Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:386, Did:0, useCase: 0



Nākamā lapa

Brīnumdares mellenes jeb ko der zināt par mellenēm 09.08.2018 18:04

Sen zināms, ka mellenes uzlabo redzi, pastiprina redzes asumu un samazina acu nogurumu. Pierādīts, ka mellenes paātrina acs ābola iekšējā apvalka- tīklenes- atjaunošanos. Otrā pasaules kara laikā angļu lidotājiem bija jāēd melleņu ogas un melleņu ievārījums, lai uzlabotu redzes spējas mijkrēslī un nakts laikā. Interesants ir arī fakts, ka Džona Kenedija tēvs, aviācijas ģenerālis Džozefs Kenedijs, lidotājiem ieviesa melleņu porciju kā obligātu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu labas redzes saglabāšanai. Mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē.

Ko der zināt par bumbieriem, to vērtīgās īpašības 07.08.2018 20:47

Bumbieri satur milzīgu daudzumu vērtīgu vielu- šķiedrvielas, saharozi, glikozi, fruktozi, karotīnu, folijskābi, mangānu, dzelzi, jodu, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, cinku, fluoru, molibdēnu, pektīnus, organiskās skābes, kā arī А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Р, РР vitamīnus un miecvielas.

Arbūza vērtīgās īpašības un kas jāņem vērā izvēloties arbūzu 03.08.2018 19:14

Kādu labumu organismam spēj dot šī saldā oga? Ir zināms, ka 80% arbūza sastāvā ir ūdens, kas izskaidro tā spēju brīnišķīgi attīrīt organismu un izvadīt sārņus.
Bez tam arbūzs satur ļoti daudz vitamīnus un mikroelementus, kā arī folioskābi. Pateicoties tai, arbūzs palīdz nomierināt nervu sistēmu, kļūstot par vienu no labākiem veidiem cīņā ar stresu.
Jāatceras, ka labās īpašības būs spēkā, ja izvēlēsieties nobriedušu un gatavu arbūzu.

Gaļas sālīšana, kūpināšana un vītināšana – kas par to jāzina? 11.07.2018 16:26

Gaļas kūpināšana, sālīšana un vītināšana ir sensenas gaļas gatavošanas metodes, kas gadsimtiem izmantotas, lai gaļu būtu iespējams uzglabāt ilgstoši. Arī mūsdienās šie gatavošanas veidi savu popularitāti nav zaudējuši, tāpēc “Rīgas Miesnieka” gaļas meistari piedāvā uzzināt par tiem vairāk.

Derīgi padomi par kāpostiem 28.06.2018 15:13

Senajiem grieķiem kāposti bija skaidrības simbols, ko uzturā lietoja pirms dzīrēm kā līdzekli pret pārlieku apreibināšanos.

Raudzēti piena produkti: mīti un patiesības 09.06.2018 12:25

Uztura speciālisti un ārsti visā pasaulē atzīst, ka piens un tā produkti ir neatņemama veselīga uztura piramīdas sastāvdaļa. Daudz ir dzirdēts par pienu un tā labvēlīgu ietekmi uz kaulu veselību, taču nedrīkst aizmirst, ka, pienu pārveidojot, gala produkta īpašības var uzlaboties vēl vairāk. Piens ir bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, savukārt raudzēti jeb fermentēti piena produkti ar tā saucamajām “labajām” baktērijām ir ne tikai labs kalcija un olbaltumvielu avots, bet arī sargā un lolo mūsu zarnu traktu. Par to, kur slēpjas raudzēto piena produktu burvība, stāsta uztura speciāliste un uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu garšu 09.03.2018 19:14

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu un neparstu garšu. Gatavo un baudi!

Turku kafija un tās pagatavošanas noslēpums 05.03.2018 14:16

Visiem zināms, ka kafijas pupiņas Turcijā neaudzē, taču turku kafija ir slavena visā pasaulē. Kad mēs sakām "turku kafija", tad uzreiz iedomājamies karstu aromātisku dzērienu, kas pasniegts skaistā tasītē, uzmundrina no rīta, paaugstina tonusu dienas vidū un dod spēku vakarā.

