Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:218, Did:0, useCase: 0



Medus torte ar iebiezinātā piena pildījumu

Medus torte ar iebiezinātā piena pildījumu
Medus torte ar iebiezinātā piena pildījumu
Gatavoja un fotografēja: Iveta Apškrūma

Viena no populārākajām, gardākajām un visbiežāk gatavotajām tortēm ir tieši medus torte. Un ja pamatnes recepte tai īpaši nemainās, tad pildījums gan. Personīgi man vislabāk garšo medus torte ar ieiezinātā piena pildījumu. Tā atsauc atmiņā bērnību, kad iebiezinātais piens tika pārdots tikai nevārītā veidā un tā vārīšana bija varen aizrautīgs un savā ziņā pat bīstams process.

Nepieciešams:

Tortes mīklai:
300 g miltu,
200 g cukura,
100 g sviesta,
2 ēdamkarotes medus,
2 olas,
1 tējkarote dzeramās sodas.

Krēmam:
300 g sviesta,
1 bundža vārīta iebiezinātā piena.
100 g valriekstu (var arī nelikt).

Pagatavošana:

Gatavo mīklu:

1. Karstumizturīgā traukā liek sviestu, cukuru un medu. Trauku ievieto karsta ūdens peldē un, nepārtraukti maisot, karsē apmēram 5 minūtes, līdz masa kļuvusi viendabīga un cukurs gandrīz izkusis.

2. Tad trauka saturam pieber sodu, kārtīgi samaisa un karsē vēl vienu mnūti.

3. Trauku noņem no ūdens peldes, pievieno olas un masu ātri saputo.

4. Saputotajai masai pieber miltus un mīklu ieliek uz 30 minūtēm ledusskapī.

Padoms: pat ja jums šķitīs, ka mīkla ir pašķidra, vairāk miltus neberiet, citādi izceptā pamatne būs cieta.

5. Darba virsmu un tāpat arī gatavo mīklu apkaisa ar miltiem.

6. Mīklu sadala 8 - 9 porcijās. Katru porcijas gabaliņu vispirms saveļ bumbiņā, tad izrullē pēc iespējas plānāku.

7. No izrullētās mīklas izgriež apaļas ripas cepamformas pamatnes izmērā. Katru ripu sabaksta ar dakšu, lai cepot, ripas neuzpūstos.

8. Katru ripu cep 3- 5 minūtes līdz zeltainam brūnumam līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.

9. Izcepto ripu izņem no cepeškrāsns un tūlīt pat ar lāpstiņas vai gara naža palīdību noņem no formas. Atdzisušu ripu no pamtnes noņemt vairs nevarēs, tā sadrups.

10. Gatavajām ripām apgriež neglītās malas un liek atsevišķā trauka; tās vēlāk sadrupinātā veidā noderēs dekorēšanai.

Gatavo krēmu:

1. Istabas temperatūrā pastāvējušu sviestu rūpīgi saputo, līdz masa kļūst krēmīgi gaisīga. Putojot, pamazām pievieno vārīto iebiezināto pienu.

2. Vlriekstus sasmalcina blenderī tik smalki, cik vēlas.

3. Atsevišķi sablendē pamatnes ripu malu atgriezumus.

4. Pusi sasmalcinātās valriekstu masas pievieno sablendēto atgriezumu masai. To apliksim tortes sānu malām.
Atlikušo riekstu masu izmantosim tortes pildījumam.

Veido torti:

1. Uz servējamā trauka liek pirmo tortes ripu, pārmērē ar krēmu un pārkaisa ar sasmalcinātajiem valriekstiem

2. virsū liek nākamo ripu un atkārto visu procesu kā pirmajai ripai. Tā turpina, kamēr visas ripas saliktas viena uz otras. Pēdējo ripu pārsmērē ar krēmu un tāpat ar krēmu pārsmērē arī tortes malas.

3. Tad tortes malas apliek ar sasmalcināto riekstu un atgriezumu maisījumu. Tortes virsmu var pārkaisīt ar pūdercukuru vai izdekorēt pēc vēlēšanās.

4. Gatavo torti liek uz vismaz 6 stundām ledusskapī savilkties.

Labu apetīti un lai skaisti ne tikai jūsu svētki, bet arī ikdiena!