Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:404, Did:0, useCase: 3


Izmēģini – 9 Tex-Mex receptes vasarīgam mielastam

Vasara ir laiks, kad par ierastu lietu kļūst pusdienošana, vakariņošana un piknikošana brīvā dabā – dārzā, parkā, pie jūras vai citur. Neatņemama mielošanās brīvdabā sastāvdaļa ir ēdieni, ko var pagatavot ārā. Rimi gardēde un garšu pazinēja Ilze Jurkāne, vairākus gadus dzīvojot Amerikā, iepazinusi savdabīgos Tex-Mex virtuves ēdienus, kas noteikti jānogaršo ikvienam vasaras atpūtniekam, kurš galdā bez klasiskās aukstās zupas un šašlika vēlas celt kaut ko multikulturālāku.

“Tex-Mex apzīmē Meksikas un Amerikas štata Teksasas un tradicionālās virtuves savienojumu – ēdienu, kas ir īsta bauda karstās vasaras dienās, ballītēs un tematiskajos vakaros, jo nācis no siltas klimata joslas. Mūsdienās šie ēdieni ir populāri ne tikai plašajā Amerikā, bet arī Eiropā, tai skaitā Latvijā. Manuprāt, brīnišķīgi, ka Tex-Mex ēdieni nepieprasa konkrētu stilu, tos var baudīt nepiespiestā atmosfērā un apģērbā, ballītē, kur katrs viesis kopīgo galdu papildina ar paša sagatavotu ēdienu – gaspačo, načosiem, tako vai ko citu,” stāsta Rimi gardēde Ilze Jurkāne.

9 ēdieni, kas noteikti jānogaršo

Tortiljas – tortiljas pamatā ir pankūkai līdzīga maize, kas cepta no kukurūzas miltiem. Tortiljas izmanto kā pamatni, kurā ietīt dažādus pildījumus – dārzeņus, gaļu, zivis. Tāpat tās kaltē un izveido čipsus. Meksikā tortiljas pat liek zupā nūdeļu vai kartupeļu vietā.

Načos – tie ir tortiljas čipsi, kas apbērti ar sieru, pievienojot salsas mērci un halapeņjo piparus, pēc tam tos cepot cepeškrāsnī. Načos arī var gatavot, tortiljas čipsus aplejot ar kausētu sieru, kam pievienotas garšvielas vai halapeņjo pipari.

Tako – tortilja pildīta ar ceptu malto gaļu, sakapātiem salātiem, avakado, tomātiem, sarīvētu sieru, skābu krējumu, lokiem, olīvām un salsas mērci. Var izmantot gan mīkstas, gan kaltētas tortiljas. Tex-Mex virtuvē ir ienākušas tortiljas arī amerikāņu gaumē – gatavotas no kviešu miltiem. Kopīgā maltītē tortiljas un dažādas sastāvdaļas saliek uz galda, un katrs pats var pagatavot tako pēc savas gaumes.

Barbekjū – Teksasas ēdieni ir balstīti uz kovboja tradīcijām – uz oglēm cep steikus, ribiņas, vistu, veselus, nemizotus kartupeļus un kukurūzas vālītes. Šos ēdienus vēl gardākus un īpašākus padara barbekjū mērce, kā neatņemamas sastāvdaļas ir tomāti, brūnais cukurs, čili pipari, sīpoli un ķiploki. Barbekjū ēdienos ietilpst arī pupiņu sautējums, kam mūsdienās pievieno meksikāņu garšvielas, sautējumiem kļūstot par čili – jo ugunīgāk, jo labāk. Ierasti ir mieloties arī ar kāpostu salātiem – cole slaw, kuri galvenokārt sastāv no plāni sagrieztiem, svaigiem kāpostiem, rīvētiem burkāniem, paprikas, sīpola un majonēzes.

Salsas mērce - tā tiek gatavota no sakapātiem tomātiem, čili pipara, sīpola, kinzas, sāls un citrona vai laima sulas – būtībā mērce ir Tex-Mex kečups. To var ēst kopā ar itin visu, ko vēlaties.

Gvakamole – otra populārākā aiz salsas mērces, ko gatavo no avakado, tomātiem, kinzas, citrona sulas, čili mērces un majonēzes vai skāba krējuma. Tā lieliski sader kopā ar tortiljas čipsiem.

