Viss ģeniālais ir vienkāršs – trīs sildošas receptes

Teicienu – viss ģeniālais ir vienkāršs – var attiecināt teju uz jebkuru dzīves situāciju, tai skaitā arī uz maltītes gatavošanu. Viss slēpjas ierastu produktu neierastā apvienojumā, tāpēc, lai atvieglotu ikdienu, veikalu tīkls “Mego” piedāvā trīs receptes, kurās izmantoti veikalu plauktos viegli pieejami produkti.

Drukāt

Zema tauku satura jogurta polenta
Lai arī polenta izklausās mazliet sarežģīti un mazliet pēc svešvārda, tomēr tik traki nav. Polenta ir kukurūzas putraimu putra, ko var aizstāt parastiem miltiem, pilngraudu kviešu vai griķu miltiem. Recepte paredzēta sešām porcijām.

Nepieciešamie produkti:
- 1 ¼ krūzes zema tauku satura jogurta (der dabīgie jogurti, piemēram, “Lakto” utt)
- 3 krūzes vistas buljona
- ¾ krūzes polentas vai citu miltu pēc izvēles
- 1 puravs – sasmalcināts
- 1 ¼ ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
- 1 ķiploka daiva sasmalcināta
- melnie pipari
- košera sāls

Pagatavošana
Sakarsējiet krāsni līdz 325 grādiem. Cepamajā traukā samaisiet pētersīļus, puravus, ķiploka daiviņu, polentu, jogurtu un buljonu, uzkaisiet košera sāli un melnos piparus. Apklājiet foliju un cepiet 60-75 minūtes bez maisīšanas. Pēc nepieciešamības polentu var vēl atšķaidīt ar vistas buljonu.

Pilngraudu maizes minestrone
IBM Šefpavārs Vatsons, piedāvājot šo recepti, iedvesmojies no “BonApetit” pavasara minestrones ar vistas gaļas frikadelēm. Recepte paredzēta četrām porcijām.

Nepieciešamie produkti:
- 2 šķēles pilngraudu maizes
- 2 tējkarotes sasmalcināta rozmarīna
- ¾ ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu
- ½ krūze olu nūdeļu
- ¼ krūzes sarīvēta Parmas siera
- 1 krūze spinātu lapu
- ½ krūze sagrieztu salātlapu
- 1 nomizots un sagriezts burkāns
- 1 sasmalcināts sīpols
- 200 g maltas vistas gaļas
- Sakults vienas olas baltums
- 1 ola
- 4 daiviņas sasmalcināta, samalta ķiploka
- 4 krūzes vistas buljona
- 30 g ExtraVirgin olīveļļas
- košera sāls, sarkanā čili pulveris

Pagatavošana

1. Vidēja izmēra bļodā sajauciet vistas gaļu, pilngraudu maizi ar pusi no Parmas siera, pusi no ķiplokiem, visiem sasmalcinātajiem pētersīļiem, olu baltumu, košera sāli un sarkanā čili pulveri. Izveidojiet frikadeles, aptuveni 1,3 cm diametrā (vajadzētu iznākt aptuveni 28).

2. Nelielā katliņā uz vidējas uguns uzkarsējiet olīveļļu, aptuveni trīs minūtes apcepiet frikadeles. Pēc tam nolieciet tās malā uz atsevišķa šķīvja.

3. Katliņā ieberiet ķiplokus un turpiniet gatavot, bieži tos apmaisot. Pievienojiet atlikušos ķiplokus un gatavojiet vienu minūti. Pielejiet vistas buljonu un divas krūzes ūdens, pagaidiet līdz viss sāk vārīties. Pievienojiet olu nūdeles un burkānu, gatavojiet uz lēnas uguns aptuveni astoņas minūtes. Pievienojiet frikadeles, lēnām vāriet līdz burkāni kļūst mīksti un frikadeles ir pilnībā gatavas. Pievienojiet spinātu un salātu lapas, atlikušo Parmas sieru un visu samaisiet. Pievienojiet pēc garšas košera sāli un sarkanā čili pulveri.

