Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:210, Did:0, useCase: 3


4 veģetāras garšīgas receptes no Vidusjūras virtuves

Piedāvājam pārsteidzoši vieglas receptes no burvīgās un garšām bagātās Vidusjūras virtuves. Tās būs piemērotas gan ikdienai, gan atslodzei pēc bagātīgi klātiem svētku galdiem.

Pupiņu zupa grieķu gaumē.

Nepieciešams:

Pusglāze balto pupiņu,
1/4 selerijas saknes vai 1 seleriju kāts,
1 burkāns,
tomātu mērce vai konservēti tomāti savā sulā,
olīveļļa,
asafetīda (pēc vēlēšanās),
selerijas vai pētersīļa zaļumi,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Pupiņas izmērcējiet vismaz 8 stundas; vai uzvāriet un atstājiet karstajā ūdenī mērcēties 1 stundu.

2. Seleriju un burkānu nomizojiet un sagrieziet salmiņos, tomātus – sīkos kubiņos.

3. Pievienojiet pupiņām visas sastāvdaļas, izņemot zaļumus un vāriet apmēram stundu, līdz pupiņas mīkstas. Tad pievienojiet sāli un zaļumus.



Brokoļu „Skaistlauks”.

Nepieciešams:

1/2 neliela brokoļa,
100g makaronu (spirāles, farfalle vai penne),
2 daiviņas ķiploku,
sarkanie asie pipari pēc garšas,
olīveļļa.

Pagatavošana:

1. Brokoli sadaliet ziedkopās, bet kātu nomizojiet, sulīgo vidu sagrieziet gabaliņos.

2. Uzvāriet apmēram litru ūdens, pievienojiet sāli, lieciet tajā brokoļus, vāriet apmēram 4 – 5 minūtes, lai brokoļi mīksti, bet vēl kraukšķīgi, nepārvārījušies. Tad ar putu karoti izņemiet tos no katla, lieciet sietā un noskalojiet zem ledusauksta ūdens, lai tie saglabātu savu spilgto krāsu.

3. Ūdenī, kurā vārījās brokoļi, lieciet makaronus un vāriet aptuveni 7 minūtes (parasti vajadzīgais vārīšanas laiks tiek norādīts uz makaronu iepakojuma).

4. Tikmēr notīriet un mazos gabaliņos sagrieziet (nerīvējiet un nesaspiediet, bet sagrieziet – no tā atkarīga garša!) ķiplokus. Noteciniet makaronus.

5. Pannā uzkarsējiet olīveļļu, lieciet ķiplokus, piparus, makaronus un brokoļus un, uzmanīgi maisot, pasautējiet dažas minūtes, līdz garšas ievelkas.



Melanzane alla Parmigiana. Baklažānu sacepums.

Nepieciešams:

1 neliels baklažāns,
mazā bundžiņa sagrieztu savā sulā konservētu tomātu,
3 – 4 ēdk. rīvēta Parmezāna siera (protams, derēs arī citi kūstošie sieri, tikai nesakiet to skaļi, itāļiem dzirdot!), oregano, sāls,
augu eļļa.

Pagatavošana:

1. Baklažānu sagrieziet gareniski ap 1 cm biezās šķēlēs, apkaisiet ar sāli un ļaujiet pusstundu pastāvēt, lai atsulojas. Tad noskalojiet zem tekoša ūdens, nosusiniet.

2. Pannā kārtīgi uzkarsējiet eļļu, apcepiet baklažānu šķēles no abām pusēm uz straujas uguns, līdz tās mazliet apbrūnē. Lieciet uz papīra dvieļa, nosusiniet lieko eļļu.

3. Tad lieciet ieziestā veidnē baklažānu. Virs tā – kārtu tomātu, pārkaisiet oregano un sieru; tad atkal baklažānu utt., virsējā kārtā jābūt baklažānam, kuram pārkaisiet atlikušo sieru. Lieciet 200 C karstā cepeškrāsnī, cepiet 15 minūtes. Tad, iespējams, vajadzēs nosmelt lieko šķidrumu. Pacepiet vēl 15 minūtes.



Augļu šerbets.

Nepieciešams:

Šim desertam der ļoti daudzi augļi – persiki, mango, arbūzs, zemenes, kivi, apelsīni, citrons, laims, u.c.
1 liels vai 2 mazāki kivi,
1/4 gl. cukura,
50 ml ūdens,
sula no šķēlītes citrona.

Pagatavošana:

1. Cukuru ar ūdeni uzvāriet uz mazas uguns, maisot, lai cukurs izšķīst, pavāriet 5 minūtes. Atdzesējiet.

2. Kivi notīriet, sablendējiet viendabīgā masā kopā ar sulu no citrona šķēlītes. Samaisiet ar auksto sīrupu, lieciet saldētavā.

3.Kad masa sāk sasalt, to ar mikseri vai karoti kārtīgi saputojiet, lieciet saldētavā līdz pilnīgai sasalšanai. Apmēram 10 – 20 minūtes pirms pasniegšanas pārlieciet ledusskapī, lai šerbets mazliet atlaižas.

Receptes iesaka: Veģetārisms