Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:391, Did:0, useCase: 0



Mandarīnu maģiskā aromāta spēks 22.11.2018 21:39

Ziemas sākums un Ziemassvētku tuvošanās laiks man vienmēr ir asociējies ar Mandarīnu kalniem. Sākas Advente un, domāju, ka neviens nespēj iedomāties šo laiku bez mandarīnu smaržas mājās, piparkūku cepšanas un karstvīna aromāta.

Ķirbis - vērtīgs produkts veselībai, vienkārša ķirbju zupas recepte 31.10.2018 20:52

Ķirbis ir viena no rudens ražas veselīgākajām dārza veltēm. Tam ir pozitīva ietekme uz veselību, tāpēc ķirbi mēdz dēvēt par „rudens dārza karali”. Tas ir vērtīgs produkts, ko rudens sezonā iespējams izmantot dažādos pagatavošanas veidos veselības un pašsajūtas uzlabošanai.

Uzstādīts jauns rekords – Latvijas smagākais ķirbis sver 574 kg 26.10.2018 22:04

Šodien, 26.oktobrī, “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” tika uzstādīts jauns rekords, Luīzes Neimanes izlolotajam ķirbim no Kuldīgas novada sasniedzot 574 kg, kas ir par 170 kg vairāk, salīdzinot ar 2016.gadā uzstādīto rekordu. Čempionātu Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau 13.gadu pēc kārtas organizē “Maxima Latvija”, godinot Latvijas vietējos dārzeņu audzētājus.

Kokosrieksta noslēpumi 10.10.2018 17:10

Iegādājoties kokosriekstu, mēs diez vai aizdomājamies par to, ka iegūstam ne tikai vērtīgu diētisku produktu, bet arī brīnišķīgu skaistumkopšanas līdzekli. Tostarp eksotiskās skaistules jau no seniem laikiem šo gardumu lieto gan uzturā, gan savas jaunības un skaistuma saglabāšanā. Kokosrieksts noder kā dabīgs matu kondicionieris, tas attīra, nedaudz mitrina un atjauno sejas un ķermeņa ādu.

Ko tu zini par ķirbjiem? 04.10.2018 17:06

Ķirbis, jeb lielākā oga pasaulē, Latvijā jau kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, Helovīna svētki u.c. Ķirbji ir bagāti ar A un C vitamīnu, ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai. LIDO izpētījis un apkopojis šos un vairākus citus interesantus faktus par ķirbjiem.

Aizjūras vitamīni uz pašmāju galda 06.09.2018 20:04

Aarvien biežāk iedzīvotāji savos pirkumu grozos liek ne tikai banānus, mango, avokado, kivi, bet arī daudz eksotiskākus augļus – tādus kā čermoja, feihoja, karambola, kivano un citus. Šo augļu uzturvērtību, pagatavošanas veidus un garšu, komentē Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs.

Brīnumdares mellenes jeb ko der zināt par mellenēm 09.08.2018 18:04

Sen zināms, ka mellenes uzlabo redzi, pastiprina redzes asumu un samazina acu nogurumu. Pierādīts, ka mellenes paātrina acs ābola iekšējā apvalka- tīklenes- atjaunošanos. Otrā pasaules kara laikā angļu lidotājiem bija jāēd melleņu ogas un melleņu ievārījums, lai uzlabotu redzes spējas mijkrēslī un nakts laikā. Interesants ir arī fakts, ka Džona Kenedija tēvs, aviācijas ģenerālis Džozefs Kenedijs, lidotājiem ieviesa melleņu porciju kā obligātu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu labas redzes saglabāšanai. Mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē.

Ko der zināt par bumbieriem, to vērtīgās īpašības 07.08.2018 20:47

Bumbieri satur milzīgu daudzumu vērtīgu vielu- šķiedrvielas, saharozi, glikozi, fruktozi, karotīnu, folijskābi, mangānu, dzelzi, jodu, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, cinku, fluoru, molibdēnu, pektīnus, organiskās skābes, kā arī А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Р, РР vitamīnus un miecvielas.

Arbūza vērtīgās īpašības un kas jāņem vērā izvēloties arbūzu 03.08.2018 19:14

Kādu labumu organismam spēj dot šī saldā oga? Ir zināms, ka 80% arbūza sastāvā ir ūdens, kas izskaidro tā spēju brīnišķīgi attīrīt organismu un izvadīt sārņus.
Bez tam arbūzs satur ļoti daudz vitamīnus un mikroelementus, kā arī folioskābi. Pateicoties tai, arbūzs palīdz nomierināt nervu sistēmu, kļūstot par vienu no labākiem veidiem cīņā ar stresu.
Jāatceras, ka labās īpašības būs spēkā, ja izvēlēsieties nobriedušu un gatavu arbūzu.

