūzas cietes
vaniļa, vaniļas cukurs vai vaniļas esence
1/2 tējk. kurkumas,
1 – 2 drīksnas safrāna.

1,3 l piena uzvāra, pieber cukuru, pievieno vaniļu un visu samaisa. Atlikušajos 200 ml piena izšķīdina cieti, kurkumu un safrānu, un to visu, maisot pienu, pielej klāt pienam, pakarsē līdz piens sabiezē.

Garšo kā olas, nav olas

Ājurvēdiskā (amenssāls) melnā sāls ir dabiska sāls, kas vairākas stundas karsēta kopā ar divu ājurvēdisku augu – amla (Emblica Officinalis) un haritaki (Chebulic Myrobalan) – augļiem. Uzsūcot augos esošās vērtīgās vielas, sāls iegūst raksturīgo sārti pelēcīgo krāsu un izteiktu cieti vārītu olu smaržu. Melno sāli var izmantot veģetāras majonēzes gatavošanai, aukstajā vai skābeņu zupā, salātu mērcēs, omletes imitācijās – visur, kur iederas šis aromāts. Garšas ziņā ilūzija par olu klātbūtni ēdienā ir absolūta.

“Omlete” no saldpiena siera (vai tofu)

3 l pilnpiena (vēlams – īsta lauku piena, jo no veikala paku piena mēdz arī neizdoties),
70 ml citronu sulas,
1 ēdk. sviesta
pa 1/4 tējk. kurkumas, melno piparu, saldās paprikas pulvera,
1 tējk. akmenssāls,
90 ml saldā vai skābā krējuma,
kinza vai pētersīļi

Uzvāra pienu, tikko tas sāk celties uz augšu, pievieno citronu sulu un maisot uz lēnas uguns karsē apmēram 1 minūti, līdz atdalās sūkalas (ja tas minūtes laikā nenotiek, pievieno vēl mazliet citronu sulas). Notecina ar marli izklātā sietā, biezpienam līdzīgo masu cieši ietin marlē, liek zem sloga uz 10 – 15 minūtēm. Tad iegūto sieru sadrupina palielos gabalos.Sviestu izkausē, pieber kurkumu un pievieno sieru, apmaisa, līdz tas pilnībā kļūst dzeltens, tad pievieno papriku un piparus. Noņem no uguns, iemaisa krējumu, melno sāli un zaļumus.

Veģetāra majonēze

1 gl. skāba krējuma,
1 tējk. akmenssāls,
4 ēdk. citronu sulas,
1 tējk. sinepju,
Šķipsniņa kurkumas (pēc vēlēšanās),
1 ēdk. medus (pēc vēlēšanās),
4 ēdk. augu eļļas.

Sajauc krējumu ar garšvielām, kuļot (vēlams blenderī) pakāpeniski pievieno augu eļļu, līdz mērce sabiezē.

Vegāna majonēze

500 ml samalta tofu,
125 ml olīveļļas,
1 tējk. akmenssāls,
1 tējk. sinepju,
1 tējk. cukura (pēc vēlēšanās), Š
ķipsniņa kurkumas (pēc vēlēšanās),
4 ēdk. citronu sulas.

Sajauc visu, izņemot citronu sulu, blenderī, sablendē viendabīgā masā. Tad pakāpeniski pievieno citronu sulu, līdz mērce sabiezē. Ja tā iznāk par biezu, pievieno ūdeni.

Kas satur kopā mīklu

Zirņu milti

Dažām lietām noteikti jābūt veģetārieša virtuvē. Zirņu milti ir viena no tādām lietām. Šie milti pat ļoti mazā daudzumā satur kopā mīklu labāk par olām un labāk par kviešu miltiem; tie noder dažādu plācenīšu un uzkodu gatavošanai (piemēram, rīvētu dārzeņu „kotletēm”, mīklā ceptiem dārzeņiem u.c.). Iegādājoties dodiet priekšroku turku zirņu miltiem (chickpea flour, besan, gram flour), nevis no dzeltenajiem zirņiem gatavotajiem – turku zirņu milti labāk līp un tiem ir maiga, neitrāla garša.

Milti

Mīklu itin veiksmīgi satur kopā milti, ja vien to ir pietiekoši daudz. Tādēļ tādās mīklās kā smilšu, kārtainā, rauga mīkla olas var neaizstāt – vienkārši nepievienojiet tās. Pankūku mīklu gatavojiet ar pienu (vai sojas pienu), nevis ūdeni, pievienojiet dažas ēdamkarotes augu eļļas, un pēc pagatavošanas ļaujiet pastāvēt 15 – 20 minūtes, lai milti uzbriest – tad pankūkas turēsies kopā arī bez olu palīdzības.

