Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:284, Did:0, useCase: 0

Nākamā lapa

Kā pareizi ēst, vadoties pēc Mēness dienām 30.11.2020 09:36

Cilvēkam savas slimības iemeslus nevajadzētu meklēt savā ķermenī, bet gan nepareizā un destruktīvā dzīves veidā, bieži vien negatīvā konkurences domāšanā, bailēs un alkatībā.Daudzi mazi un lieli organisma traucējumi un slimības aizsākas arī no nepareizas ēšanas.

Olbaltumvielas veģetārā uzturā 21.08.2020 11:53

Olbaltumvielas jeb proteīni ir būtiskākā dzīvo organismu sastāvdaļa, tos veido aptuveni 20 dažādas aminoskābes. Parasti astoņas no tām ir neaizstājamās jeb svarīgās aminoskābes, kuras organismā nevar sintezēties, tāpēc tās obligāti jāuzņem ar uzturu, savukārt pārējās cilvēka organismā veidojas no neaizstājamajām aminoskābēm. (Zīdaiņu un dažu neveselu cilvēku organisms nespēj sintezēt lielāku aminoskābju skaitu.)

10 iemesli, kāpēc jāēd olas (1) 29.06.2020 22:12

Olas, kā izrādās, ir veselīgs, vērtīgs un mūsu organismam nepieciešams pārtikas produkts, kas jālieto uzturā ne tikai Lieldienās, bet gandrīz vai katru dienu.

Garšaugi un garšvielas, to nozīme ēdiena gatavošanā 04.06.2020 20:33

Dažādu tautu kulinārijā, lai piešķirtu ēdieniem un dzērieniem jaunas garšas īpašības, jau no seniem laikiem tiek izmantoti dažādi garšaugi un garšvielas. To izmantošana ēdieniem, kas pagatavoti no vieniem un tiem pašiem produktiem, piešķir dažādas garšas un aromātus, bet dažreiz arī ārstnieciskas īpašības. Mūsdienās par garšvielām tiek uzskatīti arī tādi produkti kā sāls, cukurs un etiķis, kaut gan pareizāk tos būtu dēvēt par pārtikas piedevām, kas ēdienam piešķir skābu, sāļu, saldu vai rūgtu garšu. Turpretī dabīgās garšvielas (garšaugi) ēdiena garšu neizmaina, bet gan to papildina.

Rūdolfa Blaumaņa tēva Matīsa Blaumaņa receptes 18.05.2020 14:23

Ikviens latvietis zina Rūdolfa Blaumaņa vārdu. Viņa grāmatas lasa gan lieli, gan mazi. Taču šoreiz stāsts vairāk būs par Rūdolfa Blaumaņa tēvu Matīsu Blaumani, kas savulaik bijis izcils muižas pavārs un ne mazāk cienījams sava amata meistars, kā viņa dēls. Diemžēl Matīsa Blaumaņa recepšu piezīmēs ielūkoties nav iespējams, jo līdz mūsdienām tās vienkārši nav saglabājušās, taču tēva meistarība, izdoma un gaume attēlota Rūdolfa Blaumaņa literārajos darbos.

Kā izvēlēties vīna glāzes jeb kāpēc ir svarīga glāzes forma 16.05.2020 12:51

Ja jūs interesē dzērienu izbaudīt, tad novērtēsiet atšķirību, malkojot vīnu no glāzes, kas tam piemērota. Kvalittatīvas glāzes forma pielāgota dzēriena garšas niansēm, un, pateicoties tai, attiecīgais vīns nokļūst uz mēles tieši tur, kur tā garšu var sajust visspēcīgāk.

Cik daudz ir 100 kalorijas? 30.04.2020 15:44

Godīgi sakot, katram produktam citādi. Vienam 100 kalorijas sastāda tikai plāna šķēlite vai nieka kripatiņa, citam tas ir vesels kilograms. Lūk neliels ieskats biežāk lietotajos, populārākajos produktos, kas atvieglos dzīvi visiem tiem, kas skaita kalorijas.