Elitārais Boforas (Beaufort) siers 02.03.2018 16:48

Beaufort siers radies vēl viduslaikos Savojā. Kā pirmie pēc Romas impērijas receptes to sākuši izgatavot vietējie mūki, bet lielāku popularitāti siers iemantojis 18 gadsimtā. Sākumā gan tas dēvēts par Vacherin sieru (no vārda vache- govs) un tikai vēlāk, 1865.gadā ieguvis nosaukumu Beaufort (par godu ciematam Alpos, kurā tika attīstīta tā ražošana).

Ingvera lieliskās īpašības un vērtība 12.02.2018 18:55

Labās īpašības. Kopš izseniem laikiem ingvers tiek lietots kuņģa-zarnu traucējumu gadījumos. Kā ārstniecības augs, ingvers atšķiras ar savām spazmatiskajām īpašībām. Nesen veikti pētījumi ir atklājuši ingveram antioksidanta un pretiekaisuma īpašības.

Tumšās šokolādes 5 pozitīvās īpašības 01.12.2017 14:53

Tumšā šokolāde ir no kakao radīts saldums, ko cilvēki visā pasaulē iecienījuši un novērtējuši kopš seniem laikiem. Varētu pieņemt, ka šokolāde popularitāti iemantojusi ne tikai tās neatkārtojamās garšas dēļ, bet arī sajūtu dēļ, ko tā rada. Tumšā šokolāde ne tikai lutina mūsu garšas kārpiņas, bet arī pozitīvi ietekmē mūsu veselību, ko apliecina vairāki pasaulē veiktie zinātniskie pētījumi. Latvijā mīlētākais saldumu zīmols “Laima” sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju iepazīstina ar pieciem faktiem par tumšās šokolādes pozitīvo ietekmi uz veselību.

Auzu pārslas veselībai un skaistumam 19.11.2017 13:20

Mūsdienās, kad pastāv milzīga interese par dažāda veida diētām, zinātnieki atzinuši, ka tieši auzu pārslas ir tās, kas brīnišķīgi kontrolē vielmaiņu, uzlabo asins recēšanu, piedalās organisma attīrīšanā no šlakvielām. Savukārt, kosmetologi apgalvo, ka auzu pārslas ietekmē ādas gludumu un vingrumu, bet matiem piešķir spīdumu.

Numeroloģija tavā virtuvē un ēdienkartē 16.11.2017 18:09

Vai kādreiz esat padomājuši, ka ir produkti, kuri ir īpaši ieteicami jums un jūsu tuviniekiem? Izrādās, tas ir atkarīgs no jūsu dzimšanas skaitļa.

Ko tu zini par ķirbjiem? 09.11.2017 19:27

Ķirbis, jeb lielākā oga pasaulē, Latvijā jau kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, Helovīna svētki u.c. Ķirbji ir bagāti ar A un C vitamīnu, ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai. LIDO izpētījis un apkopojis šos un vairākus citus interesantus faktus par ķirbjiem.

Knifiņi, kas jāzina gatavojot rīsus 05.10.2017 12:37

Vai zināji, ka rīsi ir trešais visvairāk audzētais kultūraugs pasaulē aiz cukurniedrēm un kukurūzas? Turklāt pasaulē ir vairāk nekā 40 tūkstošu rīsu šķirņu, un tās pieder pie graudzāļu dzimtas Oryza sativa. Taču, lai arī no kādiem rīsiem tu gatavotu, daži knifiņi tomēr jāievēro, lai ēdiens izdotos gards.

5 lietas par kurām neaizmirst, dodoties sēņot 04.10.2017 10:40

Šogad pilni grozi ar baravikām Latvijā ir ierasta lieta. Izcils sēņu gads. Latvijā sēņošanu droši var saukt par nacionālo sporta veidu – rudens sākumā meži ir pilni ar cilvēkiem, kas steidz pielasīt pilnus grozus dabas velšu. Aicinām neaizmirst ar lietām, kuras ieteicams paņemt līdzi vai iegādāties pa ceļam, lai sēņošana noritētu veiksmīgi.

Veselīga dzīvesveida superprodukti vidusmēra latvieša virtuvē 15.09.2017 12:09

Gatavojoties veselīga dzīvesveida dienai, kas notiks 16.septembrī Lucavsalā, turpinām pētīt veselīga dzīvesveida pamatprincipus. Šoreiz uz sarunu esam aicinājuši uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu, lai uzzinātu, kur slēpjas veselība - svešzemju superoduktos, īpašās diētās vai varbūt uztura bagātinātājos?

