Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:217, Did:0, useCase: 3


Gardākās somu Ziemassvētku receptes

Redakcija
Redakcija

Fiskars aicina izmēģināt gardākās somu receptes! Zvaigžņveida smalkmaizītes ir tradicionāls somu Ziemassvētku gardums, kas izgatavots no mīklas, biezpiena, sviesta un miltiem. Tās tiek sagrieztas kvadrātos, pildītas ar plūmju ievārījumu un tad salocītas zvaigznes formā.

Dateļkūka
(18 – 22 porcijas)

Sastāvdaļas:

250g žāvētu dateļu bez kauliņiem
200ml ūdens
100ml cukurs
200g sviests
2 olas
100ml somu biezpiena krējuma, skābā krējuma, vieglā skābā krējuma vai jogurta bez piedevām
1 ēdamk. vaniļas cukura
1 ēdamk. cepamais pulveris
1 ēdamk. cepamā soda
400ml miltu

Sajauciet miltus, cepamo pulveri, cepamo sodu un vaniļas cukuru. Ievietojiet ūdeni un dateles nelielā katliņā un lēni sutiniet uz vidējas uguns līdz dateles kļūst mīkstas. Pievienojiet cukuru un samaisiet līdz tas izkūst.
Visu masu atstāj nedaudz atdzist, tad samaisa to ar sviestu, nedaudz uzputotu olu, skābo krējumu un sausajām sastāvdaļām. Mīklu ielej ar sviestu ieziestā cepamajā pannā ar apmēram 2.5l ietilpību. Cep 175°C apmēram vienu stundu.

Izņemiet kūku no krāsns un ļaujiet tai atdzist. Kūkas garša uzlabosies, ja to atstāsit vēsā vietā uz vienu vai divām nedēļām, ietītu follijā.

Pasniedziet kūku Ziemassvētkos kā desertu kopā ar kafiju, tēju vai karstvīnu.

Zvaigžņveida Ziemassvētku cepumi

Sastāvdaļas:

250g sviests
250g mīksta un laba biezpiena
250g miltu
1-2 olu dzeltenumi
plūmju vai aprikožu ievārījums
plūmju pildījums:
100ml plūmes bez kauliņiem
100ml ūdens
(kanēlis)
(vaniļas cukurs vai vaniļas ekstrakts)

Plūmju pildījuma sagatavošana
Plūmju vai/un aprikožu ievārījums, kas tiek izmantots smalkmaizītēs, var tikt pagatavots vairākas dienas iepriekš. Ielieciet plūmes bez kauliņiem vai aprikozes katliņā, pārlejiet ar ūdeni un pievienojiet cukuru. Augļos saduriet caurumiņus ar dakšiņu vai zobu bakstāmo kociņu. Katliņa saturu uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam uzlieciet vāku un ļaujiet maisījumam vārīties uz lēnas uguns 15 - 20 minūtes. Ik pa laikam apmaisiet, lai izvairītos no maisījuma salipšanas vai piedegšanas pie katliņa. Lielākā daļa šķidruma uzsūksies augļos vārīšanas beigās.

Masu sakuliet ar rokas blenderi. Ja vēlaties iegūt vienmērīgāku masu, variet to izberzt caur smalku sietu. Ar karoti sapildiet ievārījumu tīrās burkās, kas sterilizetas ar karstu ūdeni. Burkas cieši aizveriet un lieciet ledusskapī.

Smalkmaizīšu mīklas sagatavošana
Nolieciet sviestu istabas temperatūrā. Ar dakšiņu saspaidiet biezpienu, līdz tas pieņem vienmērīgu masu. Ar roku samaisiet mīksto sviestu ar biezpienu, pievienojiet miltus un uzmanīgi tos iemaisiet. Maisiet tikai tik daudz, lai visas sastāvdaļas būtu sajaukušās. Mīklu izvietojiet plānā, plakanā kvadrātā, ietiniet pārtikas plēvē un ielieciet ledusskapī sacietēt.

Smalkmaizīšu veidošana
Iztiniet mīklu un sadaliet divas daļās, lai to varētu ērtāk izrullēt. Vienu daļu ietiniet atpakaļ pārtikas plēvē un atstājiet ledusskapī.
Cepamo papīru plānā kārtiņā apkaisiet ar miltiem un uz tā novietojiet otru mīklas daļu. Arī to nedaudz apkaisiet ar miltiem un pa virsu uzklājiet otru pergamenta papīru. Izrullējiet mīklu apmēram 5mm plānu, kvadrāta formā.
Šajā posmā varat salocīt mīklu trīs kārtās, līdzīgi kā kārtaino mīklu, un izrullēt vēlreiz, tad atkārtot locīšanu un izrullēt vēlreiz, jo tas palīdzēs iegūt kārtaināku tekstūru.

Uzmanīgi noņemiet augšējo pergamenta kārtu. Aplīdziniet mīklas malas un sadaliet to vienāda izmēra kvadrātos, apmēram 8x8 cm. Katra mīklas kvadrāta stūrīšus ielociet uz centru. Centrā ielieciet apmēram vienu ēdamkaroti (vai nedaudz mazāk) ievārījuma. Ielociet katru otro kvadrāta stūrīti uz centru, lai izveidotu spirālveida formu. Nostipriniet mīklas galus, izmantojot ūdeni kā līmi.

Izņemiet no ledusskapja otru mīklas daļu un atkārtojiet to pašu izrullēšanas un griešanas procesu. Ja mīkla sasilst un rokās paliek lipīga, ielieciet to uz brīdi atkal ledusskapī.

Smalkmaizīšu cepšana
Novietojiet sagatavotās smalkmaizītes uz cepešpannas uz pergamenta papīra, pārklājiet tās ar pārtikas plēvi un uz brīdi atstājiet vēsā vietā, lai tās iegūst formu. Tikmēr uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 225 °C. Smalkmaizīšu virskārtu viegli apslakiet ar olas dzeltenumu un cepiet 10-15 minūtes vai līdz tās ir zeltaini brūnas un nedaudz uzpūtušās.

Tad ņemiet tās ārā, ļaujiet nedaudz atdzist un pasniedziet tās kopā ar tēju vai kafiju.

Receptes no Suomen Sokeri Oy, 1980

Moderns kvalitatīvu virtuves piederumu klāsts no Fiskars padarīs gatavošanu maksimāli ērtu un vienkāršu.

Fiskars darbarīki virtuvei radīti, lai apmierinātu jebkuru virtuves vajadzību!

     [+] [-]

, 2012-11-03 12:24, pirms 11 gadiem
vaiiii, jau virsrakstā kļūda

     [+] [-]

, 2012-11-03 13:13, pirms 11 gadiem
Acīgi, acīgi! Izlabots!

     [+] [-]

, 2012-11-03 13:51, pirms 11 gadiem
Paldies, lai labi visiem garšo!

     [+] [-]

, 2012-11-03 15:09, pirms 11 gadiem
somiem Ziemassvetkos populaari -laatikooita.t.i burkaanu,kartupelu un kaalu kastiites,krasnii ceptas.rosols-tikai nevis muusu rosols,bet tads,kaa vinegrets,bez gurkiem vai kapostiem.