Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:203, Did:0, useCase: 0



Veģetārais Jaungada svinību galds. 9 garšīgas receptes

Būt par veģetārieti nozīmē katru dienu ēst kā svētkos. Tad nu lai Vecgada vakars šajā ziņā nav izņēmums! Pie darba – gatavot(ies) izēšanās priekiem!

Receptēs minētie daudzumi paredzēti 4-6 personām. Pievērsiet uzmanību, ka daudzus no šiem ēdieniem var un vajag sagatavot mazliet pirms svētkiem.

Sacepums-pīrāgs

Nepieciešams:

1 puravs,
dažas ķiploku daiviņas,
2 burkāni,
400g sasmalcinātu konservēto tomātu,
400g novārītu balto vai raibo pupiņu (var izmantot konservētās),
600g novārītu kartupeļu,
50g rīvēta siera (pēc vēlēšanās),
pipari,
sāls,
zaļumi.

Pagatavošana:

1. Burkānus notīra un sagriež pusripiņās. Purava balto daļu sīki sasmalcina. Ķiploku nomizo un ar naža spalu saspiež.

2. Pannā eļļā pasautē puravu, ķiploku un burkānu dažas minūtes, līdz puravs mīksts. Tad pievieno tomātus un sautē, līdz liekais šķidrums iztvaiko un mērce kļūst biezāka. Tad iemaisa pupiņas, zaļumus, piparus, sāli pēc garšas.

3. Vārītos kartupeļus saspaida viendabīgā masā, pieber sāli, ja patīk – pievieno kādas maigas garšvielas (piemēram, kurkumu, majorānu vai raudeni), un iepilda šo masu konditorejas maisiņā ar robotu uzgali.

4. Ieziestā veidnē liek dārzeņus, izlīdzina. Virsū vienmērīgi uzklāj kartupeļu biezputras “rotājumu”, pārkaisa sieru un cep cepeškrāsnī apmēram 20 – 30 minūtes, līdz virsma skaisti brūna.

Pasniedz veidnē, kurā sacepums cepās.

Zirņu pikas

Nepieciešams:

2 gl. vārītu pelēko zirņu,
1 neliels sīki sagriezts sīpols,
mazliet nerafinētas rapšu eļļas vai palmu tauku,
sāls,
sīki sagriezti svaigi vai kaltēti zaļumi.

Mērcei:
skābs krējums,
daiviņa sarīvēta vai caur ķiploku spiedi izspiesta ķiploka,
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Zirņus samaļ, sajauc ar eļļā apceptiem sīpoliem, sāli. Ar mitrām rokām veido valrieksta lieluma bumbiņas, apviļā zaļumos, pārlej ar mērci.

Var ēst gan aukstas, gan sildīt cepeškrāsnī.

Dārzeņu rasols

Nepieciešams:

4-5 vārīti kartupeļi,
marinēti gurķi (daudzums pēc garšas, man patīk, ja sagrieztā veidā gurķu ir apmēram 2/3 no kartupeļu apjomai), 2 vidēji burkāni,
2/3 gl. saldētu zaļo zirnīšu,
500g skābā krējuma,
ājurvēdiskā melnā sāls (smaržo un garšo ļoti līdzīgi cieti vārītām olām),
1/2 tējk. sinepju,
šķipsniņa cukura.

Pagatavošana:

1. Nomizo un sagriež kubiņos burkānus, novāra apmēram 10 minūtes, līdz tie mīksti. Novāra saldētos zirnīšus 5 – 8 minūtes. Notecina, noskalo aukstā ūdenī.

2.Kartupeļus un gurķus sagriež nelielos kubiņos.

3. Skābo krējumu sajauc ar akmenssāli, sinepēm un cukuru, pievieno dārzeņiem, visu samaisa.

Ja grib raibāku miksli, rasolam var pievienot kādu vai visus no šiem: sīki sagriezta zaļā un sarkanā paprika, sīpols, nomizots ābols, 4 daļās sagrieztas melnās olīvas.

Daži sāļie pildījumi pīrāgiem

Piemēroti gan rauga, gan kārtainajai mīklai, gan cepšanai cepeškrāsnī, gan eļļā vārītiem pīrādziņiem.