Populārākie mīti un patiesība par ekoloģiskajiem piena produktiem 13.09.2017 15:15

Mūsdienās cilvēki arvien lielāku uzmanību velta pārtikas preču izvēlei un vairāk laika pavada, lasot izejvielu sarakstu. Arī produktu etiķetes veikalu plauktos aicina pircējus izvēlēties veselīgu pārtiku, taču sabiedrībā bieži tiek jaukti pilnīgi dažādi jēdzieni – “dabisks”, “ekoloģisks” un “svaigs” produkts.

Ābolu etiķis - palīgs, atbalsts un dziednieks simts veidos 02.09.2017 13:10

Jau sen gribu pierakstīt, ne tikai stāstīt dažādās nepieciešamības reizēs par kādu vienkāršu, bet patiešām varenu un iedarbīgu brīnumlīdzekli: manā pieredzē tas patiešām tā ir bijis, īpaši, runājot par veselības aspektiem. Zinot, ka līdzīgos gadījumos, ko man nācies piedzīvot, daudzi lieto dārgas zāles un laikietilpīgas metodes, šis preparāts, palīgs, sadzīves sastāvdaļa ir bijis reāls glābiņš un ātrs risinājums. Tātad, dāmas un kungi -ĀBOLU ETIĶIS.

Kāpēc skaistumam un veselībai vajadzīgi tauki? 25.07.2017 10:28

““Ņemiet labāk šo produktu - te būs vairāk tauku!” Ikdienā šādus iedrošinājumus nenākas dzirdēt, vai ne? Vismaz ne no ārstniecības jomas speciālistiem. Biežāk izskan ieteikumi samazināt tauku daudzumu uzturā un izvēlēties produktus ar mazāku tauku saturu. Tas var novest pie nepareiza priekšstata, ka tauki uzturā ir nevēlami,” stāsta uztura speciāliste Eva Kataja.

Kur un kā izaug pipari? 18.07.2017 15:40

Tik ikdienišķs produkts kā pipari uz Latviju atceļo galvenokārt no tālās Indijas lietusmežiem, kur tiem, tāpat kā vīnam, tiek piešķirts izcelsmes vietas nosaukums, informē AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa. Tieši tāpat dažādās teritorijās augušiem pipariem piemīt atšķirīgas īpašības – katrai šķirnei ir sava unikāla garša un aromāts, savu unikalitāti pipariem piešķir arī to tālākā apstrāde.

Plicis vai breksis? Kā atšķirt? 23.05.2016 14:41

Mūsu zemītes ūdeņos zivju dažādība nav nemaz tik liela. Cik tad ir to zivju, ko mēs visbiežāk ķeram un liekam uz pannas? It kā visas, vai gandrīz visas, vajadzētu pazīt, tomēr vērojumi rāda, ka pat pieredzējuši makšķernieki jauc tādas izplatītas karpu dzimtas zivis kā plicis un breksis jeb plaudis.

Ko der zināt par smiltsērkšķiem (2) 14.11.2015 13:54

Kopš vairākus gadus kopš septembra līdz maijam uzturu ikdienas bagātinu ar smiltsērkšķu sulu, esmu aizmirsusi par to, kas ir nelāgās saaukstēšanās. Protams, tie ir arī ļoti skaisti gan rudenī, gan ziemā, tomēr kā dekoratīvie augi smiltsērkšķi popularitāti nav ieguvuši straujās izplatīšanās dēļ, un to unikālā vērtība slēpjas tieši augļos.

Kokosrieksta noslēpumi 14.09.2015 13:39

Iegādājoties kokosriekstu, mēs diez vai aizdomājamies par to, ka iegūstam ne tikai vērtīgu diētisku produktu, bet arī brīnišķīgu skaistumkopšanas līdzekli. Tostarp eksotiskās skaistules jau no seniem laikiem šo gardumu lieto gan uzturā, gan savas jaunības un skaistuma saglabāšanā. Kokosrieksts noder kā dabīgs matu kondicionieris, tas attīra, nedaudz mitrina un atjauno sejas un ķermeņa ādu.

