Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 0



Zen makrobiotika atjauno prāta un miesas harmoniju

Redakcija
Redakcija

Makrobiotika ir pareiza uztura pamatprincips dzenbudistu klosteros. Šī pieeja ir 5000 gadus sena un rāda ceļu uz laimi caur veselību. Makrobiotikas principus ir sludinājuši jau tādi lielie skolotāji kā Laodzi, Suņdzi, Konfūcijs, Buda un Indijas medicīnas zinātnes radītāji.

Makrobiotika ir ēdiena gatavošana, kas atklāj augstāko saprātu un pamatojas uz ticību, ka fizioloģija ir primāra attiecībā pret psiholoģiju un to pat nosaka. Īstie Austrumu virtuves meistari prot pēc makrobiotikas principiem gatavot tādus ēdienus, kas ir garšīgi un spēj nodrošināt veselību un laimi.

Ar Džordža Ozava grāmatas "Zen makrobiotika", ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, palīdzību ikviens var apgūt ēdienu gatavošanas un ēšanas veidus, kas atšķiras no restorānos, kafejnīcās un mājās piekoptajiem. Turklāt katra recepte ir radīta tā, lai maksimāli vairotu labsajūtu.

Ozava nosauc veselības un laimes septiņas pamatpazīmes, un tās ir:
1) dzīve bez noguruma,
2) laba ēstgriba,
3) dziļš un labs miegs,
4) laba atmiņa,
5) labs noskaņojums un humora izjūta,
6) domu un darbu skaidrība,
7) taisnīguma izjūta pret sevi.

Ozava apgalvo, ka visas slimības ir izārstējamas desmit dienās, un ka visas slimības vai nu atrodas asinīs vai no tām barojas. Ja, ievērojot dabisko ēšanas un dzeršanas metodi, ik dienu noārdās viena desmitā daļa no asiņu masas, tad desmit dienu laikā asinis pilnībā atjaunojas. Viņa metodes pamatprincips ir ļoti vienkāršs: dabiska pārtika + nekādu zāļu + nekādas ķirurģijas + nerimstoša aktivitāte.

Grāmatas autors Džordžs Ozava dzimis Japānā, bet lielāko mūža daļu pavadījis Rietumu pasaulē, mācot rietumniekiem saprast Austrumu kultūru un dzīvesveidu. "ZEN makrobiotika" ir viens no populārākajiem Ozavas darbiem. Tajā stāstīts par īpašu ēšanas un organisma darbības līdzsvarošanas veidu - makrobiotiku -, kas sakņojas Austrumu senajā dzīvesziņā un medicīnā. Grāmatā iekļauts plašs makrobiotisko recepšu klāsts, kurā katrs atradīs sev piemērotākos ēdienus.

Džordžs Ozava grāmatas priekšvārdā raksta:

Pat vismazākajai zivtiņai mēs neiemācīsim peldēt, ja to neielaidīsim ūdenī. Ja interesējaties par Austrumu filozofiju, kas var sniegt minētos 5 laimes elementus, tad pats praktiski vienu vai divas nedēļas izmēģiniet šajā grāmatā aprakstītās makrobiotikas metodes. Es varu to ieteikt, jo esmu mācījis šīs metodes jau 48 gadus; esmu pārliecināts, ka tas ir pareizākais ceļš uz labklājību. Šī ir praktiska dzīves kārtība, ko katrs var ievērot, gūstot sev lielu gandarījumu. Tā atjaunos gan veselību, gan dvēseles, prāta un miesas harmoniju, kas nepieciešama laimīgai dzīvei.

Latviešu makrobiotikas speciālists Roberts Lācītis saka:

Makrobiotika ir ļoti vienkārša, praktiska un samērā lēta metode. Tā balstās gan uz Austrumu filozofiju, gan arī stingru un noteiktu dažādu produktu iedalījumu pēc to iņ un jaņ īpašībām. Un tieši šis transcendences, ētikas un precīzās klasifikācijas apvienojums padara makrobiotiku tik unikālu un saprotamu.