Starp citu, vai zinājat, ka ir tāda 100 kaloriju diēta (īpaši ieteicama cilvēkiem ar ļoti lielu lieko svaru), kur vienas dienas laikā jāietur 10- 12 ēdienreizes, ik pēc stundas apēdot produktus 100 kkal vērtībā, dienas laikā kopumā uzņemot 1000- 1200 kal.

Gaļas marinēšanas ABC 26.04.2020 16:43

Vārds „marināde” ir ienācis no latīņu valodas - jēdziens „marinara” nozīmē jūra. Jāsecina, ka tāltālie senči gaļu un zivis, lai tā nesabojātos, mērcējuši jūras ūdenī.

Dzērieni, kas palīdz notievēt 23.01.2020 14:38

Jūs esat nolēmis atbrīvoties no dažiem liekiem kilogramiem? Kam jūs pirmām kārtām pievērsīsiet uzmanību? Protams- uzturam, un tas ir pareizi. Taču, daži vājēt gribētāji mēdz aizmirst, ka uzturs ir ne tikai ēdieni, bet arī dzērieni. Ja domāsiet tikai par ēdieniem, aizmirstot piedomāt par to, ko dzerat, rezultāts var nebūt tāds, kā vēlaties. Savukārt, ja izvēlēsieties "pareizos" dzērienus, nomest liekos kilogramus būs daudz vieglāk. Uzmanība jāpievērš arī izdzertajam šķidruma daudzumam. Jo vairāk mēs dzeram, jo vairāk šķidruma mūsu organisms izvada, paņemot līdzi taukus, toksīnus un šlakvielas. Tiem, kas dzer maz, šķidrums uzkrājas audos, provocējot liekā svara veidošanos.

Receptes no 200 gadus vecas pavārgrāmatas 08.01.2020 17:12

Ir ļoti interesanti lasīt senas pavārgrāmatas un vēl interesantāk mēģināt pagatavot ēdienus, kuri tikuši gatavoti muižkungiem pirms nedaudz vairāk kā 200 gadiem. Protams, šajās grāmatās nākas sastapties ar vecvārdiem, kuru nozīme ne vienmēr mums saprotama, taču labi pameklējot, atšifrēt var pilnīgi visu. Nolēmām padalīties arī ar jums šajās receptēs. Lai lasītājam būtu interesantāk, saglabājām gan veco izrunu, gan gramatiku. Daži vārdi jums varbūt šķitīs nesaprotami, citi mūsdienās tiek pat par nepieklājīgiem uzskatīti, taču tā ir mūsu pagātne. Malači, ja mēģināsiet kaut ko no aprakstītā pagatavot (mēs pamēģinājām), taču, ja tas šķiet pārāk sarežģīti, vismaz būs interesanti palasīt.

Zemāk aprakstītās receptes ņemtas no 1796. gadā izdotās pirmās oriģinālās latviešu valodā sarakstītās pavārgrāmatas "Latviska pavāru grāmata muižas pavāriem". Tās autors- Kristofs Harders.

Emocionālā ēšana un kā ar to cīnīties 13.08.2019 15:26

Emocionālā ēšana ir process, kura ietvaros ar ēšanas palīdzību cilvēks cenšas apslāpēt emocionālu trauksmi. Tas ir kā ķēdes vai apļa mehānisms, no kura grūti izrauties, ja reiz cilvēks tajā ir iesaistījies.

Gardi atklāta Zanes Ozoliņas jaunā grāmata “Našķoties” 03.07.2019 17:02

Zanes Ozoliņas jaunā grāmata “Našķoties” vienā dienā nonākusi vairākos simtos Latvijas virtuvju. Talantīgās un izdomas bagātās ēst gatavotājas pirmo izdevumu varēja iegādāties gan atklāšanas pasākumā, gan arī tagad jau internetā un veikalos. Grāmatā “Našķoties” iekļauts gandrīz 100 viegli saprotamu garšīgu ēdienu recepšu, kas vienmēr izdosies.

Galda etiķetes gudrības. Kā izvēlēties un lietot galda piederumus? 05.06.2019 15:13

Kā novērots, smalku viesību laikā neveikli brīži tiek piedzīvoti tieši maltītes laikā. Neziņa sākas brīdī, kad viesa priekšā tiek likts ēdiens un no plašā galda piederumu klāsta jāizvēlas pareizais rīks šī ēdiena baudīšanai.