Kafija – mūsdienu profesiju pārstāvju atbalsts un sabiedrotā 18.08.2015 22:54

Kafijai piemīt spēja palielināt mūsu kognitīvās spējas, paaugstināt enerģijas līmeni, uzlabot labsajūtu un pat palielināt modrību – norāda vairāku pasaules pētījumu dati. Ir pieradīts, ka kafija palielina serotonīna līmeni limbiskajā sistēmā jeb tā sauktajā “emociju mājā”, kas atbild par cilvēka emocionālo reakciju, garastāvokļa maiņu un enerģijas līmeni organismā. Nav pārsteigums, ka tieši tāpēc 72% Latvijas iedzīvotāju katru rītu iesāk ar kafijas krūzi.

Kā uzvārīt gardu putru? Putraimu un šķidruma attiecību tabula 27.07.2015 18:47

Tavavirtuve.lv piedāvā putraimu un šķidruma attiecību tabulu, kas palīdzēs jūsu biezputrai vienmēr būt gardai un vajadzīgajā konsistencē.

12 dažādi pākšaugi, to vērtīgās īpašības un izmantošana 24.04.2015 15:24

Pākšaugi ir viens no svarīgākajiem olbaltumvielu, neaizstājamo aminoskābju un dzelzs avotiem, turklāt tie ir garšīgi un sātīgi. Tādēļ – aiziet, apskatīsim un pagaršosim visus neparastākos, ko izdosies atrast!

Jaunības eliksīrs - zaļā tēja 30.03.2015 19:27

Iedomāsimies zaļo tēju. Momentā garšas kārpiņas sajūt tās rūgteno garšu, acu priekšā tumšzaļās augu lapas un galvā daudz sagrābstītu faktu par zaļās tējas dziedinošo spēku un vērtīgajām vielām. Taču cik daudzi no mums zina reālus veselību ietekmējošus faktus? To, ka zaļā tēja ir lielisks “slepenais ierocis” cīņā pret novecošanu, vai to, ka zaļā tēja novērš caurumu rašanos zobos? Par šiem un citiem interesantiem faktiem stāsta SIA “Apsara” tējas meistars Andris Purviņš.

Hurma- garšīgs, vērtīgs un maģisks auglis 27.03.2015 14:03

Šis oranžais auglis ir ne tikai sulīgs un garšīgs, tam piemīt arī milzum daudz vērtīgu īpašību kā fiziskās veselības jomā, tā arī smalko enerģiju līmenī. Hurma ir patiesi maģisks auglis. Taču sāksim ar tās praktisko pielietojumu.

Dzīvības sakne ingvers. Tā vērtīgās un veselīgās īpašības 02.03.2015 16:15

Ingveru jau no neatminamiem laikiem dēvē par dzīvības sakni. Tā unikālās īpašības pazīstamas jau vairāk kā trīs tūkstošus gadu, bet ingvera aromāts un garša tiek augstu vērtēta un pat slavināta. Kultivēt pirmie augu sāka Ziemeļindijas iedzīvotāji, līdz tam brīnumainās formas sakņaugs tika izmantots kā naudas vienība. Ar ko tad ir tik ievērojama šī "valūtas" sakne?

Ko der zināt par dzērvenēm (4) 08.01.2015 17:59

Latvijas purvos dzērvenes tiek lasītas jau no aizvēsturiskiem laikiem. Mūsu senči zināja par šo ogu lieliskajām īpašībām, kas palīdz saglabāt veselību, izsargāties no saslimšanām, sveikam un veselam pārlaist tumšo rudens un ziemas laiku.

Zivis, to vērtīgās īpašības un pagatavošana 20.12.2014 21:06

"Iemeta vecais tīklu jūrā un izvilka zelta zivtiņu... Izklausās jauki, vai ne? Mēs gan nedzīvojam pasakā, un mūsu zvejnieku tīklos reti kad ir tikai viena zivtiņa, nemaz nerunājot par to, ka tā noteikti nav zelta. Taču tas nenozīmē, ka mūsu zivis ir mazāk vērtīgas. Ikviens taču būs dzirdējis, ka zivis ir ļoti vērtīgs produkts, kas obligāti jāiekļauj savā ēdeinkartē. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tas ir ne tikai vērtīgs, bet arī garšīgs produkts. Vai gribat zināt, kāpēc zivis ir tik vērtīgas un cik bieži nedēļā tās ieteicams ēst? Tad lasiet epadomi.lv sagatavoto rakstu un izdevniecības Madris grāmatu "Pēc zvejas". Mēs jums atbildēsim ne tikai uz šiem, bet arī uz daudziem citiem svarīgiem jautājumiem.

