Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:217, Did:0, useCase: 3


Vecgada vakara galda receptes

Par godu Ziemassvētkiem un Jaunā gada svinībām portālā epadomi.lv esam izveidojuši speciālu sadaļu "Galds un receptes", kur apkopotas labākās, gardākās un populārākās Ziemassvētku un gadu mijas ēdienu un dzērienu receptes.

Gadumijas svētku laikā epadomi.lv iegriežas liels apmeklētāju skaits, meklējot idejas dāvanām, mājas rotāšanai un jaunu ēdienu receptēm. Šeit atrodams liels skaits recepšu, kuras iederēsies ne tikai Ziemas saulgriežu un Jaunā gada sagaidīšanas svētku galdā. Tās ērti pārlūkojamas, ienākot sadaļās "Virtuve" vai "Galds un receptes".

Tāpat iecerētā ēdiena recepti var atrast, izmantojot meklētāju, kas iebūvēts portālā. Tajā, ievadot ēdiena veidu (piemēram, cepetis) un/vai galvenās sastāvdaļas (piemēram, cūkgaļas šķiņķis, sīpoli), viegli un ātri izdosies atrast atbilstošāko recepti.

Senlatviešu Ziemassvētku ēdieni, kas noderēs arī Vecgada vakara galdā.

Tā kā latvieši Ziemas svētkus saistīja ar gaismas atgriešanos, ražas novākšanas visu lielo darbu padarīšanas svētkiem, likumsakarīgi bija tas, ka svētku galds lūztiņ' lūza no gardā mielasta. Lai arī šodien mēs šos svētkus saistām ar klusuma un miera svētīšanu, senajiem latviešiem tas bija līksmības un prieka pilns laiks.

Parasti šiem svētkiem ļaudis jau laikus gatavoja mielastu. Kā teicis kāds zinātājs: ”Saimnieki lopus kopdami un audzēdami nepiemirsa par Miķeļa auneli, Ziemas svētku svinību sivēnu un Jurģa gaili.” No raksturīgākajiem ēdieniem var minēt svaigu maizi, cūkas šņukuru, zirņus, pupas, putraimu desas, sautētus vai svaigus kāpostus, sautētus kāļus un burkānus, kā arī ķirbju ēdienus. Īpaši iecienīti bija krāsnī cepti kartupeļi un vistas vai gaiļa cepeši. Kā saldo ēdienu pasniedza maizi ar ievārījumu, maizes biguzi un apaļus raušus, kas simbolizēja sauli. Interesanti, ka latvieši šajos svētkos bija iecienījuši arī alu, ko gan šodien kaut kā grūti iedomāties kā mielasta sastāvdaļu. Tāpat dzēra arī kvasu, pienu un paniņas.

Latgalē Ziemassvētkus iesāka ar četru nedēļu gavēni – adventu. Šinīs četrās nedēļās gaļas ēdienus varēja ēst tikai svētdienās, bet piektdienās un trešdienās nevarēja lietot arī piena produktus.

Receptes

Sautēti kāposti
2 kg saldskābi kāposti, 3 palieli sīpoli, 3 rīvēti burkāni, 1/2 – 1 glāze eļļas, cukurs.
Kāpostus kopā ar rīvētiem burkāniem liek katlā un sautē. Kad 1 h tie ir sautējušies, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, eļļu un cukuru pēc garšas. Vāra vēl 1 stundu līdz tie ir mīksti un garšīgi. Ja vēlaties atsvaidzināt ēdienu, neilgi pirms sautēšanās beigās var pievienot gabaliņos sagrieztu svaigu ābolu.

Taukšķēti zirņi
200g pelēko zirņu, 600 g žāvēta speķa.
Zirņus liek katlā, novāra un, kad gatavi – nokāš. Kad zirņi nokāsti, tos apber ar sāli, uzber uz pannas un apcep. Var pievienot gabaliņos sagrieztu speķi un sasmalcinātus sīpolus.

Dārzeņu sautējums ar garšaugiem
800 g vārītu kartupeļu, 700 g tomātu, 4 ķiploka daiviņas, 2 ēdk. sasmalcinātu pētersīļu, 1 tējk. bazilika, 1 tējk. timiāna, 1 lauru lapa, 1 liela tējk. sāls, 1 tējk. melno piparu, 2 ēdk. eļļas.
Nomizo kartupeļus un tāpat kā tomātus sagriež šķēlēs. Ķiplokus sajauc ar baziliku, timiānu un sasmalcinātu lauru lapu. Dārzeņu šķēles pamīšus kārto ietaukotā cepamtraukā un katrai kārtai uzkaisa sāli un piparus. To visu pārlej ar eļļu. Sacepumam uzliek foliju un cep cepeškrāsnī apmēram 30 min. 225 grādos. Sacepums paredzēts 8 personām.

