Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:401, Did:0, useCase: 0



Veģetārieša E-ēdienkarte. Kas slēpjas aiz burtiņa E?

Runājot par pārtikas piedevām jeb tautā sauktajiem “E cipariņiem”, parasti tiek apspriesta to ietekme uz veselību. Bet šoreiz stāsts veltīts veģetāriešiem un būs par to, ka gaļa un zivs ne vienmēr izskatās pēc frikadeles, filejas vai buljona. Veģetārietim jārēķinās, ka dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas var slēpties aiz kāda viltīga nosaukuma, kā “volaise”, “tallow”, “albumīns”, kā arī aiz vienkārša cipariņa ar E burtiņu priekšā.

Materiāls sagatavots pēc Starptautiskās veģetāriešu biedrības, Vegānu biedrības, presē un likumdošanā sniegtās informācijas. Mēs piedāvājam iepazīties ar to. Cik principiālam veģetārietim būt, ko ņemt vērā un kas nav tik būtisks – tas lai paliek Jūsu personīgais lēmums.

Vienmēr neveģetāras pārtikas piedevas:

E120 (Cochineal, carmines, carminic acid, C.I. 75470, karmīns, košenils, karmīnskābe). Sarkana krāsviela, ko iegūst no kaktusos dzīvojoša insekta. Lieto pārtikā un kosmētikā.
E441 (Gelatine, želatīns). Iegūst no dzīvnieku kauliem, nagiem un ādām. Želatīnu bieži satur jogurti, konditoreja, uztura bagātinātāju un medikamentu kapsulas u.c.
E542 (Edible Bone Phosphate, kaulu fosfāts). Parasti pievieno sausajam pienam.

Var būt gan dzīvnieku izcelsmes, gan veģetāri E:

E153 (Carbon Black, augogle). Melnā krāsviela. Parasti iegūst no augiem, taču var tikt iegūta no dzīvnieku pelniem.
E160a (Alpha-, beta-, gamma carotene, karotīni, C.I.75130, C.I.40800). Dzeltena krāsviela, tiek iegūta no augiem, taču pirms pievienošanas pārtikai var tikt iemaisīta želatīna bāzē.
E161g (Canthaxanthin, xanthophylls – lutein, cryptoxanthin, luteīns). Dzeltena līdz sarkanīga krāsviela, parasti iegūst no augiem, bet var tikt iegūta arī no olas dzeltenuma.
E252 (Potassium Nitrate, salpetris). Konservants, krāsas fiksētājs. Iegūst no dzīvnieku vai augu atliekām, parasti pievieno gaļas izstrādājumiem.
E270 (Lactic Acid, pienskābe). Pienskābās baktērijas radīta skābe.
E322 (Lecithin, lecitīns). Emulgators, parasti iegūst no sojas, dažkārt – no olām.
E325 (Sodium Lactate). Nātrija sāls no E270.
E326 (Potassium Lactate). Kālija sāls no E270.
E327 (Calcium Lactate). Kalcija sāls no E270.
E422 (Glycerol/Glycerin, glicerīns). Iegūst no augu vai dzīvnieku taukiem.

