Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 0


Konservējam! 11 lieliskas receptes ziemas krājumiem

Mājās pagatavotajam ēdienam ir pilnīgi cita, brīnišķīga garša. Ja jums liekas, ka ir sarežģīti gatavot, pamēģiniet to pirmo reizi izdarīt. Jūs iztērēsiet ne vairāk laika kā pagatavojot vakariņas. Piedāvājam dažādas receptes ziemas krājumiem- gardas mērces, salātus ikdienas un svētku maltītēm.

Diētisks ēdiens un vitamīnu krājums

Jums nepieciešams:

- 1 kg ķirbja
- 1 kg ābolu agrie rudens (jau nomizoti un attīrīti no sēklām)
- ½ citrona sulas
- 1 glāze cukura (ja ķirbis ir salds, var mazāk, pēc garšas)

Pagatavošana:

1. Notīrītu ķirbi sagrieziet kubiņos, ielieciet katlā un aplejiet ar ūdeni ( ūdenim jāapsedz ķirbis). Lieciet sautēties uz lēnas uguns.

2. Kamēr ķirbis sutinās, ābolus sagrieziet daiviņās, pēc tam pievienojiet katlā ar ķirbjiem. Gatavojiet kopā apmēram 15 minūtes (ābolu un ķirbju gabaliņiem jākļūst mīkstiem), laiku pa laikam apmaisiet ar koka karoti, lai biezenis nepiedeg.

3. Pieberiet cukuru, samaisiet, lai tas izkūst, tad noņemiet katlu no uguns un ar blenderi sasmalciniet līdz viendabīgam biezeņa stāvoklim.

4. Vēlreiz uzlieciet katlu uz uguns līdz biezenis uzvārās, pievienojiet citronu sulu, samaisiet un salejiet maisījumu burciņās.

Padoms: ķirbi un ābolus var gatavot tvaicējot, šai gadījumā biezenis būs biezāks. Lielisks pildījums saldajiem pīrāgiem.

Lečo

Labs kā auksts, tā arī karsts – pie rīsiem, pastas, makaroniem un gaļas.

Jums nepieciešams:

- 4-5 kg gatavu tomātu
- 4-5 kg sarkano bulgāru piparu jeb paprikas
- 1 glāze nerafinētā augu eļļa
- 1 ēdamkarote sāls
- 2 ēd. kar. cukura
- 1,5 ēd. kar. etiķa

Pagatavošana:

1. Tomātus nomazgājiet un sasmalciniet ar blenderi vai samaliet gaļas mašīnā. Ielieciet emaljētā katlā un lieciet uz lēnas uguns.

2. Piparus nomazgājiet, sagrieziet, attīriet no sēklām un kātiņiem, sagrieziet lielās šķēlēs.

3. Tomātu masai pievienojiet sāli, cukuru, augu eļļu un etiķi, samaisiet un nogaršojiet. Pievienojiet pēc garšas to, ko uzskatāt par nepieciešamu no garšvielām.

4. Pielieciet katliņā piparus un gatavojiet vēl 15 minūtes ( svarīgi ir nepārvārīt piparus, savādāk tie kļūs pārāk mīksti).

5. Ielejiet karsto lečo sagatavotajās burciņās (800ml vai 1 l), aizveriet, sterilizējiet 20 minūtes, pēc tam apgrieziet un nolieciet atdzesēties, pārsedzot ar dvieli.

Padoms: ja jums garšo asi ēdieni, pievienojiet pamata receptei čili piparu, izņemot sēklas (savādāk iznāks par daudz ass). Lečo var pievienot arī kabačus vai patisonus.

Asorti

Asortiem vislabāk izmantot tomātus, gurķus, patisonus, cukini, puķukāpostus, bulgāru piparus.

Marinādei uz 1 l ūdens nepieciešams:

- 1 ēd.kar.rupjā sāls ar kaudzi
- 3 ēd.kar.cukura
- 2 ēd.kar.etiķa 9%
- Melnie pipari graudiņi
- Lauru lapas
- Upeņu lapas
- Diļļu kāti
- 1 galviņa ķiploku

Pagatavošana:

1. Nomazgājiet dārzeņus un zaļumus, ķiploku notīriet, sadaliet pa daiviņām. Burkas dibenā ielieciet dažas upeņu lapas, dilli, ķiploku.

