Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:274, Did:0, useCase: 0



Faraonu dzēriens- karkadē tēja

Redakcija
Redakcija

Visi, kas pabijuši Ēģiptē, noteikti ir pagaršojuši Ēģiptes nacionālo dzērienu- karkadē tēju, un, visticamāk, arī līdzi uz mājām sev atveduši, lai pacienātu radus un draugus. Kaut gan šobrīd, lai iegādātos karkadē tēju, nav obligāti jādodas uz Ēģipti; tā nopērkama arī Latvijas lielveikalos. Patiesības labad jāpiebilst gan, ka tā nebūs tik svaiga un aromātiska kā Ēģiptē pirktā, tomēr pilnībā lietojama. Daudzi no jums noteikti šo tēju jau ir dzēruši un pazīst tās saldi skābeno garšu un sarkanīgo nokrāsu. Bet vai jūs esat kādreiz aizdomājušies par to, cik vērtīga ir karkadē tēja? Un vai ziniet, kā tā pareizi pagatavojama?

Karkadē tējas vērtīgās īpašības

Karkadē tēja iedarbojas kā maigs urīndzenošs līdzeklis, tā veicina žults izstrādi, aizsargā aknas no nelabvēlīgas ietekmes, kā arī palīdz pie saaukstēšanās slimībām (ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra). Tāpat tā uzlabo vielmaiņu, palīdz attīrīt zorganismu no smagajiem metāliem un alkohola intoksikācijām. Šajā jomā karkadē tēja var aizstāt gurķu marinādi, ko daži vīrieši labprāt lieto pēc vētrainākas uzdzīves.

Karkadē tēja ir piesātināta ar sirdij vērtīgiem antioksidantiem. Karsta tēja paaugstina asinsspiedienu, savukārt, auksta- pazemina to. P vitamīns, ko satur karkadē tēja, novērš kapilāru trauslumu, stiprina asinsvadu sieniņas.

Karkadē tēja satur lielu daudzumu citronskābes, tāpēc to nav ieteicams dzert gastrīta un kuņģa čūlas slimniekiem (dzēriens paaugstina skābes saturu kuņģī). Savukārt, skābeņskābes šajā tējā nav, tāpēc nieru slimnieki var droši lietot karkadē tēju.

Kā pareizi pagatavot karkadē tēju?

Daži tūlīt iebildīs- kas gan nemāk tēju vārīt! Aplej ar karstu ūdeni, ļauj nedaudz ievilkties un tēja gatava!

Taču tā gluži nav. Vārot karkadē tēju, jāievēro viena smalka nianse, par kuru ne visi tās lietotāji zina un, proti,- karkadē tēju neaplej, bet vāra.
Tātad: ņem apmēram divas tējkarotes karkadē tējas lapiņu un vāra 300 ml ūdens 3-5 minūtes. Cukuru pievieno pēc garšas, pie kam obligāti karstā tējā.

Tēju dzer atdzesētu (vasaras periodā to lieto kopā ar ledus gabaliņiem). Pēc garšas šāda tēja nedaudz atgādina dzērveņu morsu.

Gatavojot karkadē tēju mājās, iesaku paeksperimentēt ar to. Tādējādi jūs iegūsiet jaunas garšas īpatnības. Piemēram, pievienojiet vārīšanas procesā tējai smalki sagrieztu ābolu, piparmētras, jāņogu vai aveņu lapiņas...
Citrons un laims gan laikam šai tējai īsti nepiestāvēs, taču, ja esat izteikti skābas garšas cienītājs, varat mēģināt.

Zināšanai!

Karkadē tējas pagatavošanai tiek vāktas un kaltētas hibiska (sudānas rozes) ziedlapiņas un kauslapiņas.
Starp citu, hibiska ziedus, kas piesūcināti ar ūdeni, var lietot pārtikā. Sevišķi labi tie garšo kopā ar vaniļas saldējumu vai plombīru.