Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:389, Did:0, useCase: 3


5 padomi dzērienu baudīšanai un pasniegšanai

Redakcija
Redakcija

Vēlamies, lai svinības vai mājas ballīte izdotos lieliska un nepiespiesta, un viesi tiktu pārsteigti gan ar gardām uzkodām, gan lieliski servētiem dzērieniem. Kā to panākt? “Supreme” augstākās klases dzērienu eksperts Edgars Grišulis atgādina dažas vienkāršas, taču svarīgas patiesības dzērienu servēšanas etiķetē, lai svētki būtu izdevušies. Kā arī kopā ar augstākās klases dzērienu izplatītāju Pernod Ricard Latvia piedāvā paskatīties uz ierastiem svētku dzērieniem neierastākā veidolā – jaucot kokteiļos mājas apstākļos.

Ledus un dzēriens. Vai ledus ļauj izbaudīt dzēriena nianses pilnībā? Ja atrodies skaļā pasākumā, kurā tiek nodarbinātas citas maņas, tad ledus pie viskija vai kāda cita tīra dzēriena nekaitēs. Bet, ja atrodies mājās, mierīgā pasākumā ģimenes vai draugu lokā, malko kvalitatīvu dzērienu un vēlies izbaudīt visas tā garšas un smaržas nianses, tad ledu labāk nepievienot, jo ledus tās notušē.
Svarīgi! Ja lieto ledu, tad tam jābūt tikko no saldētavas, svaigam un blīvam. Nav nepieciešams to smalcināt.

Ūdens un dzēriens. Lai izbaudītu kvalitatīvu dzērienu, piemēram labu viskiju, pilnībā, pietiek tam piepilināt pāris pilienus tīru istabas temperatūras ūdeni. Ūdens atraisa dzēriena garšu un smaržu, ļaujot sajust tā tipiskākās īpašības.

Dzērienu pasniegšanas temperatūra. Kvalitatīvus dzērienus būtu ieteicams baudīt istabas temperatūrā, kas ir 17o/18o. Ierasts, ka baltvīni un šampanieši pirms pasniegšanas kārtīgi jāatdzesē, taču tas vairāk attiecas uz jaunāka gada gājuma dzērieniem (tie jāpasniedz ap 7o temperatūrā). Izturēti vīni un šampanieši jāpasniedz ap 10o temperatūrā. Tāpat arī kvalitatīvu vodku nav ieteicams glabāt saldētavā, jo, dzerot ledusaukstu, dzēriens pazaudē savas garšas nianses.

Glāzes. Mājas apstākļos nav nepieciešams aizrauties ar neskaitāmiem glāžu veidiem. Taču, lai pašiem būtu interesanti baudīt dzērienus, ieteicams variēt ar 6-7 glāžu veidiem. Pirmkārt – atsevišķas glāzes baltvīnam, sarkanvīnam un šampanietim. Old fashioned glāze, kas piemērota stipro dzērienu baudīšanai tīrā veidā vai ar ledu. Kā arī highball glāze, konjaka glāze un kokteiļu jeb cocktail coupe glāzes.

Instrumenti. Dzērienu eksperts Edgars Grišulis uzsver, ka kokteiļus mājas apstākļos jaukt ir vienkārši, ja vien mājās atrodas instrumenti šim nolūkam – šeikeris, dzērienu jaukšanas glāze (var izmantot lielu glāzi vai kādu citu atvērtu trauku) un karote maisīšanai (piemēram, latte karote vai kāda cita ar garu kājiņu).

Ierasti dzērieni neierastās garšās

Iespējams, tieši mājās rīkoti svētki, ir labākais brīdis, kad ļauties eksperimentiem un ierastos dzērienus – šampanieti, viskiju, karstvīnu un citus, nobaudīt jaunās garšās. “Supreme” augstākās klases dzērienu eksperts Edgars Grišulis piedāvā dažas pasaulē populāras, kā arī mazāk zināmas kokteiļu receptes, kuru gatavošanu var izvērst par interaktīvu un jautru pasākumu arī viesiem. Taču pats galvenais – klasiski baudītie dzērieni kokteiļos atklāsies vēl neierastās garšās.

Šampanietis
Recepte: Klasiskais šampanieša kokteilis
• Šampanietis G.H. MUMM CARDON ROUGE
• Cukura kubiņš
• 2 Angostura bittera pilieni
• 15ml konjaks Martell
Piesūcini cukura kubiņu ar 2 pilieniem Angostura bittera. Cukura kubiņu liec šampanieša glāzē, virsū lej konjaku un šampanieti. Dekorē ar apelsīna miziņu.

Viskijs
Sākoties gada aukstajai sezonai, viskijā jāmeklē siltās garšas - vaniļa, kanēlis, kaltēti augļi, šokolāde, kaltētu augļu garšas, kas sasildīs gan pēc garas darba dienas, gan pārgājienā mežā.

Recepte: Four Roses Old Fashioned
• 60ml burbons FOUR ROSES SMALL BATCH
• 10ml cukura sīrupa
• 2 Angostura bittera pilieni
• ledus kubiņi
Cukura sīrupu var ātri pagatavot mājas apstākļos, 100g cukura izmaisot 100g ūdens. Gatavojot kokteili, viskija glāzē liek ledu, cukura sīrupu un Angostura bittera pilienus, visu pārlej ar FOUR ROSES SMALL BATCH burbonu. Dekorē ar apelsīna miziņu.

Karstvīns
Lielākoties karstvīnu iegādājamies gatavu, safasētu tetrapakās vai pudelēs, tomēr Edgars Grišulis iesaka nebaidīties un pagatavot interesantu karstvīnu pašiem mājās. Vēl vairāk – garšīgu karstvīnu var pagatavot gan no sarkanā, gan baltvīna.

Recepte baltā vīna karstvīnam
• Baltvīns JACOB’S CREEK sauvignon blanc
• 2 ēdamkarotes medus vai agaves sīrups
• 5 kardamona sēklas
• 1 šķēlīte svaiga ingvera saknes
• 10 krustnagliņas
• 3 kanēļa standziņa
• 1 citrons
• cukurs
• nedaudz ūdens
Citronu sagriež un izspiež sulu. Visas sastāvdaļas saliek katliņā un uzsilda.

Konjaks/Brendijs
Pasaulē un arī Latvijā paliek arvien populārāki dažādi tradicionālie Ziemassvētku dzērieni, kuru sastāvā ir brendijs un olas. Ziemīgs, lielisks proteīnu avots būs Flip kokteilis.

Recepte: Ararat Flip
• Brendijs ArArAt 7*, 50ml
• Ports, 70 ml
• 1 vesela ola
• 1 tējkarote cukura
Visas sastāvdaļas sakrata šeikerī ar ledu un pirms pasniegšanas pa virsu uzrīvē muskatriekstu.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.