Ja slāpst - padzeries! 14.05.2019 20:08

Jā, jā. Zinu, ka daudz un dažādi jau ir aprunāts par to, ka cilvēkiem jādzer 2,5 – 3L ūdens dienā. Kur nu vēl tādā laikā, kad ir karsts kā peklē un liekas, ka svīstot esi nometis vai pusi no sava svara. Un tomēr. Cik daudzi zina, kas šajos „3L H2O”, ko organismam jāuzņem, ietilpst? Vai tas, ka es dienā izdzeru „n”tās krūzītes kafijas vai limonādes skaitās vai nē? Izrādās, ka neskaitās viss.

Saldējuma pirmsākumi jeb kā saldējums kļuva par iemīļotu latviešu gardumu 02.05.2019 19:53

Kas var būt labāks par atsvaidzinošu un gardu saldējumu siltajos vasaras mēnešos? Saldējums dažādās garšu variācijās un formās - uz kociņa un vafeļu glāzītēs, šokolādes glazūrā, ar ievārījumu un lielā ģimenes iepakojumā - ir mīlētāko gardumu saraksta neatņemama sastāvdaļa, un vairs nevaram iedomāties vasaru bez šī našķa, pat ja termometra stabiņš rāda ne tik vasarīgu gaisa temperatūru. Tikai iedomājieties - tagad Food Union ražotnē pagatavojam aptuveni 50 - 60 tonnas saldējuma katru dienu un viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji 6,5 l saldējuma. Taču vai zini, kā ir radies saldējums?

Ko ēst, lai saulē neapdegtu 02.05.2019 17:13

Ir cilvēki, kuriem pat desmit minūšu ilgs darbs dārzā var izvērsties par saules apdegumu. Nemaz jau nerunāsim par to, ka viņi varētu uzdrīkstēties atvaļinājumu pavadīt, izbraucot pie jūras vai dodoties uz dienvidiem atpūsties.

Dzīvespriecīgais veģetārisms 26.04.2019 20:39

Parasti vārdu "veģetārisms" saprot ļoti šauri- gaļas neēšana. Patiesībā tas cēlies no latīņu vārda "vegetus", kas nozīmē- ziedošs. Tas jāsaprot kā jautrs un veselīgs dzīvesveids saskaņā ar dabas likumiem. Veģetārisma būtība ir gādāt par miesas un gara veselību, līdz ar to- par dzīvesprieku un aktīvu dzīves pozīciju.

Cik kaloriju sevī slēpj gardie jūras briesmonīši? 10.02.2019 16:26

Šodien kādu pārsteigt ar mīdijām, astoņkājiem vai jūras ķemmītēm būs diezgan sarežģīti. Ja arī kāds nav pagaršojis, tad dzirdējis noteikti ir. Taču reizēm palutināt sevi ar šīm delikatesēm ir vērts, jo jūras produkti ir minerālvielu un olbaltumvielu dabīga krātuve. Sevišķi ieteicami šie produkti ir tiem, kas seko līdzi savai figūrai un veselībai. Jūras produkti noder sirds-asinsvadu slimību profilaksei, jo satur labo holesterīnu, labvēlīgi ietekmē matu, ādas un nagu stāvokli, paaugstina imunitāti.
Izvēloties jūras veltes, iesakām ieskatīties jūras produktu kaloriju tabulā.

Galda kultūra Senajā Romā. 3 senās receptes 08.01.2019 13:48

Senāko romiešu ēdiens pirms mūsu ēras bija pavisam vienkāršs. Viņi reti atļāvās ēst gaļu, un vīns tiem bija maz pazīstams. Tomēr tas viss mainījās līdz ar jaunu zemju iekarojumiem. Visās dzīves jomās romieši pielīdzināja savas manieres un tradīcijas ar cilvēkiem un to kultūrām, ar kurām nonāca saskarsmē. Pārtikas iepirkumus īpaši ietekmēja grieķu kultūra, un daudzi pavārmākslas padomi un ēdienu gatavošanas paradumi tika aizgūti no provincēm. Seno romiešu galda kultūra laika gaitā mainījās, galda izpriecas un maltīšu nozīme romiešiem kļuva par ļoti nozīmīgu dzīves sastāvdaļu.

