Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:400, Did:0, useCase: 3


Noslēpumi un knifi, kas Tev ļaus baudīt neizmirstamu kafijas garšu!

Redakcija
Redakcija

Mēdz teikt, ka labas, aromātiskas un gardas kafijas pagatavošana ir īsta māksla. Un vai tad nav tā, ka kafejnīcā kafija garšo daudz savādāk, labāk, kā tā, ko pagatavojam mājās paši? Varbūt iemesls tam ir apmācīts un pieredzējis bārmenis, kas prot kafiju pagatavot īpaši, varbūt noslēpums ir kafijas pagatavojamajā automātā, kas spēj no pupiņām paņemt vislabāko, pagatavojot patiešām garšīgu un smaržīgu kafiju. Bet varbūt jāzina vien pāris noslēpumi, lai arī mums mājās izdotos pagatavot gardu un aromātisku kafiju!

Protams, labs un kvalitatīvs kafijas automāts par skādi nekad nenāk, jo automāts, gribam to atzīt vai nē, pratīs pagatavot kafiju teju nevainojami. Ja no rīta, pēcpusdienā un pat vakaros mēdzam izbaudīt tasīti labas kafijas, viens no noteikumiem – vajadzētu iegādāties labu kafijas automātu. Tas būs viens no galvenajiem soļiem ceļā uz labāku kafiju. Tomēr ir vēl citi noslēpumi, kas jāzina arī bez kvalitatīva kafijas automāta iegādes.

Viens no tiem – lai kafija saglabātos svaiga un aromātiska, tā obligāti jāuzglabā hermētiski noslēgtā iepakojumā un papildus tam vēl jāievieto slēgtā traukā. Daži iesaka glabāt kafiju ledusskapī. Tomēr ražotāji ieteikums ir izlietot atvērtu kafijas paciņu 2 nedēļu laikā. Lai vislabāk un pilnīgāk izbaudītu kafijas garšas īpašības un kvalitāti, svarīgi ir izvēlēties pareizo kafijas malumu attiecīgajai kafijas pagatavošanas metodei. Tas, kāds būs kafijas stiprums, aromātiskums un garša, būs atkarīgs no maluma, laika, cik ilgi kafija bijusi saskarē ar ūdeni un ūdens un kafijas attiecības proporcijām, kas izvēlētas pagatavošanas laikā. Jo īsāks kafijas pagatavošanas laiks, jo smalkāks malums vajadzīgs, un otrādi. Izvēlēts nepiemērots malums var padarīt kafiju rūgtu, pārmērīgi stipru, vai arī vāju un bezgaršīgu.

Tā, gatavojot kafiju automātā, piemērotākais būtu vidējs malums, bet uzlejot kafiju tieši krūzītē – smalkāks malums. Kafijai espresso automātos būs nepieciešama ļoti smalka maluma pakāpe, bet izmantojot kafijas spiedkannu, piemērotāka būs rupjāka maluma pakāpe. Loģiski, kafijas pagatavošanai vienmēr jāizmanto tīri un izskaloti trauki, kā arī pēc kafijas dzeršanas trauki rūpīgi jāiztīra no visiem kafijas nosēdumiem – gan krūzītes, gan spiedkannas. Kafijas garša būs labāka, ja izmantosim svaigu ūdeni kafijas pagatavošanai. Tā kā tieši ūdens sastāda līdz 98% kafijas tases satura, tā kvalitāte būtiski ietekmēs garšu. 150ml lielai krūzei ieteicamais kafijas daudzums uz tasīti ir 6 grami kafijas. Tiesa, izvēlētais kafijas daudzums atkarīgs no katra individuālajām garšas īpašībām.

Kafijas pagatavošanai noteikti nevajadzētu lietot vārošu ūdeni. Vispiemērotākā ūdens temperatūra būs 92-96 grādi pēc Celsija. Savukārt uzlejot kafiju pārāk zemā temperatūrā tā būs pliekana un negaršīga. Lai pilnībā izbaudīto bagātīgo garšu un smaržu, kafija jāpasniedz uzreiz!