Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:392, Did:0, useCase: 0



Derīgi padomi par kāpostiem

Senajiem grieķiem kāposti bija skaidrības simbols, ko uzturā lietoja pirms dzīrēm kā līdzekli pret pārlieku apreibināšanos.

Taču mūsu senči par kāpostiem teica tā:

Kapu, kapu kāpostiņi,
Ne es viena jūs ēdišu:
Ēdìs cūkas, sivēntiņi,
Ēdìs pate saiminiece.

- Galviņkāposti satur tikpat daudz C vitamīna, kā citroni vai apelsīni,

- Kāposti izceļas ar augstu P vitamīna saturu, kura daudzums pārsniedz šī vitamīna koncentrāciju citos dārzeņos,

- Kāposti organismam piegādā minerālvielas, kas nodrošina normālu sārmu un skābju līdzsvaru,

- Kāposti satur maz kaloriju, nedaudz olbaltumvielu un ogļhidrātu,

- U vitamīns, ko satur svaigu kāpostu sula, ieteicams kuņģa čūlas ārstēšanai.

- Kāpostus sautējot, ir ieteicams pieliet etiķi, tad tie neizvārās pārāk mīksti. Puķkāpostus var sautēt pienā,

- Puķkāpostus vārot, ūdenim pievieno nedaudz piena un cukura, tad tie ir garšīgāki un baltāki,

- Lai puķkāpostus pirms gatavošanas atbrīvotu no kaitēkļiem un tārpiem, tos 10-15 minūtes patur stiprā sālsūdenī,

- Ja kāposti pārskābuši, tos pirms lietošanas nomazgā ar siltu ūdeni un viegli nospiež; ja tikai mazliet pārskābuši, tad mazgā siltā ūdenī,

- Skābētu kāpostu zupai sāli pievieno tad, kad kāposti mīksti, citādi tos viegli pārsālīt.