Apelsīns možumam, veselībai un skaistumam 06.12.2014 20:41

Apelsīns- šis oranžais brīnumdaris, kas ne tikai labi garšo, bet arī garantē možu garastāvokli un enerģijas lādiņu. kā arī palīdz mums būt veseliem un skaistiem.

Ko Tu zini par āboliem? 09.09.2014 14:09

Tuvojoties ābolu sezonai, galdā arvien biežāk tiek celti vietējie āboli. Latvijā biežāk sastopamas aptuveni 15 šo veselīgo augļu šķirnes, taču pasaulē tās ir vairāk nekā 7500. Dažādas ābolu šķirnes nogatavojas no augusta līdz pat novembrim, bet pareizi uzglabāti šie augļi pieejami līdz pat pavasarim. LIDO izpētījis un apkopojis vairākus interesantus faktus par āboliem, to pagatavošanu, vēsturi un nozīmi uzturā.

Kā zināt, uz kurieni doties sēņot 07.09.2014 15:13

Saprotams, ka sēnes pašas par sevi neaug. Tam nepieciešami daudzi faktori. Katrai sēnei ir raksturīgs savs augļķermeņa veidošanās laiks. Bez tam sēnēm nepieciešams mitrums un atbilstoša temperatūra.

Ko Tu zini par ogām? 18.08.2014 11:29

Vasara mūs lutina ar daudz dažādām ogām gan pašu dārzos, gan mežos. Ja pareizi uzglabātas, ogas iespējams lietot visu gadu, bet sezonas plaukumā no tām iespējams gatavot daudz dažādu gardumu – ievārījumus, sulas, sīrupus, tējas, sukādes vai čatnijus. LIDO izpētījis un apkopojis vairākus interesantus faktus par ogām un to nozīmi uzturā.

Gailenes veicina iekāri. 15 interesanti fakti par vērtīgajām sēnēm 31.07.2014 17:06

Normandieši uzskatījuši, ka gailenes veicina iekāri, tādēļ šīs sēnes bijušas neatņemama līgavaiņa kāzu maltītes sastāvdaļa. Taču uzturā tās ieteicams lietot visiem, jo gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm un stiprina imūnsistēmu. Jūlijā, kas tradicionāli ir ne tikai populārākais kāzu mēnesis, bet arī labākais gaileņu ražas laiks, LIDO izpētījis un apkopojis vairākus interesantus faktus par šo vērtīgo sēni un tās nozīmi uzturā. Gailene ir viena no populārākajām sēnēm pasaulē, un tā ir atrodama tikai brīvā dabā. Pasaulē ir bijuši mēģinājumi izveidot gaileņu audzētavas, taču līdz šim gaileni nevienam nav izdevies „pieradināt”.

Ko tu zini par rabarberiem? Rabarberu vērtīgās īpašības 19.05.2014 11:47

Sākotnēji rabarberi izmantoti galvenokārt medicīniskos nolūkos, piemēram, astmas ārstēšanai, taču mūsdienās šis dārzenis ir neatņemama daudzu tautu pavasara ēdienkartes sastāvdaļa. LIDO izpētījis un apkopojis daudzus interesantus faktus par rabarbera izcelsmi, pielietojumu un nozīmi uzturā.

Kolrābis – tā labās īpašības un pagatavošanas māksla (+2 receptes) 18.05.2014 22:09

Oktobrī plašo krāsu paleti, kura sastopama lielveikalu augļu un dārzeņu plauktos, gluži kā rudens lapas zemes toņos iekrāso arī jaunās ražas dārzeņi un saknes. Starp tiem zaļganā un violetā krāsā sastopami arī kolrābji. Lai arī cilvēki mūsu platuma grādos no jaunās ražas saknēm visvairāk izmanto kartupeļus, burkānus un citus vairāk ierastus dārzeņus, arī kolrābis ir viens no tiem, ko noteikti vērts iekļaut savā rudens ēdienkartē. Par kolrābja labajām īpašībām un to, kā šo sakni garšīgi pagatavot, padomus sniedz "Maxima Latvija" Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Brīnumdaris baklažāns. Violetais lieko tauku un holesterīna ienaidnieks 08.04.2014 17:14

Baklažāns tiešām ir īsts brīnumdaris. Tas palīdz gan taukus sadedzināt, gan arī garšo kā īsta delikatese.

Nākamā lapa