Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:242, Did:0, useCase: 0



Noderīgi padomi, kā racionāli izmantot pārtikas produktus

''Treknajos gados'', atēdušies lašus un ikrus, arī tagad latviskā iecirtībā turamies godam, taču reizēm nākas vien atzīt, ka maciņā svilpo vējš, vai arī, ak vai, viesības garām, bet leduskapī aizķēries tik daudz nenotiesāta, ko roka neceļas izmest. Varbūt noderēs kāds no padomiem, kurus vairāk kā pirms 30 gadiem savā pavārgrāmatā sniedza autores V.Gustava un I.Jansone.

- No vakardienas pusdienām pāri palicis nedaudz vārītu rīsu. Tos var izmantot zupas pagatavošanai.
Ņem tomātus bez mizas, sagriež, pieliek sviestā saceptu, sasmalcinātu sīpolu, sāli, nedaudz cukura, piparus, pielej ūdeni un visu vāra 10 minūtes; pieliek krējumu, dilles un citus zaļumus. Pasniedz ar sviestmaizēm.

- Ja vārītiem rīsiem pieliek olu, cukuru, mazliet piena un miltu, tad var cept biezās pankūkas.

- Ja vārītiem rīsiem pievieno saputotas olas ar cukuru, mazliet pienu un garšvielas, tad var izcept garšīgu saldo sacepumu.

- Ja negribat saldo sacepumu, gatavojiet sāļo. Tādā gadījumā rīsiem pievieno neputotas olas bez cukura, sagrieztu desu, šķiņķi vai cepeša atgriezumus un balto vai tomātu mērci.

- Biezpienu, kurš sāk jau nedaudz ‘’apsūbēt’’ , izlieto ķimeņu sieriņiem.

- No biezpiena var cept saldo sacepumu un pankūkas.

- Biezpienu var likt pie kotletēm. Tas pavairo masu un mazās devās kotlešu garšu nemaina. Jāsargās pielikt par daudz, tad kotletes būs skābas.

- Ja pusdienās ir zirņu biezenis ar speķa mērci, pārpalikumu var otrā dienā izmantot zirņu zupai. Atliek tikai uzvārīt sagrieztus burkānus, kartupeļus, pievienot zirņu biezeni ar pāri palikušo mērci, vēl pavārīt, un zupa gatava.

- Sakaltušu šķiņķi sarīvē uz rīves, ber uz sviestmaizēm kā rīvētu sieru.

Variants: sarīvēto šķiņķi sajauc ar sasmalcinātiem sīpoliem, pipariem, krējumu un ziež uz sviestmaizēm.

- Ja paliek pāri ceptas sēnes, tās var izmantot gaļas sacepumiem vai piemalt pie kotletēm.

- No cepeša kauliem var vārīt garšīgas zupas ar grūbām, kāpostiem, sēnēm u.c.

- Cūkas, liellopu vai teļa gaļas treknumus sagriež, izkausē un izmanto kartupeļu vai zivju cepšanai.

- No pāri palikušajām biezputrām, piejaucot olas un miltus, cep biezās pankūkas.

- Pusdienās pāri palikušos kartupeļus izlieto kartupeļu salātiem, gaļu – kartupeļu sacepumam vakariņās; var pagatavot kartupeļu kotletes. Maltā veidā var pievienot pie zupām, īpaši biezeņzupām.

- Citronu vai apelsīnu miziņas pieliek kā garšvielas saldajiem ēdieniem un dažreiz arī gaļas un zivju ēdieniem.

- Pāri palicis saputots olas baltums ir augstvērtīga līme, bet, sajaukts ar citrona sulu, vakaros noder kā roku krēms.