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu garšu 09.03.2018 19:14

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu un neparstu garšu. Gatavo un baudi!

Ko der zināt par smiltsērkšķiem (2) 14.11.2015 13:54

Kopš vairākus gadus kopš septembra līdz maijam uzturu ikdienas bagātinu ar smiltsērkšķu sulu, esmu aizmirsusi par to, kas ir nelāgās saaukstēšanās. Protams, tie ir arī ļoti skaisti gan rudenī, gan ziemā, tomēr kā dekoratīvie augi smiltsērkšķi popularitāti nav ieguvuši straujās izplatīšanās dēļ, un to unikālā vērtība slēpjas tieši augļos.

Hurma- garšīgs, vērtīgs un maģisks auglis 27.03.2015 14:03

Šis oranžais auglis ir ne tikai sulīgs un garšīgs, tam piemīt arī milzum daudz vērtīgu īpašību kā fiziskās veselības jomā, tā arī smalko enerģiju līmenī. Hurma ir patiesi maģisks auglis. Taču sāksim ar tās praktisko pielietojumu.

Ko der zināt par dzērvenēm (4) 08.01.2015 17:59

Latvijas purvos dzērvenes tiek lasītas jau no aizvēsturiskiem laikiem. Mūsu senči zināja par šo ogu lieliskajām īpašībām, kas palīdz saglabāt veselību, izsargāties no saslimšanām, sveikam un veselam pārlaist tumšo rudens un ziemas laiku.

Apelsīns možumam, veselībai un skaistumam 06.12.2014 20:41

Apelsīns- šis oranžais brīnumdaris, kas ne tikai labi garšo, bet arī garantē možu garastāvokli un enerģijas lādiņu. kā arī palīdz mums būt veseliem un skaistiem.

Ko Tu zini par ogām? 18.08.2014 11:29

Vasara mūs lutina ar daudz dažādām ogām gan pašu dārzos, gan mežos. Ja pareizi uzglabātas, ogas iespējams lietot visu gadu, bet sezonas plaukumā no tām iespējams gatavot daudz dažādu gardumu – ievārījumus, sulas, sīrupus, tējas, sukādes vai čatnijus. LIDO izpētījis un apkopojis vairākus interesantus faktus par ogām un to nozīmi uzturā.

Smiltsērkšķis– no tūkstošiem gadu sena dziednieka līdz modernai superogai (+recepte) 11.11.2013 12:09

Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības jau daudzus tūkstošus gadu atpakaļ novērtēja senie tibetieši, ķīnieši un grieķi. Mūsdienās oga atkal iemanto popularitāti, pateicoties zinātniskiem atklājumiem uztura zinātnē un izteiktajām garšas īpašībām.

Brīnumdares mellenes 19.09.2011 14:44

Sen zināms, ka mellenes uzlabo redzi, pastiprina redzes asumu un samazina acu nogurumu. Pierādīts, ka mellenes paātrina acs ābola iekšējā apvalka- tīklenes- atjaunošanos. Otrā pasaules kara laikā angļu lidotājiem bija jāēd melleņu ogas un melleņu ievārījums, lai uzlabotu redzes spējas mijkrēslī un nakts laikā. Interesants ir arī fakts, ka Džona Kenedija tēvs, aviācijas ģenerālis Džozefs Kenedijs, lidotājiem ieviesa melleņu porciju kā obligātu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu labas redzes saglabāšanai. Mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē.

Ko der zināt par vīnogām 31.10.2010 21:59

Leģenda vēsta, ka Noass, pēc lielajiem plūdiem nokāpis uz sauszames, vispirms esot iestādījis vīnogas. Kopš tā laika šis augs pavadījis cilvēkus visur un vienmēr, protams, tajos platuma grādos, kur vīnogām ir pietiekami silti, lai tās spētu briedināt ogas.

Ko der zināt par ķirbi (1) 30.10.2010 12:07

Ķirbja varenību un skaistumu novērtējuši visos laikos - gan romieši, gan Romas imperators, un Amerikā ķirbim veltīta vesela diena - Helovīns jeb Visu svēto diena. Un vai atceramies, ar ko Pelnrušķīte aizbrauca uz balli? Tieši tā - ar ķirbja karieti!

Ko der zināt par āboliem (3) 26.09.2010 09:15

Lai gan šogad nav padevusies pati dāsnākā ābolu raža, taču tāpat tos cepam un sautējam, pievienojam cepešiem un pankūkām, no tiem spiežam sulu un žāvējam, liekam kompotos, vāram džemos, skābējam, marinējam un pats galvenais - kāri cērtam zobus gardajos augļos un mielojamies uz veselību.