2. Ielieciet dārzeņus burkā, lielākos var pārgriezt.

3. Uzvāriet sālījumu ar garšvielām un salejiet burkās ar dārzeņiem. Pasterizējiet burkas 15 minūtes, pēc tam aizveriet.

Padoms: burkā var pievienot pusīti asā čili pipara. Gribat asāk, neņemiet ārā sēklas.

Gurķu salāti

Šos salātus var gatavot no lieliem gurķiem, kuri neder sālīšanai vai marinēšanai.

Jums nepieciešams:

- 1 kg gurķu
- 1 fenheļa galviņa vai sīpols
- 1 glāze sagrieztu diļļu zaļumu
- 3 galviņas ķiploku (notīrīt un smalki sagriezt)

Marinādei:

- 8 ēd.kar.cukura
- 2,5 ēd.kar.sāls
- 0,5 glāze 9% etiķa
- 0,5 glāze augu eļļas

Pagatavošana:

1. Gurķus un fenheli plāni sagrieziet, ielieciet katliņā, pievienojiet ķiploku un dilles. Sagatavojiet marinādi un ielejiet katlā.

2. Atstājiet salātus zem sloga uz nakti. No rīta salieciet gurķus burkās, marinādi uzvāriet un ielejiet burkās. Sterilizējiet 10-15 minūtes, pēc tam aizvākojiet.

Vācam „sīkumus” (gurķīšus, tomātiņus un sīpoliņus) un marinējam lieliskai uzkodai.

Jums nepieciešams:

- 10-15 gurķi
- Mazus tomātiņus ( var krāsainus)
- 15 mazas galviņas sīpolu
- 1 kabacītis
- Galviņa puķu kāposta (sadalīt pa ziedkopām)
- 3-4 stublāji selerijas
- 5-6 burkānus un bietes (katru)

Marinādei:

- 2 l ūdens
- 2/3 glāzes cukura
- 200 ml etiķa 6%
- 5 gab.lauru lapas
- 2 gab.krustnagliņas
- 10 melno piparu graudiņus

Pagatavošana:

1. Dārzeņus nomazgājiet, notīriet. Lielos gurķus, bietes un burkānus sagrieziet kubiciņos. Cietos dārzeņus blanšējiet 3-4 minūtes verdošā ūdenī.

2. Dārzeņu maisījumu ielieciet burciņās. Uzvāriet marinādi un pārlejiet dārzeņus. Pasterilizējiet 12-15 minūtes un aizvākojiet.

Garšīgākā uzkoda, bet uzglabāt to var ne ilgāk par 3 mēnešiem

Jums nepieciešams:

- 1 kg baklažāni (sagriezt stienīšos)
- 2 ēd.kar.sausā oregano

Marinādei:
- 200 ml 9% etiķa (labāk vīnogu)
- 1 l ūdens
- 2 ēd.kar.jūras sāls

Pārliešanai:
- 0,5 l olīveļļas extra virgin
- 5-6 ķiploku daiviņas
- 1 čili pipars (notīrīt, izgriezt sēklas)

Pagatavošana:

1. Samaisiet bļodā eļļu, sagriezto ķiploku, oregano. Uzvāriet katlā marinādi un iegremdējiet ar sietu tur baklažānus uz 3 minūtēm.

2. Pārlieciet baklažānus no marinādes bļodā ar garšvielām, samaisiet un izlieciet burkās. Aplejiet ar marinādi līdz augšai un aizvākojet. Uzkoda gatava pēc 2 nedēļām.

Sagatavotos dārzeņus ļoti svarīgi ir pareizi uzglabāt:
Neļaut sasalt ( ja turat tos uz balkona) un neturēt augstā temperatūrā.

Gardās dzērvenes

Jums nepieciešams:

- 1 kg dzērveņu
- ½ glāze ūdens
- 1 glāze cukura (vai vairāk pēc garšas)
- Šķipsna sāls un svaigi malta pipara
- 4-5 gab.melnā pipara
- 3 gab.krustnagliņas
- ½ paciņa želatīna?