Minerālvielas veģetārā uzturā (1) 19.10.2018 16:51

Veģetārā uzturā parasti nav vērojams minerālvielu deficīts, taču, ja uzturs nav daudzveidīgs un veselīgs, organismā var rasties dzelzs, cinka, kalcija un joda trūkums, jo viens no šo minerālvielu galvenajiem avotiem Latvijas iedzīvotāju uzturā ir dzīvnieku valsts produkti.

Oranžā diēta organisma attīrīšanai 27.08.2018 09:32

Oranžās diētas pamatā ir ķirbju un burkānu lietošana. Dietologi apliecina, ka 2 nedēļu laikā šī diēta ne tikai attīrīs organismu, bet arī atbrīvos no 5 kg liekā svara.

Savvaļas augi un ogas tavā virtuvē - ierosme jaunām receptēm 30.06.2018 13:55

Jau ilgus gadus viens no maniem lielākajiem vaļaspriekiem ir ēst gatavošana un visdažādākie eksperimenti virtuvē, radot aizvien jaunas un interesantas receptes. Pēdējā laikā esmu sākusi nopietni piedomāt pie veselīga uztura, kā rezultātā izpētīts ne mazums nopietnu materiālu par šo tēmu un radušās īpašas receptes, kurās krietni biežāk, nekā agrāk, parādās dažādi savvaļas augi. To skaitā arī tādi, ko lielākā daļa cilvēku uzskata par vienkāršām nezālēm, nemaz nenojaušot ne par šo augu vērtību, ne fantastiskajām garšas niansēm. Tāpēc jo lielāks bija prieks, kad manās rokās nonāca izdevniecības J.LV. grāmata "Savvaļas augi un ogas manā virtuvē". Īsta vērtība katram, kurš vēlas dzīvot interesanti un ēst veselīgi!

TOP 10 pasaulē dārgākās gardēžu maltītes, kas maksā veselu bagātību 19.04.2018 14:21

Vai spēj iedomāties steika porciju, kas maksā vairāk nekā 2000 eiro, vai picu, par kuras baudīšanu īsteni gardēži gatavi šķirties pat vairāk nekā 3000 eiro? Tās ir pasakainas naudas summas par pārtikas produktu, taču to dārdzības iemesls ir īpaši retas sastāvdaļas, īpaša izsmalcinātība un laiks, kāds nepieciešams to pagatavošanai.

Populārākie mīti un patiesība par ekoloģiskajiem piena produktiem 13.09.2017 15:15

Mūsdienās cilvēki arvien lielāku uzmanību velta pārtikas preču izvēlei un vairāk laika pavada, lasot izejvielu sarakstu. Arī produktu etiķetes veikalu plauktos aicina pircējus izvēlēties veselīgu pārtiku, taču sabiedrībā bieži tiek jaukti pilnīgi dažādi jēdzieni – “dabisks”, “ekoloģisks” un “svaigs” produkts.

Sēnes. Tiem, kam patīk sēņot 03.09.2017 21:00

Visiem zināms, ka latvietis ir sēņošanas sporta cienītājs – taču, lai cik patīkama būtu puspietupienā pavadītā pastaiga pa mežu, pats svarīgākais ir zināt, kāda sēne tad īsti nonāk groziņā.

Grilēti ēdieni 03.09.2017 20:53

Uz oglēm ēdiens ticis apstrādāts jau izsenis – tā ir viena no senākajām gatavošanas metodēm pasaulē.

