Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


#2 Bērnības saldākās receptes

Bērnība ir tā pasakainā atmiņu zeme, kurā viss notika pa īstam un šķita brīnumskaists. Arī māmiņas vai omes ceptie saldumi likās paši skaistākie, smaržīgākie un garšīgākie.

Cepumi "Riekstiņi"

Viens no lielākajiem gardumiem gan bērnībā, gan arī tagad. Arī formiņas šo cepumu pagatavošanai nopērkamas vēl joprojām.

Nepieciešams:

Cepumiem:
3 0las;
200 g sviesta vai margarīna;
150 g cukura,
3 glāzes miltu (glāze ar tilpumu 200 ml)
šķipsniņa sāls;
1.2 tējkarote cepamā pulvera.

Pildījumam:
2 bundžas vārīta iebiezinātā piena;
apcepti lazdu rieksti (pēc vēlēšanās).

Pagatavošana:

1. Olas kopā ar sāli un cukuru sakuļ, pievieno izkausētu sviestu un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Samīca viendabīgu mīklu.

2. Riekstiņu formiņas sasmērē ar eļļu, katrā formiņā ieliek nedaudz mīklas un cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, cep gaiši brūnas (zeltainas) "riekstiņu" pusītes.

3. Gatavus izņemam no cepeškrāsns, nedaudz atdzesējam, izņemam no formiņām. Katrā pusītē iesmērējam nedaudz vārīta iebiezinātā piena, vidū starp divām pusītēm ievietojam riekstu, saspiežam pusītes kopā.



Cepumi "Sēnītes"

Šie cepumi- sēnītes izskatās tik īstas,- nu gluži kā mežā lasītas. Taču skaisto izskatu tām piešķir speciāla formiņa (panna), kurā iepildot mīklu, visas sēnītes ir glītas un izmērā vienādas.

Nepieciešams:

Mīklai:
100 g sviesta vai margarīna;
1/3 daļa glāzes cukura (glāzes tilpums 200 ml),
2 olas,
100 g majonēzes,
1/3 glāzes kartupeļu miltu,
2 glāzes kviešu miltu,
1/2 tējkarote sodas.

Sēnīšu dekorēšanai:
tumšā šokolāde,
magones,
cukurs.

Pagatavošana:

1. Olas kopā ar cukuru sakuļ. Pievieno izkausētu sviestu (margarīnu), majonēzi, kartupeļu miltus un pārtikas sodu. Iejaukt mīklu, pakāpeniski pievienojot miltus. Mīklai jābūt viendabīgai.

2. Mīklu liek speciālās formiņās (mīklai jāaizņem 2/3 no formiņas). Pirms cepšanas formiņas iesmērē ar eļļu un uzkarsē. Sēnītes cep, līdz tās ieguvušas skaistu zeltainu nokrāsu.

3. Gatavas sēnītes izdekorē. Šokolādi izkausē un tajā iemērc sēnīšu cepurītes, lai tās nokrāsotos brūnas kā beciņām. No cukura pagatavo sīrupu. Nelielā šķīvītī ieber magoņu sēkliņas. Sēnīšu kātiņus vispirms iemērc cukura sīrupā, pēc tam magonēs.




Cepumi "Rozītes"

Cepumi, kuri paši kūst mutē. Taču, lai tos izceptu (jeb, pareizāk būtu teikt, izvārītu karstā eļļā), nepieciešama speciāla metāliska formiņa, kas sastāv no divām daļām: gara tieva roktura, kas atgādina metāla irbuli un tam pieskrūvējamas metāla rozītes. Ja jūsu vecākiem vai vecvecākiem šāda formiņa paslēpusies kādā dziļākā virtuves skapīša atvilktnes stūrī, noteikti iesaku aizņemties to savām vajadzībām. Kaut gan pirms kāda laika redzēju šādu formiņu veikalā.

Nepieciešams:

2 olas,
1 glāze cukura,
1 glāze kviešu miltu,
1 glāze ūdens vai piena,
šķipsniņa sāls,
1 tējkarote vaniļas cukura,
pūdercukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana:

1. Vispirms eļļu ielej katliņā un liek karsēties (taču eļļa nedrīkst sākt vārīties), uzreiz katliņā ievietojot arī metāla formiņu, jo, lai ar to ceptu, formiņai jābūt labi uzkarsušai;

2. Olas ar cukuru un sāli kārtīgi sakuļ, pievieno pārējās sastāvdaļas un kuļ mīklu, līdz izveidojas viendabīga masa;

3. Sakarsušo formiņu izņem no eļļas, notecina, tad iemērc gatavajā mīklā (mīkla nedrīkst iet pāri formiņas malām) un atkal iemērc karstajā eļļā. Rozīti cep, līdz tā iegūst zeltainu nokrāsu (apmēram 30 sekundes), tad izņem no eļļas un ar dakšiņas palīdzību noņem no formiņas un novieto uz papīra dvieļa, lai notecinātu lieko eļļu.

4. Gatavas rozītes pārkaisa ar pūdercukuru.

#1 Bērnības saldākās receptes atrodama ŠEIT