Pagatavošana:

1. Dzērvenes nomazgājiet, ielieciet katlā, pievienojiet ūdeni un uzlieciet uz lēnas uguns. Kad ogas sāks plīst, samaisiet un samaziniet uguni, uzlieciet katlam vāku un gatavojiet 15-20 minūtes. Daļu ogas saspiediet tieši katlā ar stampiņu.

2. Samaisiet 1 ēd.kar.cukura ar želatīnu un pievienojiet katlā ar mērci, samaisiet ļaujiet maisījumam atkal uzvārīties. Pievienojiet atlikušo cukuru, sāli, piparus un krustnagliņas. No jauna uzvāriet, pagaršojiet un pievienojiet pēc garšas to, ko uzskatāt par nepieciešamu.

3. Izlejiet karsto mērci sagatavotajās burkās, aizvākojiet, pagrieziet uz vāciņiem un ļaujiet atdzist. Glabājiet vēsā vietā.

Vispopulārākā skandināvu mērce

Starp citu, ja jūs vienkārši savārīsiet brūkleņu ievārījumu vai džemu bez gudrībām, arī tie var kalpot kā garda mērce.

Jums nepieciešams:

- 1 kg svaigas vai saldētas brūklenes
- 200 ml sausais sarkanais vīns
- 1 glāze ūdens
- 1 glāze cukura (vai vairāk pēc garšas)
- 1 ēd.kar. kartupeļu miltu
- 0,5 tējkarotes kanēlis

Pagatavošana:

1. Brūklenes nomazgājiet un sadaliet 2 daļās. Vienu daļu sasmalciniet ar blenderi līdz biezenim. Pārlejiet biezeni katlā, pievienojiet veselās ogas un ūdeni, lieciet vārīties.

2. Kad maisījums uzvārās, pievienojiet cukuru, kanēli, ielejiet vīnu, gatavojiet kamēr ogas kļūst mīkstas. Daļu šķidruma nolejiet krūzītē, izšķīdiniet ar kartupeļu miltiem un ielejiet mērcē. Samaisiet, uzvāriet un ielejiet burciņās.
Padoms: Mērcei var pievienot nedaudz citrona miziņas aromātam.

Ideāla piedeva ceptai gaļai, pastētei, siera paletei

Jums nepieciešams:

- 2 kg sarkanie sīpoli (var uz pusēm ar gaišiem sīpoliem)
- Timiāna zariņš
- 1 glāze sausā sarkanā vīna
- 100 ml olīveļļas
- 150 g cukura
- 100 g šķidra medus
- 120 ml vīnogu etiķa
- Šķipsna melno piparu
- 1 tējkarote koriandra sēklu (sasmalcināt)

Pagatavošana:

1. Sīpolus sagrieziet, bet ne pārāk smalki. Uzsildiet eļļu platā pannā, pievienojiet timiānu, sasmalcināto koriandru.

2. Izlieciet uz pannas sīpolus, apcepiet apmaisot 5-7 minūtes, pēc tam palieliniet uguni, uzlieciet pannai vāku un sautējiet apmaisot, apmēram 15 minūtes.

3. Ielejiet pannā vīnu un etiķi, pievienojiet medu un garšvielas samaisiet sautējiet uz lēnas uguns apmēram 40 minūtes – masai jākļūst tumšai un līmveida.

4. Izlieciet karstos karamelizētos sīpolus burciņās, aizvākojiet, atdzesējiet un glabājiet vēsā vietā. Atvērtās burciņas – ledusskapī.

Ābolu mērce

Šī mērce no aromātiskajiem rudens āboliem (piem. Antonovkas) ir lieliska piedeva putnu gaļai un ceptai cūkgaļai.

Jums nepieciešams:

- 1 kg Antonovkas ābolu
- 1 glāze cukura
- Šķipsna kanēlis
- 0,5 glāze ūdens

Pagatavošana:

1. Ābolus nomazgājiet, sagrieziet, atdaliet no sēklām. Ielieciet katlā, ielejiet ūdeni, uzlieciet vāku un lieciet vārīties uz lēnas uguns.

2. Kad āboli kļūst mīksti, izberziet tos caur sietu, lai atbrīvotu biezeni no miziņām. Ielejiet ābolus atkal katlā, pievienojiet cukuru un kanēli, vēlreiz uzlieciet uz lēnas uguns un vāriet vēl 10 minūtes, apmaisot.