Fahitas – līdzīgs ēdiens tako, tikai fahitās visbiežāk izmanto nevis malto gaļu, bet gan gaļas strēmelītes, dārzeņus, zivi, garneles, gvakamoli un citas tako piedevas.

Enčiladas – pildītas tortiljas, kas aplietas ar mēci, apkaisītas ar sieru un ceptas krāsnī. Pildījumam var izmantot dažādas mērces, piemēram, enchiladas suizas, pa virsu ir skāba krējuma vai bešamela mērces cepurīte.

Gaspačo – aukstās gaspačo zupas izcelsme ir Spānija, un pēc tam tā aizceļoja arī uz Meksiku. Tā ir ideāla vasaras pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa, un zupa parasti tiek pasniegta kopā ar načos. Zupa ir sātīga, bagātīga, ar burvīgu garšu buķeti.

Ilze Jurkāne piebilst: “Tradicionāli Tex-Mex ēdieni tiek servēti kopā ar alu, sangriju – punšam līdzīgu vīna un augļu maisījumu, vai ledus tēju. Un nevaru nepieminēt, ka, servējot šos ēdienus, siers netiek žēlots – tas sarīvēts tiek likts uz visiem ēdieniem, pat čili. Arī mēs, latvieši, bez siera neiztiekam, un arī man to patīk uzbērt neskopojoties. Es domāju, ka izcila un mazliet neikdienišķa vasaras vakara ideālā formula ir paša gatavoti Tex-Mex ēdieni, laba mūzika, kompānija un garastāvoklis. Lai jums izdodas savā ēdienkartē ienest jaunas garšas!”

Rimi gardēde Ilze Jurkāne dalās ar divām Tex-Mex virtuves receptēm, ko varat pagatavot jau šovakar vai nedēļas nogalē.

Gaspačo

Paredzēts: 6 personām
Gatavošanas laiks: 1 stunda

Sastāvdaļas:
• 1 l dārzeņu sulas – (ne tomātu)
• 1 sakapāta dzeltenā paprika
• 1 sakapāta oranžā paprika
• 2 sakapāti tomāti
• 1 sakapāts liels gurķis
• Sauja sakapātu lociņu
• Piparmētras
• 2 saspaidītas ķiploku daiviņas
• 2 ēd. K. Vusteršīras mērces
• 1 -2 ēd. k. čili vai tabasko mērces
• 2 ēd. k. olīveļļas
• Liela krūze sasmalcinātu ziedkāpostu
• Sakapāts baziliks un kinza – pa saujai katra
• 1 tējk. samaltas romiešu ķimenes jeb cumin
• ½ citrona sulas

Dārzeņu sulu ielej terīnē vai lielā bļodā. Pievieno visu produktus un samaisa. Pagaršo un pieliek klāt kādu sastāvdaļu vai garšvielu. Ļauj kādu stundu atpūsties, lai garšas savilktos. Servē ar karstiem načos.
Atcerieties! Nelieciet zupu ledusskapī vai nelieciet zupā ledus gabaliņus, jo tādējādi pazūd tās aromāts un garša.

Siera načos

Paredzēts: 6 personām
Gatavošanas laiks: 15 minūtes

Sastāvdaļas:
• 1 paciņa apaļie tortiljas čipsi
• 200 g sarīvēta siera
• 1 burciņa salsas mērce
• 1 maza burciņa melnās olīvas, bez kauliņiem, sagrieztas šķelēs
• 1 maza burciņa konservēti halapenjo pipari – pēc garšas
• 4-5 ēd. k. sakapātu loku

Uz pīrāgu pannas ieklāj cepamo papīru, izvieto tajā čipsus, atstājot brīvus 2-3 centimetrus starp tiem. Uzliek karotīti salsas mērci, tad uzkaisa sieru. Pa virsu uzliek olīvas šķēlītes un, ja ir drosme, arī kādu pipara šķēlīti. Apkaisa ar lociņiem. Liek cepties cepeškrāsnī 200-225 grādos grila režīmā un cep apmēram 10 minūtes, līdz siers burbuļo. Servē uzreiz!

Labu apetīti!