Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:388, Did:0, useCase: 0



Galda etiķetes gudrības. Kā izvēlēties un lietot galda piederumus?

Redakcija
Redakcija

Kā novērots, smalku viesību laikā neveikli brīži tiek piedzīvoti tieši maltītes laikā. Neziņa sākas brīdī, kad viesa priekšā tiek likts ēdiens un no plašā galda piederumu klāsta jāizvēlas pareizais rīks šī ēdiena baudīšanai.

Maltītes laikā nākas izmantot 3 dažādus veidu instrumentus:

- dakšiņu,
- karoti,
- nazi.

Apjukums bieži vien iestājas tādēļ, ka katram no šiem instrumentiem ir daudz dažādu paveidu, kas paredzēti noteikta veida ēdieniem. Līdz ar to saprotama neizpratne, ja pretī noliktas dažādas dakšiņas, vairāku veidu karotes un atšķirīgi naži.

Tā kā šo instrumentu paveidu ir ļoti daudz, sniegsim ieskatu par plašāk izplatītajiem galda piederumiem.

Dakšiņas

Dakšiņa ir viens no jaunākajiem galda instrumentiem, plaša tās lietošana sākās tikai ap 16. gadsimtu. Praksē (līdz ar to arī smalku viesību laikā) visbiežāk tiek izmantotas šāda veida dakšiņas:

- liellopu gaļas dakšiņa - paredzēta īpaši plānu gaļas šķēlīšu uzduršanai. Pēc formas šī dakšiņa atgādina parasto, tomēr tā ir mazliet lielāka un tās zari ir vairāk izliekti uz ārpusi.

- čipsu dakšiņa - divzaru dakšiņa, parasti veidota no koka un tiek izmantota čipsu (Anglijā ar vārdu čipsi tiek apzīmēti smalki sagriezti kartupeļi, kas citur pasaulē pazīstami kā frī kartupeļi) ēšanai.

- krabju dakšiņa - īsa, asa un šaura dakšiņa ar diviem vai trim zariem. Paredzēta, lai viegli un ērti varētu atdalīt gaļu no pagatavota krabja.

- deserta dakšiņa - par deserta dakšiņām dēvē dakšiņas, kas paredzētas saldajiem ēdieniem. Pēc formas tās ir mazākas par parastajām un lielākoties tām ir tikai trīs zari.

- zivju dakšiņa - paredzēta zivju ēdieniem. Pēc formas mazliet mazāka par gaļas dakšiņu, parasti ar trim vai četriem zariem.

- salātu dakšiņa - piemērota salātu ēšanai. Pēc lieluma līdzīga deserta dakšiņām, parasti ar četriem zariem. Tā kā salātu dakšiņa ir visai līdzīga deserta dakšiņai, ar to var ēst arī saldos ēdienus.

Karotes

Kā ēšanas piederumu karotes cilvēki izmanto jau kopš Paleolīta laikmeta. Līdz ar to karote ir viens no senākajiem galda piederumiem. Ikvienam būtu jāzina šādi karošu veidi:

- zupas karote - tiek izmantota zupām un tādiem ēdieniem, kuru ēšana ar dakšiņu ir apgrūtināta, piemēram, rīsiem vai griķiem. Zupas jeb ēdamkarote kulinārijā tiek izmantota arī kā mērvienība, un pasaulē pieņemtais zupas karotes tilpums ir 15 ml.

- deserta karote - mazāka un smalkāka par zupas karoti. Uz galda parasti tiek novietota šķīvju augšējā pusē un paredzēta saldajiem ēdieniem.

- tējkarote - mazākā no karotēm. Tējkaroti izmanto tējas gatavošanai kā cukura piebēršanas un tējas maisīšanas instrumentu. Līdzīgi kā zupas karote, arī tējkarote kulinārijā tiek izmantota kā mērvienība, un tās pieņemtais tilpums ir 5 ml.

Naži

Sākumā nazis tika izmantots dakšiņas vietā - ar to varēja gan sagriezt ēdienu, gan arī uzdurt nogriezto kumosu. Tomēr, pieaugot dakšiņu popularitātei, naža funkcijas kā uzduramajam instrumentam izzuda un šobrīd tas tiek izmantots tikai ēdienu griešanai vai smērēšanai. Plaši izplatīti ir šādu veidu naži:

- maizes nazis - nazis ar zāģveida asmeni ērtai un vienkāršai maizes sagriešanai.

- griežamais nazis - liels un ass nazis ceptas gaļas, piemēram, mājputnu vai cepeša sagriešanai.

- galda nazis - var būt sviesta, steika vai pat apvienotais nazis. Parasti uz galda tiek servēts kopā ar attiecīgajam ēdienam paredzētu dakšiņu.