Olu aizvietošana, pārveidojot kūku, kēksu, cepumu receptes:

izvēlieties receptes, kurās uz katriem 200g miltu prasīta ne vairāk kā 1 ola. Aizstājiet to ar 2 ēdk. piena (sojas piena, skāba krējuma) un 1/4 tējk. cepamā pulvera.

Kēksos ar lielu žāvēto augļu piedevu vai biezpienmaizes virskārtai olas vietā pievienojiet 1 ēdk. kukurūzas cietes un 2 ēdk. ūdens. Šādus kēksus un biezpienmaizi grieziet gabaliņos tikai pēc tam, kad tie pilnībā atdziest.
Tajos kēksos, kur iederas atbilstoša garša, katru olu variet aizstāt ar 1/4gl. saspaidītu banānu, ābolu biezeņa (vai citu ar pektīnu bagātu augļu biezeņa), samaltu žāvēto plūmju un mazliet cepamā pulvera.

Veikalos un internetā dažkārt pieejami rūpnieciski ražotie olu aizstājēji. Tos var lietot mīklās un dažādos krēmos vai deserta mērcēs olu vietā, proti – kā biezinātāju un kā saistvielu; bet no tiem nevar gatavot omletes vai citus līdzīgus olu ēdienus. Pirms iegādājaties šādu aizvietotāju, iepriekš izlasiet sastāvdaļu sarakstu: daži aizvietotāji var saturēt olas vai olu baltumu. Tie, kas nesatur olas, parasti veidoti no cietes, celulozes un irdinātāja.

Pildītie cepumi

250 g miltu,
75 g pūdercukura,
125 g sviesta,
60 g maltu mandeļu,
1 – 2 ēdk. skāba krējuma;

pildījumam:
dzērveņu marmelāde

glazūrai:
tumšā šokolāde

Visas mīklas sastāvdaļas sastrādā viendabīgā masā, liek ledusskapī uz 1 stundu. Tad izveltnē 3mm biezumā, sagriež taisnstūra gabaliņos, cep mērenā temperatūrā zeltaini brūnus. Pusi cepumu vēl karstus pārziež ar dzērveņu marmelādi, katram no tiem virsū liek otru cepumu. Virsu pārlej ar šokolādes glazūru (ūdens peldē izkausē tumšo šokolādi – šāda glazūra atdziestot sastings; vai kakao sajauc ar pūdercukuru un pievieno karstu ūdeni, līdz veidojas bieza pasta – šāda glazūra paliks mīksta).

Biezpiena mīkla

200 g miltu,
200 g biezpiena,
200 g sviesta,
šķipsniņa sāls,
pēc vēlēšanās – šķipsniņa cepamā pulvera.
Ja grib saldu mīklu, pievieno 1/2 – 1 gl. cukura.

Izsijātiem miltiem pievieno sāli, (cukuru), sakapātu tikko no ledusskapja izņemtu sviestu, biezpienu, ātri samīca viendabīgā mīklā. Liek ledusskapī uz 15 – 30 minūtēm.Izveltnē 3 – 5 cm biezu. Var izspiest ar veidnītēm cepumus. Var lietot kā pīrādziņu mīklu gan sāļiem, gan saldiem pildījumiem. Cep 200°C karstā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.

Biskvīta mīkla

200 g miltu,
4 tējk. cepamā pulvera
100 g cukura
200 ml jogurta bez piedevām
1 tējk. vaniļas esences

Izsijājiet miltus, cepamo pulveri, sajauciet ar cukuru. Mērglāzē sajauciet jogurtu, eļļu un vaniļu. Savienojiet abus maisījumus un kuliet ar karoti 2 minūtes. Lieciet 2 ieziestās, ar miltiem izkaisītās veidnēs (20cm diametrā) un cepiet cepeškrāsnī 15 – 20 minūtes apmēram 200°C.Šokolādes biskvītam: jogurtam pievienojiet 1,5 ēdk. karotē karsta ūdens izšķīdināta kakao vai keroba.Miltiem pēc vēlēšanās variet pievienot 1,5 ēdk. kokosriekstu skaidiņu, riekstu, rīvētu citrona miziņu.

Pīrāgu pārziešanai

…izmantojiet pienu (vai sojas pienu), lai tiem cepoties veidotos brūna garoziņa, līdzīgi kā pārziežot ar olu. Tiesa gan, atšķirībā no olām, “piena garoziņa” iznāks kraukšķīga, nevis mīksta.
Saldos pīrādziņus, kliņģerus, kēksus tūdaļ pēc izcepšanas var apziest ar stipru, saldu kafiju – garoziņa būs brūna un smaržīga.

Autors: Veģetārisms