Eksperti: izcilu restorānu viesmīļiem ar valodu prasmēm vien nepietiek 26.01.2017 15:27

Četru gadu laikā, kamēr norisinās “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” saraksta veidošana, Latvijā viesojušies vairāk kā četrdesmit ārvalstu šefpavāri un teju 500 reižu apmeklējuši un cītīgi vērtējuši visdažādāko Latvijas restorānu piedāvājumu. Viņu pieredze bijusi dažāda, taču uzslavas visbiežāk tikušas veltītas tieši servisa kvalitātei, it īpaši mūsu vadošajos restorānos. Plašāk ar saviem novērojumiem par Latvijas restorānu servisu dalās Sonja Frūzammera – pirmā Michelin šefpavāra zvaigzni ieguvusī sieviete Berlīnē, Zviedrijas restorāna “Gastrologik” šefpavārs Antons Bjūrs, kā arī Latvijas viesmīlības eksperte Inese Vīcupa.

Apgāds “Jumava” laidis klajā otro Sarmītes Bokas sastādīto grāmatu “Konditora Cukurbeķera receptes” 16.01.2017 19:37

Apgāds “Jumava” laidis klajā otro Sarmītes Bokas sastādīto grāmatu par konditoru, meistaru, cukurbeķeri – Aleksandru Dabri “Konditora Cukurbeķera receptes”.

BORJOMI Ziemassvētku vakariņās iepazīstina ar piecu dažādu valstu Ziemassvētku ēdieniem 28.12.2016 13:07

Ko likt Ziemassvētku vakariņu galdā, ar kādiem jauniem un neparastiem ēdieniem pārsteigt un iepriecināt savus tuvākos un draugus – šādi jautājumi pirms svētkiem nodarbina gandrīz katru. Jaunu, brīnumgardu un interesantu ēdienu receptes, kā arī iespēju tos nobaudīt pirms Ziemassvētkiem, bija sarūpējis Borjomi: Ziemassvētku pirmssvētku nedēļā, restorānā “Restorāns 3” vairāku Rīgas restorānu šefpavāri iepazīstināja ar piecu dažādu tautu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem. Borjomi Ziemassvētku vakariņās klātesošajiem tika dāvāta unikāla iespēja klātienē satikt piecu dažādu nacionālo restorānu šefpavārus, kuri pastāstīja par tradīcijām Ziemassvētkos katrs savā zemē, atklāja savas Ziemassvētku ēdienu receptes un piedāvāja nobaudīt ēdienu no meksikāņu, itāļu, krievu, gruzīnu un grieķu virtuves.

Ance Anna Šternberga turpina iedvesmot 02.12.2016 13:17

Ance Anna Šternberga turpina iedvesmot, izdodot jau trešo grāmatu “Topi Vesels” sērijā.

Grāmata “Topi vesels ar mājas ēdienu” ir loģisks turpinājums Ances Annas Šternbergas darbībai. Ieguvusi izglītību naturopātijā Londonā, autore savas zināšanas nodod un liek lietā tepat Latvijā. Jaunajā grāmatā Ance dalās veselīgās receptēs, vairojot izpratni par produktiem, ko liekam šķīvī.

Izdevniecība Avots piedāvā grāmatu steidzīgajām kārumniecēm: “Konditorejas izstrādājumi bez cepšanas” 14.11.2016 13:41

Šajā izdevumā apkopotas receptes gan saldu, gan sāļu konditorejas izstrādājumu meistarošanai. Tas ietaupa ne vien laiku, bet arī trauksmaino gaidīšanu plīts priekšā, bažas par pareizo temperatūru un citām ar cepšanu saistītajām likstām.

Superēdiens katrai dienai! 08.11.2016 22:22

7. novembrī, klātesot divām Džeimija Olivera aizsāktās kustības Food Revolution vēstnesēm Latvijā – kopā ar dzīvesbiedru Tomu Grēviņu radītā daudzpusīgā bloga ViensplusViens.lv autorei Laurai Grēviņai (kuru pavadīja ne vien dzīvesbiedrs, bet arī jaunākais dēls Edvīns) un dzīvesstila bloga HappyWhispers.lv autorei Līgai Andžānei –, tika atvērta jaunākā pasaulslavenā britu pavāra un ēdināšanas entuziasta Džeimija Olivera grāmata “Katru dienu superēdiens”.

