Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:202, Did:0, useCase: 3


3 garšīgas bezglutēna kūkas

Celiakija ir imunoloģiska tievo zarnu slimība, kura var sākties jebkurā vecumā. To izraisa graudu olbaltumviela – glutēns jeb lipeklis, kas atrodas kviešu, miežu, rudzu un auzu graudos. Celiakijas slimības gadījumā cilvēki ir praktiski veseli, ja tiek ievērota stingra aglutēna jeb bez glutēna diēta. Bezglutēna produktus var iegādāties lielveikalos speciālajos stendos, specializētos veikalos. Šoreiz piedāvājam 3 dažādas un garšīgas kūkas bez glutēna, ko var pagatavot ik viens.





Mandeļu kūka bez glutēna

8 porcijas

Sastāvdaļas
200 g mandeļu
4 olas
200 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
1 ēd. kar. rīvētu citrona miziņu
1 tējk. sasmalcināta rozmarīna
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu

Formas ietaukošanai
margarīns vai sviests

Garnējumam
Dansukker pūdercukurs
strēmelēs sagriezta citrona miziņa

Mandeles apgrauzdē, noberž mizu un sasmalcina. Saputo olas ar cukuru vieglās putās. Pievieno pārējās sastāvdaļas. Ielej mīklu 20 x 30 cm lielā, ar taukvielām iesmērētā formā un cep cepeškrāsns vidusdaļā 175°C aptuveni 40 minūtes. Ļauj atdzist.

Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru un citrona miziņu.

Ābolkūka bez glutēna

6–8 personām

Sastāvdaļas
Formiņai
Sviests vai margarīns
1 ēdamkarote Dansukker smalkā niedru cukura
2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu

Mīkla
300 g kartupeļu cietes
300 g Dansukker pūdercukura
2 tējkarotes cepamā pulvera
1 tējkarote Dansukker vaniļas cukura
200 g kokosriekstu skaidiņu
150 g sviesta vai margarīna istabas temperatūrā
2 olas
100 g vaniļas jogurta

Pildījums
2 āboli

Ar taukvielām iesmērējiet apaļu formu, kas ir aptuveni 23 cm diametrā ar noņemamām malām. Iekaisiet formiņā niedru cukuru un kokosriekstu skaidiņas. Traukā sajauciet mīklai paredzētās sausās sastāvdaļas. Iemaisiet taukvielas, līdz masa kļūst drupataina. Pievienojiet olas un jogurtu un maisiet, kamēr izveidojas mīkla. Ielejiet masu formā. Ābolus nomizojiet un izgrieziet serdes, pēc tam sagrieziet tos šķēlītēs un iespiediet mīklā. Cepiet cepeškrāsns vidū 175° temperatūrā aptuveni 45 minūtes. Ļaujiet, lai kūka formiņā pāris minūtes atdziest. Pasniedziet kūku, ieteicams, siltu ar vaniļas mērci, vaniļas saldējumu vai vaniļas biezpienu.

Siera kūka ar ogām

8 – 10 porcijas

Sastāvdaļas
15 gab. vidēji saldu cepumu bez glutēna
75 g sviesta vai margarīna

Pildījumam
200 ml biezpiena
200 ml skāba krējuma 30%
100 g Dansukker želejas cukura „Multi”

Garnējumam
250 g svaigu vai saldētu ogu, piemēram, avenes
400 ml ogu sulas bez cukura, vislabāk – no tādām pašām ogām, kādas izvēlētas izmanot
200 g Dansukker želejas cukura „Multi”

Bezglutēna cepumus sadrupina. Izkausē sviestu / margarīnu, pārlej cepumu drupatām un kārtīgi samaisa. Masu izklāj kūkas veidnē ar malām. 100 ml skābā krējuma iemaisa želejas cukuru un vāra 30 sekundes. Pievieno atlikušo krējumu un caur sietu izberztu biezpienu. Kārtīgi izmaisa. Masu klāj veidnē virs cepumiem. Atdzesē. Kūku dekorē ar ogām. Lielas ogas, piemēram, zemenes, jāsagriež mazākos gabaliņos. Ogu sulu un želejas cukuru sajauc un vāra 30 sekundes. Noņem no plīts un ļauj atdzist. Noklāj ogas ar želeju. Līdz pasniegšanai kūku atdzesē ledusskapī.

Ieskaties! Noderīgi!

Apgādā Zvaigzne ABC izdotā grāmata "500 ēdieni bez glutēna" ir plašs brokastu ēdienu, našķu, uzkodu, pamatēdienu, piedevu un saldo ēdienu krājums, kas iepriecinās visu ģimeni. Glutēna nepanesības dēļ jums vairs nav jāatsakās no saviem iecienītākajiem ēdieniem. Izbaudiet tos un pārsteidziet draugus un ģimeni ar brīnišķīgām maltītēm, uzmanīgi kontrolējot uzņemtā glutēna daudzumu.

Krājumā atradīsiet celiakijas aprakstu, uzzināsiet par šīs slimības cēloņiem un simptomiem, kā arī ārstēšanās ieteikumiem. Lai uzlabotu vispārējo veselības stāvokli, vienmēr ir vērtīgi iegūt pēc iespējas plašāku informāciju.

Gandrīz visām receptēm ir piedāvāti varianti, kas nesatur piena produktus.

Izvēlies Dansukker!