Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:198, Did:0, useCase: 3


Gaileņu ēdieni

Gailenes, gailenītes - koķetās, graciozās, dzeltenās, kruzulīgās jaunkundzes, kas kāri baudāmas ceptas, vārītas, marinētas, sālītas un saldētas. To sezona pašā pilnbriedā - novērtēsim un izgaršosim!

Salāti ar gailenēm.

Nepieciešams:

150 g salātu,
500 g gaileņu,
150 g kūpināta bekona šķēlēs,
2 sīpoli,
250 g ķirštomātu,
sāls,
pipari,
cukurs,
4 ēdk. vīnetiķa,
8 ēdk. olīveļļas.

Pagatavošana:

Uzkarsē 2 ēdk. eļlas, apcep bekona šķēlītes, pievieno gailenes un ripiņās sagrieztus sīpolus, uz straujas uguns apmaisot apcep. Liek klāt tomātus un vēl cep apmēram 5 minūtes. Pievieno sāli un piparus. Gatavo mērci, pamatīgi sakuļot olīveļļu ar vīnetiķi, pēc garšas pievienojot sāli, piparus un nedaudz cukura.Kārto salātlapas, virsū liek ceptās gailenes un tomātus, pārlej ar mērci.

Kartupeļu sacepums ar lasi un gailenēm.

Nepieciešams:

600 g kartupeļu,
250 ml saldā krējuma,
200 ml piena,
300 g gaileņu,
sāls, pipari,
400 g laša filejas,
1 ēdk, citrona sulas,
2 sīpoli,
1 tējk. miltu,
puskubiciņš dārzeņu buljona.

Pagatavošana:

Nomizotus kartupeļus sagriež škēlēs un izkārto cepešveidnē. 150 ml saldā krējuma sajauc ar pusi piena, pievieno sāli, piparus un pārlej kartupeļiem. Sakarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā kartupeļus cep aptuveni pusstundu. Laša fileju sagriež biezās šķēlēs, pārlej ar citrona sulu. Sīpolus sagriež. Pannā uzkarsē sviestu, lielā karstumā apcep gailenes, pievieno sīpolus, pārkaisa sāli, pieber piparus un miltus, sajauc un nedaudz apcep. Sajauc pienu ar saldo krējumu, pievieno sasmalcinātu buljona kubiciņu, pārlej gailenēm un uzvāra. Laša šķēles liek uz apceptajiem kartupeļiem, pārkaisa ar sāli un pipariem, virsū liek ceptās gailenes mērcē, visu cepeškrāsnī cep aptuveni 30 minūtes.

Karstmaizītes ar gailenēm.

Nepieciešams:

Nesagriezts baltmaizes kukulītis,
300 g gaileņu,
1 sīpols,
sāls,
pētersīļi,
100 g saldā krējuma,
sviests cepšanai.

Pagatavošana:

Maizi sagriež apmēram 3 cm biezās šķēlēs, mīkstumu iespiež un izplacina, veidojot bedrīti. Sakarsētā sviestā maizes šķēles no abām pusēm apcep. Gailenes notīra, lielākās sagriež. Sīpolus sakapā un sviestā apcep, pievieno gailenes un cep. Pievieno sāli, piparus, sasmalcinātus pētersīļus un saldo krējumu. Pavāra, līdz izveidojas bieza mērce. To liek sagatavotajās maizītēs, piepildot bedrītes.