Cūkgaļas cepetis ar kartupeļiem
2 kg kartupeļu, 1 kg cūkgaļas, 4 ēdk margarīna vai sviesta, 1 tējk. ķiploki un sāls 1/2 tējk. melno piparu, 2 ķiploka daiviņas, 4 ēdk. sasmalcinātu pētersīļu.
Kartupeļus nomizo, sagriež šķēlītēs, un kārto ietaukotā cepamtraukā. Pārkaisa ar sāli un ķiplokiem, virsū liek cūkgaļas cepeša gabalu un cep cepeškrāsnī 1h apmēram 180 grādos. Tikmēr gatavo mērci – 4 ēdk. sviesta sajauc ar pētersīļiem un ķiploka daiviņām. Ēdienu izņem no cepeškrāsns, cepeti sagriež šķēlēs un kārto atpakaļ uz kartupeļiem, pāri lej gatavo mērci. Trauku uz brīdi ievieto atpakaļ cepeškrāsnī, lai mērcē esošais sviests izkūst. Vēl karstu liek galdā.

Sivēns alus mērcē
1 kg sivēna muguras gabala ar ribiņām, 1 alus pudele, 2 ēdk. sviesta vai margarīna, 1 tējk. sāls, 1 tējk. ķimeņu, 200 g gaļas buljona, 2 ēdk miltu.
Sautējamā katlā izkausē taukvielas un apbrūnina gaļu. Pārkaisa to ar sāli un ķimenēm un pievieno alu. Cepamtraukam uzliek vāku un sautē 2 h, līdz tā mīksta. Kad gaļa gatava, izņem to no katla un uz 10 min. ietin folijā. Buljonu pievieno gaļas buljonam, kas izveidojies katlā, pievieno miltus, sāli un izvāra. Gaļu izņem no folijas, sagriež šķēlēs un pasniedz ar mērci, kartupeļiem un brokoļiem.

Gardie speķa pīrādziņi
500 g miltu, 1 glāze piena, 1/2 tējk. sāls, 3 ēdk. skāba krējuma, 80 g sviesta, 1 ola, 1 ēdk. cukura, 50 g rauga. Pildījumam – 350 g caurauguša speķa, 3 sīpoli, smalkie pipari.
Uzrūgušu mīklu, ko gatavo no iepriekšminētajām sastāvdaļām, sadala nelielos gabaliņos, saveļ bumbiņās un ļauj vēl 15 min. uzrūgt. Katru gabaliņu saspiež plakanu un vidū liek pildījumu, kas gatavots speķi sacepot ar sīpoliem un pievienojot sāli. Mīklas malas saspiež kopā tā, lai veidojas pīrāga forma. Izveidotos pīrādziņus liek uz ietaukotas cepešpannas, apsmērē ar olas dzeltenumu un liek krāsnī. Cep līdz gatavi.

Āboli mīklas apvalkā
8 āboli, cukurs, kanēlis, ola, pūdercukurs. Mīklai – 250 g miltu, 250 g sviesta, 1/4 l ūdens, 1 tējk. galda etiķa, sāls.
Miltus iesijā sviestā, pielej ūdeni, kurā atšķaidīts sāls, etiķis un iemīca mīklā. Mīklu uz 1/2 h liek vēsumā. Tad mīklu izveltnē 4 mm biezā kārtā un sagriež 8 kvadrātos. Nomizotiem āboliem izgriež serdi, uzkaisa cukuru un kanēli un liek katra kvadrāta vidū. Mīklas malas paceļ uz augšu un salipina kopā, pārziež ar sakultu olu un liek cepeškrāsnī. Cep apmēram 25 min. Izceptus pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz atdzesētus vai karstus ar pienu.

Maizes biguzis
Rupjmaizi sagriež gabaliņos un liek bļodā. Pāri tai lej aveņu vai brūkleņu ievārījumu, kas nedaudz atšķaidīts ar ūdeni. Tam visam pievieno medu pēc garšas.

Koča jeb ķūķis
300 g grūbu, 300 g žāvēta speķa, 2 lieli sīpoli, sāls.
speķi sagriež gabaliņos, sīpolus sasmalcina un visu kopā apcep uz pannas. Uz citas pannas apgrauzdē grūbas līdz zeltainai nokrāsai. Tad ņem "pīli" vai kādu citu dziļāku trauku, ko drīkst ievietot cepeškrāsnī, ieber vienu kārtu grūbas, pa virsu liek speķi ar sīpoliem, tad atkal kārtu ar grūbām un kārtu ar speķi utt, kamēr trauks pilns. noslēdzošajai kārtai jābūt grūbām. Visu pārlej ar karstu sālsūdeni un liek cepeškrāsnī. Cep gatavu, pēc vajadzības pielejot ūdenī. Koču maisīt nedrīkst. Gatava tā ir irdena un pilnīgi sausa.