E430 (Polyoxyethylene (8) stearate),
E431 (Polyoxyethylene (40) stearate),
E432 (Polyoxyethylene (20) sorbitan monolaurate),
E433 (Polyoxyethylene (20) sorbitan mono-oleate),
E434 (Polyoxyethylene (20) sorbitan monopalmitate),
E435 (Polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate),
E436 (Polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate): Emulgatori. Var tikt apzīmēti arī kā polysorbate (polisorbāti) vai Tween (ar attiecīgo cipariņu 20, 40 utt. blakus).
E442 (Ammonium Phosphatides).
E470(a) (Sodium, potassium, calcium salts of fatty acids) Sāļi, ko iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm.
E470(b) (Magnesium salts of fatty acids). Iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm.
E471 (Mono- and di-glycerides, glyceryl monostearate, glyceryl distearate). Iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm.
E472(a) (Acetic acid esters, acetoglycerides, glycerol esters). Iegūst no E 471.
E472(b) (Lactic acid esters, lactylated glycerides, lactoglycerides). Iegūst no E 471.
E472(c) (Citric acid esters). Iegūst no E 471.
E472(d) (Tartaric acid esters). Iegūst no E 471.
E472(e) (Mono- and di-acetyl tartaric acid esters). Iegūst no E 471.
E472(f) (Mixed acetic and tartaric acid esters). Iegūst no E 471.
E473 (Sucrose esters of fatty acids). Iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm.
E474 (Sucroglycerides).
E475 (Polyglycerol esters of fatty acids). Iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm
E476 (Polyglycerol esters, polyricinoleate). Iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm, rīcineļļas, sojas eļļas.
E477 (Propane-1,2-diol esters). Iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm.
E478 (Lactylated fatty acid esters ). Iegūst no E422 un E477.
E479(b) Termiski oksidēta sojas eļļa savienojumā ar E471.
E481 (Sodium stearoyl-2-lactylate). Iegūst no E270. Lieto maizē, miltos, biskvītos, kūkās.
E482 (Calcium stearoyl-2-lactylate). No E270.
E483 (Stearyl tartrate). Mīklas izstrādājumu uzlabotājs.
E491 (Sorbitan monostearate). Iegūst no sorbitola un E570.
E492 (Sorbitan tristearate, span 65). No sorbitola un E570.
E493 (Sorbitan monolaurate, span 20). No sorbitola un E570.
E494 (Sorbitan mono-oleate, span 80). No sorbitola un E570.
E495 (Sorbitan monopalmitate, span 40). No sorbitola un E570.
E570 (Stearic acid, butyl stearate, taukskābes (myristic, palmitic, lauritic oleic acids)). Dzīvnieku un augu taukos sastopama taukskābe, iegūst arī sintētiski. Izmanto gan pārtikā, gan kosmētikā.
E572 (Magnesium salts of fatty acids). Iegūst no augu vai dzīvnieku izcelsmes taukskābēm.
E585 (Ferrous Lactate). Krāsas stabilizētājs.
E631 (Sodium 5′-inositate, disodium phosphate). Aromāts un garšas pastiprinātājs no inosinikskābes, ko iegūst no gaļas ekstrakta, kaltētām sardīnēm vai Japānas bonito zivs.
E635 (Sodium 5′-ribonucleotides). Maisījums no E627 un E 631.
E640 (Glycine (and its sodium salt)). Garšas un aromāta modifikators.
E904 (Shellac). Insektu sekrēts. Glazētājviela, izmanto arī matu lakās, politūrās u.c.

E910 (L-cysteine),
E920 (L-cysteine and L-cysteine hydrochloride),
E921 (L-cysteine hydrochloride monohydrate): dabiska aminoskābe, mīklas uzlabotājs, ko iegūst no dzīvnieku apmatojuma, vai sintētiski – no akmeņoglēm.
E966 (Lactitol). Saldinātājs.
E1518 (Glycerol mono-, di- and tri-acetate, triacetin).

Citas neveģetāras piedevas un materiāli var būt:

A,B12, D, E vitamīni. Var tikt iegūti arī no dzīvnieku izcelsmes produktiem (lanolīna, zivju eļļas, olām u.c.), vai arī tikt stabilizēti ar želatīnu.

Worcester sauce. Šī sojas mērce parasti satur anšovus – zivis, bet ir pieejama arī veģetāra.

Alkohols un sulas. Vīnu, alus un spirtu, kā arī augļu sulu dzidrināšanai bieži izmanto želatīnu, olu baltumus, zivju līmi (isinglass), hitīnu.

Amylase, amilāze. Enzīms, kas atrodams dzīvnieku siekalās un aizkuņģa dziedzerī.

Insulīns. Iegūst no liellopu, aitu, cūku aizkuņģa dziedzeriem vai sintētiski.

Kazeīns. Piena proteīns; nav pieņemams vegāniem.

Aminoacids, aminoskābes. Var būt gan dzīvnieku izcelsmes, gan veģetāras. Izmanto pārtikā, uztura bagātinātājos (piem., taurīnu), kosmētikā.

Oleic acid, oleīnskābe. Iegūst no augu vai dzīvnieku taukiem. Izmanto ziepēs, kosmētikā, ziedēs.

Krāsvielas, aromatizētāji. Ja to nosaukums vai numurs nav precizēts, nekad nevar zināt, vai tā gadījumā nav E120, piemēram. Arī aromatizētāju izcelsmi Jūs visbiežāk no marķējuma neuzzināsiet.