3. Izlieciet karsto mērci sagatavotajās burciņās, aizvākojiet un atdzesējiet.

Plūmju mērce

No mazajām plūmītēm mērce gaļai izdodas lieliska!

Jums nepieciešams:

- 2 kg plūmītes
- 5-6 daiviņas ķiploku
- Tējkaroti garšvielas, maltu koriandru
- 1 čili piparu vai 1/2tējkaroti čili pulvera
- 1 ēd.kar.sāls
- Cukurs pēc garšas
- Liels kušķis zaļumu: dilles, kinza, pētersīļi

Pagatavošana:

1. Plūmītes lieciet katlā, ielejiet ūdeni, lai tās būtu pārsegtas ar ūdeni. Lieciet vārīties uz lēnas uguns. Kad tās kļūst mīkstas, izberziet caur sietu (novārījumu saglabājiet), lai atdalītu mizu un kauliņus.

2. Biezeni ielieciet katliņā, pievienojiet zaļumus un visas garšvielas, gatavojiet apmaisot 15 minūtes. Ielejiet novārījumu, lai iegūtu vajadzīgo konsistenci mērcei.

3. Pēc garšas vēl pievienojiet (ja nepieciešams) sāli un cukuru, izlejiet karsto mērci pudelītēs un aizvākojiet.

Noderīgi!

Grāmata, kuru noteikti ieteiktu iegādāties katrai mājsaimniecei, ir apgāda Zvaigzne ABC grāmata "Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana". Šī ir viena no iecienītākajām konservēšanas recepšu grāmatām. Receptes gadu gaitā ir pārbaudītas; viss, kas pagatavots tā, kā grāmatā ieteikts, pagrabu plauktos bez bojāšanās uzglabājas ne vienu gadu vien. Grāmata veikalos tiek meklēta jau sen, jo iepriekšējo gadu izdevumi no biežas lietošanas daudzām saimniecēm ir sadalījušies pa lapiņām.
Grāmatā sniegtas receptes konservēšanai mājas apstākļos. Aprakstīts, kā skābēt, sālīt, marinēt un kaltēt dārzeņus, augļus, ogas un sēnes. Izklāstītas metodes ogu saglabāšanai ziemai bez karsēšanas. Sniegti sulu, kokteiļu un liķieru gatavošanas paņēmieni un receptes. Uzzināsiet arī, kā ar vienkāršu tehnoloģiju un nelieliem līdzekļiem no ogām, augļiem un to mizām sagatavot sukādes (sauso ievārījumu), ar ko aizstāt veikalos nopērkamos našķus.
Receptēs minētos dārzeņus, augļus un ogas viegli var izaudzēt katrā ģimenes dārziņā un konservus var sagatavot, izmantojot visparastāko virtuves iekārtu.

Otra grāmata, kuras iegādi nenožēlosiet, arīdzan izdota apgādā Zvaigzne ABC un tās nosaukums ir "Konservēšanas rokasgrāmata". 

Praktiskās un ļoti noderīgās rokasgrāmatas autore Iveta Galēja – pazīstamā kulinārijas un gastronomijas speciāliste, populāru pavārgrāmatu autore, žurnāliste, tulkotāja un Radio SWH "balss" – piedāvā vairāk nekā 300 konservēšanas receptes – gan pašradītas, gan pārņemtas no citu konservētāju pieredzes, pārveidotas un pielāgotas savai garšai.
Iveta Galēja raksta: "Lai gan konservēšanas pamatprincipi ir seni kā pasaule, produktu saglabāšanu burkās un kārbās mūsdienu izpratnē ieviesa franči. Par to paldies jāsaka gan Nostradamam, gan Napoleonam: pirmajam – par uzdrošināšanos saldos ievārījumus bagātināt ar pikantām garšvielām un sāļām piedevām, otrajam – par ideju pildīt produktus pudelēs.
Konservu gatavošana lielākās un mazākās burkās, muciņās un pudelēs jau gadiem ilgi ir mans vaļasprieks "ar garšu".
Konservēšana ir radošs process, kurā katrs var izpaust savus priekšstatus par garšu un smaržu harmoniju. Priecāšos, ja šajā grāmatā piedāvātās receptes kalpos par iedvesmas avotu lasītājiem un labas garšas cienītājiem!"