Nepieciešams:

Raibais pildījums:
sojas granulas,
sojas mērce,
sīki sagriezts svaigs sarkanais čili (ja grib asu) vai sarkanā paprika,
saldēta kukurūza,
sīki sagriezts marinēts gurķis,
ķiploks,
sīpols.

Pagatavošana:

1. Sojas granulas aplej ar verdošu ūdeni un sojas mērci, ļauj uzbriest, notecina, samīca ar rokām, lai masa kļūst viendabīgāka.

2. Eļļā pasautē sīpolu un ķiploku, pievieno papriku vai čili un kukurūzu, pasautē 2 – 3 minūtes. Kopā ar gurķi pievieno sojas masai.

Dārzeņu pildījums:
kartupeļi,
puķkāposti,
novārīti saldēti zaļie zirnīši,
ķimenes,
svaigs ingvers,
kurkuma,
koriandrs,
kumins,
sāls,
pipari.

Pagatavošana:

1. Apcep eļļā ķimenes un kuminu, tad pārējās garšvielas, pievieno puķkāpostu ziedkopas un kartupeļu kubiņus, apcep, pielej mazliet ūdens, sautē 15 minūtes mīkstus, tad iemaisa zirņus, pievieno sāli.

Kāpostu pildījums:
baltais galviņkāposts,
sinepju sēklas,
svaigs zaļais čili,
sāls.

Pagatavošana:

Kāpostu sīki sagriež (lai strēmeles nav garas). Eļļā apcep sinepes, kad tās beidz sprakšķēt, pievieno čili un pēc dažām sekundēm arī kāpostu, apmaisot sautē mīkstu.

Karstie žāvētu augļu salāti

Nepieciešams:

500g dažādu žāvētu augļu (bumbieru, mango, plūmju, ananasu, vīģu, ābolu u.c.),
75g žāvētu ķiršu,
75g žāvētu vai pāris saujas svaigu dzērveņu,
1 vaniļas pāksts,
2 – 3 badjāna zvaigznītes vai 1/2 tējk. anīsa,
1 l ābolu sulas.

Pagatavošana:

Garšvielas, sulu un 500g žāvēto augļu liek katlā un sautē 15 minūtes. Tad pievieno žāvētos ķiršus un dzērvenes, sautē vēl 15 minūtes. Ja izmanto svaigās dzērvenes, tās pievieno beigās, lai ogas sautētos ne ilgāk kā 5 minūtes. Rotā ar citrusaugļu miziņām.

Saldās šķēlītes

Nepieciešams:

300ml cukura,
500ml ūdens,
pēc vēlēšanās – 1 tējk. rīvēta svaiga ingvera vai kāda aromātiskā esence (piemēram, vaniļas vai ruma; atrodama lielveikalos pie rotājumiem tortēm, cepamajiem pulveriem utml.),
6 – 8 mandarīni vai 4 apelsīni.

Pagatavošana:

1. No ūdens un cukura uzvāra sīrupu un ļauj tam vārīties apmēram 20 minūtes, līdz tas sāk sabiezēt. Pievieno ingveru vai esenci.

2. Nomizotus mandarīnus vai apelsīnus sagriež šķērsām daiviņām ripās, sasprauž kopā ar zobu bakstāmo vai kanapē maizīšu irbulīti, lai auglis izskatītos kā nesagriezts. Liek sīrupā un, ik pa laikam apgrozot, ļauj izmērcēties vismaz pāris stundu, bet labāk – uz nakti.

Augļu krēms ar Ziemassvētku garšu

Nepieciešams:

1 gl. sarīvēta ķirbja,
2 hurmas,
2 banāni,
2 tējk. medus vai sauja žāvētu aprikožu,
1/4 – 1/2 tējk. malta piparkūku vai karstvīna garšvielu maisījuma.

Pagatavošana:

Blenderī samaļ viendabīgā masā ķirbi un gabaliņos sagrieztas aprikozes. Tad pievieno nomizotu, gabaliņos sagrieztu hurmu, vēlreiz samaļ, liek klāt nomizotus, sagrieztus banānus un garšvielas. Sablendē, lai ir viendabīgs, bet nemaļ vairs ilgi, lai krēms nepārvēršas klīsterī. Pasniedz nekavējoties. Pēc vēlēšanās var rotāt ar putukrējumu vai saputotu biezpienu un dzērvenēm.