4. Ielejiet zupu trauciņos – dekorējiet ar pētersīļiem, rozmarīnu un Parmas sieru.

“Piena ragū”
Recepte balstīta uz klasiskās pastas Bolonjēzes gaumē pagatavošanas principiem. Galu galā iegūsiet piecas porcijas. Katru porciju vēlams pasniegt uz silta šķīvja.

Nepieciešamie produkti:

- 120 ml sarkanvīna
- 85 g salītas cūkgaļas (var aizvietot ar šķiņķi, bekonu, vītinātu gaļu u.tml.)
- 30 g ExtraVirgin olīveļļas
- 1,5 krūze buljona (pēc ieskatiem un garšas izvēles)
- Čedaras siers
- 1 ¼ krūzes piena
- 1 ¼ ēdamkarotes čili pastas
- 1 vistas krūtiņa
- 200 g maltas liellopa gaļas
- ¾ kg nūdeļu
- 4 krūzes sakapātu sarkano kāpostu (vai var aizstāt ar 2 sakapātiem burkāniem)
- 3 sakapāti tomāti
- 2 sakapāti sīpoli
- malts koriandrs
- košera sāls

Pagatavošana

1. Mērce. Uz vidēji lielas uguns lielā, biezā katlā uzkarsējiet olīveļļu. Pievienojiet sīpolus, tomātus un sarkanos kāpostus. Sautējiet 8-10 minūtes. Pievienojiet malto liellopa gaļu, vistas krūtiņu un salīto cūkgaļu. Visu sautējiet, laiku pa laikam apmaisot, apmēram 15 minūtes. Pievienojiet sarkanvīnu; vāriet vienu minūti, bieži apmaisot un neļaujot piedegt. Pievienojiet buljonu un čili pastu; apmaisiet, lai veidojas viendabīga masa. Samaziniet gatavošanas uguni uz pavisam nelielu un ļaujiet, lai viss lēnām sautējas aptuveni 1,5 stundas, laiku pa laikam apmaisot. Pievienojiet košera sāli un malto koriandru.

2. Neliela pannā uzkarsējiet pienu un pakāpeniski pievienojiet mērcei. Daļēji pārklājiet mērces katliņu un ļaujiet sautēties vēl 45 minūtes uz lēnas uguns, apmaisot un pievienojot buljonu – līdz ¼ krūzes, lai mērce nebūtu tik bieza.

3. Uzvāriet palielā katliņā ūdeni, pievienojiet košera sāli, ieberiet nūdeles un vāriet tās, laiku pa laikam apmaisot. Daļu no ūdens, kurā novārītas nūdeles, saglabājiet. Atsevišķā kastrolī sajauciet mērci ar nosusinātām nūdelēm. Ja nūdeļu un mērces apvienojums šķiet sauss, pievienojiet mazliet ūdens, kurā vārījās nūdeles. Pirms pasniegšanas katrai porcijai pievienojiet Čedaras sieru.

Lai labi garšo!

Jāpiebilst, ka receptes sagudrot palīdzēja “IBM ChefWatson”, tehnoloģiju kompānijas IBM radītais kognitīvās gatavošanas rīks. Kā tas strādā? Jūs piedāvājiet Šefpavāram Vatsonam produktus, savukārt IBM mākslīgā intelekta pavārs piedāvās recepšu versijas. Jāteic gan, visi norādītie daudzumi ir aptuveni – tāpēc gatavošanas gaitā jāseko līdzi, jāvadās pēc garšas izjūtas un veselā saprāta.

“Šo recepšu pamatā ir produkti, kuri piedalās arī “Mego” lielajā rudens loterijā, tādējādi ikviens vēl teju līdz novembra beigām var nošaut divus zaķus uzreiz – gan pagatavot neierastu maltīti, gan, iespējams, tikt pie kādas balvas vai pat pie automašīnas,” sacīja “Mego” mārketinga vadītājs Aleksandrs Afanasjevs.

Drukāt

Tev jābūt autorizētam,