Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:392, Did:0, useCase: 3


Ko der zināt par ķirbi

Ķirbja varenību un skaistumu novērtējuši visos laikos - gan romieši, gan Romas imperators, un Amerikā ķirbim veltīta vesela diena - Helovīns jeb Visu svēto diena. Un vai atceramies, ar ko Pelnrušķīte aizbrauca uz balli? Tieši tā - ar ķirbja karieti!

Neko nemet ārā!

Sāksim ar to, ķirbī apēdams ir viss - sākot no mizas, beidzot ar sēklām. Ķirbi uzturā var sākt lietot jau agrā vasarā, kad tas zied. Vīrišķos ķirbja ziedus var ēst salātos, var sakaltēt ziemas tējai. Ķirbju ziedu tēja palīdzēs pretoties slimībām un stiprinās imunitāti.

- Ķirbju stīgas jāiekļauj sirds un nervu slimnieku ēdienkartē.
- Mizas satur organisko želantīnu, kas nepieciešams kaulu locītavām, skrimšļiem, tādēļ var samalt ķirbi sulā ar visu mizu, vai arī tos sakaltēt un samalt. Ķirbju miltus var pievienot pēc patikas ēdieniem, rīta jogurtam.
- Mīkstums lieliski noder kā kompreses vai maskas.
- Viducis ir lietojams visdažādākajos pavārmākslas veidos - to var ēst svaigā veidā, dzert sulās, cept, vārīt un sautēt. Ja sēdat pie televizora un gribas ko uzgrauzt, tad čipsu un sāļo riekstiņu vietā var grauzt ķirbju sēklas. Tās ir ne tikai garšīgas, bet arī veselīgas, jo uzlabo matu un nagu stāvokli, uzlabo organismu. Lieliski aizstāj košļājamo gumiju, jo košļājot sēklas, tiek dezinficēts mutes dobums.

Ko ķirbis var?

- Mazajos dekoratīvajos ķirbīšos ir daudz vairāk minerālvielu nekā galda ķirbjos. Pārgatavojušos dekoratīvos ķirbjus samaļ un lieto kā piedevas ēdieniem.
- Silta ķirbju biezzupa spēj sasildīt labāk kā tēja ar medu vai karstvīns.
- Ķirbis sastāv no ūdens, tam ir augsts kālija saturs, bet gandrīz nemaz nav nātrija. Tam piemīt urīndzenošas īpašības.
- Labā ziņa - 100g ķirbja satur 27 kalorijas!
- Dodot ķirbja sulu bērniem, tas paātrina zobu augšanu.
- Ķirbis savas dzeltenās krāsas dēļ noder kā safrāna aizstājējs. Izvāri ķirbju biezeni un pievieno cepamajai mīklai!

No ķirbja vēstures:

- Peru atrastu visvecākie pārakmeņojušies ķirbju laksti un sēklas, kas varētu būt no laika 3000 gadu pirms mūsu ēras.
- Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka ķirbja mizas tika izmantotas kā protezēšanas līdzeklis.
- Āfrikā senos laikos no ķirbjiem gatavoja grozus un ūdens traukus.
- Indiāņi saulē izkaltēja ķirbjus un gatavoja plostus un mūzikas instrumentus.
- Haiti salā ķirbs ir valūta. Atmiņas par to ir vēl šodien - nacionālā valūta saucas ''gurdi'', kas tulkojumā nozīmē ''ķirbis''.
- Romieši ķirbjus audzēja īpašās koka formās, lai tie pieņemtu vēlamo apveidu, kas nepieciešams vīna krūkai vai kādam citam traukam. Kad ķirbis bija gatavs, tam iztaisīja caurumu. Ķirbī ielēja verdošu ūdeni, atmiekšķējot mīkstumu, kuru izvilka ārā ar koku. Pēc tam iebēra rupjas smiltis un skaloja līdz vēlamam rezultātam, tad ķirbja trauku izžāvēja.
- Senajā Ķīnā ķirbi uzskatīja par augļu karali. Imperatora dārzā bija speciāli trauki tikai ķirbju audzēšanai. Īpašus viesus imperators cienāja ar ķirbju sulu, kas ielieta ķirbju traukos.
- 2007. gadā ASV tika izaudzēts 766,11kg smags ķirbis.
- Izgrebts ķirbis ar sveci iekšā ir viens no Visu svēto dienas simboliem. Ķirbjus sāka grebt Ziemeļamerikā. Tradicionāli tiek izgrebta baisa vai smieklīga seja.

Ķirbis skaistumam.

Nepieciešams:

-1/4 glāzes jogurta,
- 3 tējkarotes medus,
- vārīts ķirbja gabaliņš.

Pagatavošana:

Visu sablenderē. Vispirms iet karstā vannā vai dušā, tad ar pagatavoto maisījumu ieziež visu ķermeni un atstāj uz 20 minūtēm. Pēc nomazgāšanās ķermeņa ādu ieziež ar ķermeņa sviestu, krēmu vai eļļu, kurai pievienota tējkarote ķirbju eļļas.