Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:199, Did:0, useCase: 0



5 garšīgas biešu receptes

Bietes ir ļoti veselīgs ēdiens un nemaz tik vienkāršs kā sākumā var likties. Bietēs ir dzelzs, kas sekmē asinsradi un uzlabo hemoglobīna līmeni asinīs, magnijs, kas normalizē asinsspiedienu un jods, aterosklerozes profilaksei. Bietēs pektīnvielu esot pat vairāk kā ābolos, bet tajās esošās organiskās skābes sekmē toksīnu izvadīšanu no organisma un tauku šķelšanos. Tās rekomendē pie mazasinības un pret nogurumu, bet ziemā, ja ir angīna, tad kaklu var skalot ar biešu sulu.

Piedāvājam 5 ne tik tradicionālas, bet ļoti garšīgas receptes ar bietēm.

Biešu pankūkas ar kanēli un āboliem

Sastāvdaļas
400 g svaigu biešu
2 olas
3 ēd. kar. miltu
1 ēd. kar. Dansukker kanēļa cukura
100 g Dansukker gaišā Muscovado cukura

200 g ābolu
50 g Dansukker kanēļa cukura
100 g Dansukker gaišā Muscovado cukura

Bietes sarīvē uz smalkas rīves, pievieno olas, cukuru un miltus.

Ābolus nomizo un sagriež ripiņās. Uz sakarsētas pannas olīveļļā un sviestā cep mazas apaļas pankūciņas, pāri kārto ābolu šķēlītes (apaļas), pārkaisa ar kanēļa cukuru un Muscovado cukuru un cep no abām pusēm, līdz āboli mīksti.

Ceptas bietes ar kazas sieru

4 - 6 personām
Sastāvdaļas
4 nelielas bietes
1 stiebriņš svaiga timiāna
3 ķiploku daiviņas
2 ēd. kar. Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
4 ēd. kar. olīveļļas
sāls, pipari pēc garšas
1 sauja grauzdētu ciedru riekstu
300 g svaiga kazas siera

Bietes sagriež ripiņās. Ripiņas apslaka ar olīveļļu, cukura sīrupu, sāli, un pārkaisa piparus un timiānu. Cep krāsnī 200°C, līdz bietes mīkstas, laiku pa laikam apgrozot. Pasniedz kopā ar kazas sieru un ciedru riekstiem. Ja vēlas, pirms pasniegšanas kazas sieru pārkaisa ar niedru cukuru „Demerara” un ieliek karstā cepeškrāsnī (vēlams izmantot augšējo krāsns grilu) uz mirkli, lai cukurs apsvilst. Var izmantot arī gāzes degli.

Receptes autors – Lauris Aleksejevs

Marinētas bietes

Sastāvdaļas
1 kg biešu
Mārrutks

Marinādei
250 ml etiķa
250 ml ūdens
600 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
1 kaltēta ingvera sakne
3 g balto piparu
2 g krustnagliņu
1 kanēļa standziņa

Bietes rūpīgi noberž aukstā ūdenī. Nogriež saknes, bet stublāju atstāj. Bietes vāra siltā ūdenī, līdz tās sāk palikt mīkstas. Atkarībā no biešu lieluma tas var aizņemt 15-20 minūtes. Nokāš šķidrumu un nomizo bietes, ar rokām noberžot mizu. Sagriež daiviņās un liek burkās. Mārrutku nomizo un sasmalcina. Marinādes sastāvdaļas liek katliņā un uzvāra. Izkāš marinādi, atbrīvojoties no garšvielām. Tad silto marinādi pārlej pāri bietēm. Aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.

Biešu zupa ar kaltētām plūmēm

Sastāvdaļas
400 g biešu
200 g kaltētu plūmju
30 g kaltētu baraviku
250 g kāpostu
100 g burkānu
1 sīpols
4 ēdamkarotes tomātu biezenis
15 g Dansukker brūnais cukurs
etiķis
sāls
sviests
skābais krējums
lauru lapas, pipari, 1 krustnagliņa

Bietes un burkānus sarīvē uz rupjās rīves, apcep sviestā. Kāpostus sagriež. Nomazgātas kaltētas plūmes liek sēņu buljonā kopā ar sagatavotām bietēm, dārzeņiem un vāra biešu zupu kā parasti. Vārītas sēnes sasmalcina kopā ar garšvielām un liek iekšā zupā.

Galdā pasniedz ar krējumu un zaļumiem.

Biešu salāti ziemai

Sastāvdaļas
1 kg vārītu biešu
1 kg burkānu
1 kg sīpolu
1 kg tomātu
200 g Dansukker baltā cukura
5-10 ķiploka daiviņas
zaļumi - dilles, pētersīļi. selerijas
2 tējkarotes sāls
0,5 tējkarote melnie pipari
augu eļļa cepšanai

Bietes un burkānus sarīvē uz rupjās rīves, sīpolus sasmalcina un visu kopā dziļā pannā apcep. Tomātiem noņem miziņu, sagriež mazos gabaliņos.
Visu liek katlā, pieber sasmalcinātus zaļumus, pielej eļļu un sautē ~10 minūtes. Pieber cukuru, sāli, piparus, pievieno ar ķiploku spiedi saspiestus ķiplokus. Pasautē vēl 5 minūtes, karstu pilda burkās un aizvāko. Uzglabā vēsumā.

Baudiet veselīgus dārzeņus!