Piparkūkas

Nepieciešams:

250 – 300g sviesta vai riekstu eļļas,
1kg miltu,
1kg cukura,
aptuveni 400ml ūdens,
rīvētas 5 apelsīnu un 4 citronu miziņas,
1 tējk. kaltēta ingvera,
1 tējk. svaiga rīvēta ingvera,
15 krustnagliņas,
2-3 kanēļa standziņas,
4 tējk. koriandra sēklu,
1/2 tējk. muskatrieksta,
2 tējk. cepamā pulvera,
ja grib, lai piparkūkas cepot vairāk “paceļas”, nav tik plānas, tad – 100g skāba krējuma un 1/4 tējk. cepamā pulvera.

Pagatavošana:

1. Katliņā liek cukuru, pielej 20 – 50ml ūdens un karsē uz lēnas, lēnas uguns.

2. Kad masa kļūst zeltaini brūna, pievieno atlikušo ūdens daudzumu. Jo brūnāks būs cukurs, jo tumšāka iznāks mīkla, bet uzmanieties, nepiededziniet. Sīrupam var pieliet mazliet melnā balzama, daļu sīrupa aizstāt ar iesala ekstraktu. Tad liek klāt receptē minētās garšvielas, kuras pirms tam samaļ kafijas dzirnaviņās vai sasmalcina piestā. Pievieno izkausētu sviestu vai eļļu, ja liek – tad krējumu.

3. Tad piejauc miltus un mīca mīklu, līdz tā kļūst spīdīga. Mīklu ietin plēvē vai ieliek maisiņā un atstāj ledusskapī līdz nākamajai dienai.

4. Mīklu plāni izveltnē, izspiež dažādas formas piparkūkas un cep apmēram 10 min. 150 C temperatūrā.

Ziemassvētku rozīņmaize

Nepieciešams:

750g miltu,
75g rauga,
250ml silta ūdens vai piena,
150g cukura,
2 paciņas vaniļas cukura,
1/2 tējk. sāls,
rīvēta miziņa no 1 apelsīna un 1 citrona,
1/4 tējk. malta kardamona,
1/4 tējk. malta koriandra, 3
00g mīksta sviesta vai mandeļu eļļas,
500g rozīņu vai jebkuru citu žāvētu augļu pēc Jūsu izvēles,
150g mandeļu,
1 kapsula mandeļu esences,
pūdercukurs,
paciņa vaniļas cukura.

Pagatavošana:

1. Bļodā ieber miltus, vidū izveido iedobīti, tajā iedrupina raugu, pievieno dažas karotes silta piena vai ūdens, mazliet cukura un iejauc ieraugu. Apsedz ar dvieli, noliek siltumā uz 20 minūtēm. Tad pievieno atlikušos miltus, cukuru, vaniļas cukuru, sāli, rīvētās citrusu miziņas, garšvielas, mīkstu sviestu vai eļļu, samīca mīklu un mīca to, līdz mīkla vairs tik ļoti nelīp pie rokām. Apsedz ar dvieli un liek vēlreiz uzrūgt.

2. Tad mīklā iemaisa noskalotas, nosusinātas rozīnes, mandeles, esenci un vēlreiz ļauj uzrūgt.

3. Tad izveido klaipiņu, liek uz ieziestas plāts un apziež ar sviestu vai eļļu.

4. Cep 200 C pusotru stundu.

5. Gatavo klaipiņu apziež ar izkausētu sviestu vai sasildītu eļļu, pārkaisa ar vaniļas cukuru samaisītu pūdercukuru.
Šo maizīti var izcept līdz pat 3 nedēļām pirms svētkiem – pastāvot tā kļūst garšīgāka (uzglabā sausā, vēsā vietā, ietītu folijā).

Vēlam jums priecīgus Ziemassvētkus un garšīgus atklājumus!

Kā eņģeļu asaras baltas,
Sniegs pasaules acīs kad kūst,
Lai ziemas saulgriežu zvaigznes,
Ikvienam nes debesu gaismu,
Pār nedienu rūgtuma ēnām,
Lai rītausmas svētība plūst.

Ieskaties: Veģetārisms | tu esi tas, ko tu ēd