Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


Džeimija Olivera salāti Gado-gado

Redakcija
Redakcija

Kuram gan nepatīk ātri pagatavojama maltīte? Taču īsts, no sirds gatavots mājas ēdiens prasa laiku un uzmanību, uzskata populārais britu virtuves virtuozs Džeimijs Olivers.

Atraktīvā pavāra un TV sejas jaunais raidījumu cikls „Džeimija Olivera mājas receptes” ir prieka pilns stāsts par britu visiemīļotākajām receptēm un labākajiem veidiem, kā tos vienmēr pagatavot perfekti. Izsmalcināta britu virtuves klasika, izcilas brīvā dabā pagatavojamas maltītes un nepārspējamas, nostalģijas pārpilnas, mājās gatavotu ēdienu receptes. Neizsakāmi gardas sviestmaizes, sirdi un vēderu priecējoši saldēdieni, māju sajūtas radoši pamatēdieni – tas viss kopā ar Olivera kaislību pret kulināriju un jauniem, gudriem gatavošanas paņēmieniem piektdienu vakaros jūs patiešām uzmundrinās un padarīs maltītes neaizmirstamas.

Lūk, viena no Džeimija Olivera mājas receptēm.

Salāti „Gado-gado”

Šo salātu saknes meklējamas zundu virtuves mākslā, tagad tie ir tipisks „ielas ēdiens” Indonēzijā. Gado – gado nozīmē nevienveidīgs jeb popūrijs, tas raksturo dažādus sezonālus dārzeņus, kurus lieto, tā padarot salātus mazliet atšķirīgus ikvienā gadalaikā.

Gardie salāti, kas pārlieti ar neticami garšīgu zemesriekstu mērci, kraukšķīgi garneļu krekeri (vai citi kraukšķi) – tā ir izcila garšu kombinācija!

Sastāvdaļas
Salātiem:
• 400 g kartupeļu (vēlams jaunos)
• 4 lielas olas
• 400 g tofu
• Sezama eļļa
• ½ Ķīnas kāposta
• 2 tomāti
• Sauja redīsu
• ½ gurķa
• 2 saujas diedzētu pupiņu
• ½ saišķītis svaigas kinzas (koriandra)
• Krekeri vai kādi citi kraukšķi (pēc izvēles)
• 1 svaigs sarkanais čili (ja vēlies asumu)

Mērcei:
• Ķiploka daiviņa
• 50 g palmu cukura vai kāda cita tumšā cukura
• 120 g zemesriekstu sviesta (ideāli, ja ar riekstu gabaliņiem)
• 1-2 svaigi sarkanie čili pipariņi
• Izspiesta sula no 2 laimiem
• 2 tējkarotes zivju pastas
• 1 ēdamkarote sojas mērce (ideāli, ja ar samazinātu sāls daudzumu)
• 1 ēdamkarote tamarinda pastas (ja pieejama)

Pagatavošana:

Kartupeļus vāra sālsūdenī aptuveni 15 minūtes vai līdz brīdim, kad tie ir mīksti, tad sagriež daiviņās. Tāpat daiviņās griež tomātus, redīsus – ceturtdaļās, gurķus – šķēlītēs. Novāra olas. Tofu sagriež kubiņos, apcep sezama eļļā līdz tie kļūst zeltaini. Smalki sagrieztu kāpostu ieliek caurdurī un lēnām aplej ar lielu daudzumu verdoša ūdens. Blenderī saliek visas mērces sastāvdaļas, pievieno cukuru un sablenderē vienmērīgā masā. Bļodā liek visas sastāvdaļas pa drusciņai un pārlej ar mērci.

Savukārt Džeimija Olivera receptes atradīsi Apgāda Zvaigzne ABc izdotajā grāmatā "15 minūtes virtuvē"

„15 minūtes virtuvē” ir grāmata ar attiecīgu noskaņu, un, ja ļausieties tai, tā jūs patiešām aizraus. Tā ir jautra, dinamiska, asprātīga ēdiena gatavošana. Jā, dažas pirmās reizes, iespējams, jūs gatavosiet ēdienu mazliet ilgāk kā 15 minūtes, bet tas ir normāli – nav kur steigties. Šīm jaukajām receptēm ir noteikts ritms, un katrai ir savs pulsējums. Kad jūs to uztversiet un izpratīsiet saīsinājumu un norāžu nozīmi, jūs noteikti spēsiet likt galdā šos ēdienus jau pēc 15 minūtēm. Un, protams, tas ir pa spēkam ne tikai šefpavāram. Šīs receptes ir testējuši dažādi pavāri, sākot no pusaudžiem un pensionāriem un beidzot ar aizņemtiem vecākiem, un viņu atbildēs ir jūtama tā pati sajūsma, kas ir autoram un viņa komandai – daudz pozitīvu izjūtu un entuziasma. Ja to varēja izdarīt viņi, tad to noteikti varat arī jūs!

Džeimijs Olivers: "Receptes esmu pārbaudījis vairākkārt, lai būtu drošs, ka šī grāmata kļūs par jūsu uzticamu kompanjonu, un ceru, ka to novērtēs arī ģimene, kad jūs pagatavosiet kādu no šiem ēdieniem. Domāju, ka grāmata jums patiešām iepatiksies – es pats ar to ļoti lepojos."