Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 0



Valriekstu un plūmju torte

Redakcija
Redakcija

Salds kārums taviem svētku brīžiem.

Nepieciešams:

Biskvītam

1 glāze līdz miltu konsistencei sasmalcinātu valriekstu,
5 lielas olas,
1 glāze cukura,
nedaudz vaniļas cukura,
1,5 glāzes miltu,
1 tējkarote ar kaudzi cepamā pulvera,
2 ēdamkarotes medus,

sīrupam:

500 g žāvētu plūmju
100 g ūdens, kurā izmērcētas melnās plūmes,
2 ēdamkarotes konjaka,
nedaudz citrona sulas,

pildījumam:

500 g krējuma,
2 ēdamkarotes pūdercukura,
200 g iebiezinātā piena,
100 g sviesta,
1 ēdamkarote konjaka,
1 ēdamkarote citrona sulas,
nedaudz vaniļas cukura,

glazūrai:

250 g tumšās šokolādes,
120 g saldā krējuma.

dekorēšanai:

nedaudz žāvētu plūmju,
nedaudz mandeļu riekstu,
šokolādes gabaliņi.

Pagatavošana:

Gatavojam biskvītu:

1. Sakuļ olas. Jākuļ tik ilgi (apm. 8 min.), līdz masa trīskāršojas.

2. Tad pievieno cukuru un kuļ vēl 8 min.

3. Pievieno samalto riekstu masu un uzmanīgi to iemaisa.

4. Pievieno medu, uzmanīgi samaisa masu.

5. Iesijā miltus, pieber vaniļas cukuru un visu lēnām samaisa. Masa nedaudz sakritīsies, taču par to nav jāsatraucas.

6. Gatavo mīklu ielej formiņā, kas ietaukota un apbārstīta ar miltiem, un cep 160 grādu temperatūrā 40- 50 minūtes. Cepšanas laikā cepeškrāsns durtiņas vaļā never. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti tikai pēc norādītā laika. Tortes pamatnei ļauj atdzist cepeškrāsnī, attaisot vaļā tās durtiņas.

7. 500 g žāvētu plūmju aplej ar siltu ūdeni un atstāj uz 20 minūtēm nostāvēties. Ūdeni pēc tam nolej un saglabā (tas būs nepieciešams vēlāk). Plūmes sablenderē.

Gatavo krēmu:

1. Krējumu saputo kopā ar pūdercukuru stingrās putās

2. Atsevišķā traukā saputo sviestu kopā ar iebiezināto pienu.

3. Saputoto krējumu savieno kopā ar saputoto sviesta masu, pievieno konjaku, sablanderētās plūmes, citrona sulu un vēlreiz visu masu uzmanīgi saputo.

Veidojam torti:

1. Atdzisušo biskvītu pārgriež uz gareniski uz pusēm.

2. Apakšējo tortes ripu viegli aplaista ar saglabāto plūmju ūdeni un bagātīgi pārsmērē ar sagatavoto krēma masu.

3. Uzliek virsējo tortes ripu, aplaista ar saglabāto plūmju ūdeni un bagātīgi pārsmērē ar sagatavoto krēma masu.

4. Torti ievieto ledusskapī, līdz krēms sastingst.

Gatavo šokolādes glazūru:

1. Šokolādi izkausē karstā ūdens peldē, pievieno saputotu krējumu, samaisa un pārsmērē tortei.

2. Torti rotā ar šokolādes gabaliņiem, mandelēm un žāvētajām plūmēm.