Charcoal, kokogle. Dzidrinātājs, pārogļojies koks vai dzīvnieku kauli.

Estrogēns, progesterons, DNA. Izmanto medikamentos, kosmētikā, var būt gan dzīvnieku izcelsmes, gan sintezēts.

Collagen, kolagēns. Izmanto kosmētikā. Parasti iegūst no dzīvnieku saistaudiem. Augu izcelsmes kolagēns ir ļoti dārgs (attiecīgi – tādi ir arī kosmētikas līdzekļi, kuros tas iekļauts).

Squalene, Squalane. Iegūst no haizivs aknām vai sintētiski, kā arī no olīveļļas, izmanto kosmētikā, parfimērijā.

Musk, muskuss. Sintētisks vai muskusbrieža dziedzeru sekrēts, izmanto smaržās.

Citas vielas, kas vienmēr ir dzīvnieku izcelsmes:

Lanolin(e), lanolīns. Iegūst no aitu vilnas – dzīvnieku izcelsmes, bet tā kā ieguve nav saistīta ar aitu nogalināšanu, parasti no tā izvairās tikai vegāni. Izmanto kosmētikā, mazgāšanas, apavu kopšanas līdzekļos.

Tāpat vegāni izvairās no medus, propolisa, bišu vaska, piena produktiem, laktozes, sūkalām (whey), vilnas, kas ir dzīvnieku izcelsmes produkti, lai gan ne vienmēr saistīti ar tiešu vardarbību.

Keratin, keratīns. Dzīvnieku apmatojumā, ragos un nagos atrodams proteīns. Izmanto šampūnos un mēslošanas līdzekļos.

Oleoic oil. Iegūst no dzīvnieku taukiem. Izmanto margarīnā.

Oleostearin. Iegūst no dzīvnieku taukiem. Izmanto svecēs un ziepēs.

Tallow. Dzīvnieku tauki. Šādi tos visbiežāk apzīmē uz kosmētikas līdzekļiem, ziepēm, svecēm.

Civet. Civetkaķu taisnās zarnas dziedzeru sekrēts, izmanto smaržās.

Ambergris, ambra. Vaļu sekrēts, izmanto smaržās.

Volaise. Strausu gaļa.

Albumīns. Olbaltums, ko iegūst no dzīvnieku asins seruma, olas baltuma, piena.

Rennet, pepsin. Enzīmi, ko iegūst no jaunlopu kuņģiem. Tiek izmantoti siera ražošanā kā ieraugs. Likumdošana neprasa, lai šīs sastāvdaļas tiktu norādītas marķējumā. Tāpēc, ja vien uz siera (kā ārzemēs) nav norādīts, ka izmantots sintētiskais vai mikrobioloģiskais ieraugs un ka šis siers ir veģetārs („suitable for vegetarians” vai emblēma – zaļš ķeksītis), tad praktiski var uzskatīt, ka tā pagatavošanā izmantots rennets, un siers, tā principiāli vērtējot, nav veģetārs.

Dabīgais zīds. Lai iegūtu zīda šķiedru, zīdtauriņa kāpuri pirms kokonu atritināšanas tiek nogalināti ar elektrību vai karstu tvaiku.

Āda. Apģērbi, apavi, aksesuāri, īstais pergaments.

Pērles. Gan dabīgās, gan mākslīgās pērles rodas, moluskam sava ķermeņa krokā apaudzējot perlamutru ap smilšu graudiņu. Pērles izņemot no gliemežvākiem, gliemene visbiežāk iet bojā.

Koraļļi un jūras sūkļi. Rotas, mazgāšanās sūkļi.

Ziloņkauls, ragi, kauls. Rotaslietas, inkrustācijas.

Spalvas un dūnas. Tās nevāc dabiski izkritušas, pa vienai – tās izplūc nogalinātiem putniem.

Placenta. Kosmētikā, medikamentos, uztura bagātinātājos.

Chitin, Hitīns, čitozāns. Iegūst no vēžveidīgo čaulām. Visbiežāk izmanto uztura bagātinātājos.

Royal jelly, peru pieniņš. Iegūst no bišu mātēm.

Bristle, cūku sari. Otiņās (arī kulinārijas), zobu birstēs ar dabīgajiem sariem.

Autors: Biotēka eko veikali