Ekskluzīvākie pasaules dzērieni – kopā ar karaļiem un dimantiem 10.10.2016 10:35

Kad viss dzīvē ir nopirkts, bet gribas sevi vēl palutināt, tad viens no veidiem ir kvalitatīvi dzērieni. Septītais labākais vīnzinis pasaulē un Prike Latvija vēstnesis Raimonds Tomsons piedāvā ieskatīties karaļu un dimantu dzērienos.

Noskaidroti tēvu 10 mīļākie ēdieni 23.08.2016 13:30

Gaidot Tēva dienu un tai veltīto Tēva dienas festivālu, Rimi Latvia veica sociālo tīklu aptauju, lai noskaidrotu, kādi ir Latvijas vīriešu – vīru, tēvu un vectēvu - iecienītākie ēdieni. Lai iepriecinātu kā tēvus, tā viņu ģimenes, pašus populārākos ēdienus dažādās to variācijās festivālā kopā ar Rimi gardēžiem varēs pagatavot ikviens svētku svinētājs. Tēva dienas festivāls notiks 10. septembrī Rīgā, Vērmanes dārzā.

7 interesanti fakti par šokolādi 11.07.2016 17:21

“Laimas šokolādes muzejs” piedāvā iepazīties ar 7 interesantiem faktiem par šokolādi.

Pienenes tautas medicīnā 06.05.2016 15:03

Pienenes nav tikai skaisti ziedošs augs saules krāsā; tās ir dabas dakteris un reizēm pat īsts brīnumlīdzeklis. Turklāt vērtīgas ir gan pieneņu saknes, gan lapas, gan ziedi. Tikai jāatceras, ka auga sakne spēcīgāka ir pavasarī nevis rudenī, tāpēc tagad būtu īstais laiks tās vākšanai. Izņēmums ir tiem, kas sirgst ar cukurslimību- tad nu gan pieneņu saknes vākšanu labāk atstāt uz rudeni, jo tad tajās ir vairāk insulīna. Uzziniet, kādām kaitēm pienenes noder visvairāk, un kā pareizi no tām pagatavot ārstnieciskus līdzekļus.

Izdevniecības "Avots" grāmatu jaunums: ceļvedis olīvu pasaulē 06.04.2016 01:00

Šis koncentrētais ceļvedis olīvu pasaulē aplūko dažādas olīvu šķirnes un produktus, ko no tām var pagatavot, kā arī to, kādas ir olīveļļas ieguves metodes un kā atšķiras galaprodukts. Vai zini, kā top olīvu pasta vai kā atsvaidzināt viesību galdu, pasniedzot aromatizētas olīvas?

Ziemas tendences restorānu un kafejnīcu pasaulē Eiropā un Rīgā 07.01.2016 12:42

Ziemas terases, "pop up" restorāni, atpūtas stūrīši pēc iepirkšanās - tā ir daļa no tendencēm, kas šoziem kļūst arvien populārākas restorānu un kafejnīcu pasaulē Eiropā, tostarp Rīgā. Plašāk par jaunākajām vēsmām stāsta restorānu un viesmīlības biznesa eksperte ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi Jeļena Kašina.

Iznākusi “Topi vesels. Pavārgrāmata” – par ēdiena nozīmi cilvēka ikdienā 16.12.2015 16:46

Naturopāte un uztura terapeite Ance Anna Šternberga ir viena no aktīvākajām veselīga un dabīga dzīves veida popularizētājām Latvijā. Viņas grāmata “Topi vesels” ir daudzus motivējusi pievērst lielāku rūpību ikdienas maltītēm. Tagad klajā laista autores otrā grāmata “Topi vesels. Pavārgrāmata” ar receptēm veselīgai ikdienai.

Trauku un glāžu modē atgriežas klasiskās vērtības 03.12.2015 14:56

Trauku modi nosaka restorāni un to šefpavāri. Tieši viņi izšķiras par labu vienam no diviem ceļiem restorānu kultūrā - klasikai vai viesu pārsteigšanai ar ēdiena pasniegšanas veidu. Ja izvēloties traukus gribat pārsteigt ar oriģinālu ēdiena pasniegšanas veidu, svarīgi ir atcerēties ne tikai par estētiku, bet arī par funkcionalitāti, lai viesiem būtu ērti mieloties.

Nākamā lapa