Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


Kuģelis – pārveidotais sendienu gardums

Kad manās rokās nonāca apgāda Zvaigzne ABC izdotā grāmata "Tradicionālie latviešu ēdieni", es uzreiz atcerējos savu bērnību, vecmāmiņu un viņas vienkāršos, bet gardos ēdienus, kas, atšķirībā no daudzām mūsdienu receptēm, bija gan organismu spēcinošāki un sātīgāki, gan arī uzturvielu ziņā veselīgāki.
Tā nu, atmiņās kavējoties, sakārdināju sevi ar sendienu gardumiem un nolēmu, ka jāpagatavo ēdiens, ko sauc par kuģeli- savulaik tas garšoja visai mūsu kuplajai ģimenei. Taču, tā kā virtuvē esmu pieradusi eksperimentēt, tad tradicionālā kuģeļa recepti nedaudz pārveidoju un rezultāts izrādījās ļoti, ļoti labs. Pamēģiniet arī jūs!
Bet, ja vēlaties pagatavot oriģinālo kuģeli, tā recepti atradīsiet jau iepriekš pieminētajā grāmatā "Tradicionālie latviešu ēdieni", kur bez kuģeļa ir vēl citas 70 dažādas latviskas receptes.



Nepieciešams:

1,5 kg kartupeļu,
500 g kūpinātas cūkgaļas krūtiņas vai šķiņķa,
2 palieli sīpoli (nav obligāti),
400 g biezpiena,
100 g Holandes vai Krievijas siera,
2 olas,
1 glāze piena,
sāls pēc garšas,
3 ēdamkarotes sviesta.

Pagatavošana:

1. Kartupeļus nomizo un sarīvē uz rupjās sakņu rīves vai virtuves kombainā. Uz brīdi atstāj nostāvēties, tad nolej lieko šķidrumu.

2. Cūkgaļu sagriež kubiciņos, sīpolu sasmalcina un apcep uz pannas sviestā.

3. Cepamo formu ieziež ar sviestu. Sarīvēto kartupeļu masu sadala uz pusēm un vienu daļu liek cepamajā traukā apakšā. Pa virsu kartupeļiem kārto sacepto gaļu ar sīpoliem, pārber biezpienu. Pa virsu liek atlikušo pusi rīvēto kartupeļu, pārkaisa ar sāli.

4. Pārliek ar sviesta piciņām un liek līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep apmēram stundu. Īsi pirms gatavības pārlej ar olu, siera un piena maisījumu. Maisījumam sakuļ divas olas, pievieno uz rupjās sakņu rīves sarīvētu sieru, pielej pienu, visu kārtīgi samaisa, pārlej kuģelim un cep vēl 5-8 minūtes.

5. Kuģeli pasniedz ar skābu krējumu, rotā ar zaļumiem.

Šī grāmata daudziem liks atcerēties bērnību un gardumus, ko pusdienu galdā cēla mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas. Sutinātas cūku pupas, zirņu pikas, jaunpiena sacepums, pentaks, gaļas siers, dradži, bukstiņbiezputra, koča un daudzi citi ēdieni, kas šajā grāmatā aprakstīti ir manas (un esmu pārliecināta, arī daudzu citu) bērnības ikdienas un svētku galda kārumi.
Tāpēc ir tik patīkami, ka latviešu tautas kulinārais mantojums tiek iedzīvināts arī mūsdienās, tādējādi godinot mūsu senču veikumu un tradīcijas.

Jautājiet grāmatu Zvaigzne ABC grāmatnīcās!

Gatavoja un fotografēja: Iveta Apškrūma