Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Dekoratīvā augļu un dārzeņu griešanas māksla – karvings

Karvings no angļu valodas curving - grebums, griezums.Par karvingu sauc dekoratīvu augļu, dārzeņu, ledus, koka un akmeņu dekoratīvās griešanas mākslu. Tā apzīmē arī īpašu kalnu slēpošanas un snovborda stilu vai apjoma ilgviļņus skaistumkopšanā.
Tā kā tuvojas izlaidumu, kāzu un dažādu dārza svētku laiks, tad šoreiz parunāsim tieši par karvingu kulinārijā. Varbūt kāds no lasītājiem izlems to izmantot arī sava svētku galda noformēšanā.

Karvings kulinārijā kļūst aizvien populārāks. To šobrīd izmanto aizvien vairāk dažādos restorānos un kafejnīcās. Pēc manām domām tas ir jauns mākslas veids, jo labāko karvinga meistaru darbi un skulptūras ir fantastiski savā izpildījumā un domas lidojumā.

Ja vēlies pārsteigt savus viesus arī tu, tas nav neiespējami. Noteikti vienkāršākus darbus var izpildīt ikviens, vajag tikai laiku un vēlēšanos. Kādēļ lai uz tava galda neuzplauktu margrietiņu ziedi?

Mūsdienās karvings kļuvis par ēdienu un arī galda noformējuma diezgan svarīgu sastāvdaļu. Skaisti noformēts svētku galds noteikti priecēs gan bērnus, gan pieaugušos un mainīs pat ikdienišķa un pierasta ēdiena garšu. Jāatceras, ka skaistās dārzeņu skulptūras ir darbietilpīgs un precīzs darbs, kas vairāk paredzēts izstādēm un estētiskai baudai restorānos. Mājas jeb ikdienas karvingam vairāk piemērotas piezemētākas, vienkāršākas un ātrāk sagatavojamas formas. Var darīt to kopā ar bērniem vai ballītes dalībniekiem, to padarot par interesantu, jautru un neierastu izklaidi.

Karvinga vēsture

Karvings jeb dekoratīvā augļu un dārzeņu griešanas māksla radusies jau vairāk kā 2000 gadus atpakaļ Dienvidaustrumāzijā, lai padarītu krāsaināku un skaistāku ierasti skopo ikdienas galdu. Tā kā eiropiešu ikdienas ēdiens bija daudzveidīgāks (dažādi medījumi, graudaugi, zivis utml.), tad šeit pēc karvinga neizjuta tik lielu vajadzību. Eiropā pat uz karaļu galda vairāk domāja par garšas daudzveidību nevis dekoratīvām augļu un dārzeņu skulptūrām.

Ejot gadsimtiem, katrā no Austrumāzijas valstīm karvings pakāpeniski ieguva aizvien jaunas iezīmes un atšķirības, kas raksturīgas katrā no reģioniem.

Diezgan līdzīgi savās izpausmēs ir Japānas un Ķīnas meistari. Šeit raksturīgi precīzi griezumi un grebumi, kas pārsvarā attēlo hieroglifus, tradicionālos drakonu un cīņu skatus. Ķīnā bieži izmanto trafaretus, lai izgrieztu novēlējumus un dažādas jau ierastas formas.

Toties Taizemē simbols ir orhideja, tādēļ šeit karvinga meistari izceļas ar smalkām dārzeņu un augļu ziedu kompozīcijām. Viņi izmanto speciālus nažus un neierastas formas, tādēļ šeit darbi ir izsmalcinātāki un greznāki nekā Ķīnā vai Japānā.

Austrumos karvinga mākslu nodod no paaudzes paaudzē tāpat kā jebkuru citu amatu - ielu pārdevējs, ūdens nesējs vai ēzeļu, kamieļu dzinējs. Līdz ar to dzīves laikā meistari savas prasmes izslīpē līdz pilnībai, veidojot neiedomājamus skulpturālus veidojumus un fantastiskas kompozīcijas.

Interese par Austrumu virtuvi pamazām arī Eiropā ieviesa karvingu. Sākumā, protams, tas parādījās greznākajos restorānos, bet pamazām to sāka izmantot aizvien vairāk. Tā kā grieztie ornamenti pie mums nebija tik izplatīti, tad tas palīdzēja restorānu galdu servēšanu padarīt daudz krāšņāku. Šobrīd jau nevar iedomāties nevienu sevi cienošu kulinārijas izstādi vai demonstrāciju bez grezniem karvinga rotājumiem un skulptūrām. Tā kā kulinārijā šobrīd nav izgudrota kāda īpaša, jauna ēdienu recepte, tad vairāk tiek piedomāts pie jau esošo recepšu apstrādes, pilnveides un izskaistināšanas.

Karvings ikvienam

Karvinga pamatus var apgūt ikviens. Tam ir nepieciešama droša roka, ļoti ass nazis un labas idejas. Ir pamatpaņēmieni, kurus var apgūt karvinga kursos vai pašmācības ceļā. Ja esat nodomājis braukt ceļojumā uz Taizemi, tad ekskursantiem no Eiropas un Amerikas tiek piedāvāts apmeklēt īsos karvinga kursus.

Pirmo reizi ieraugot dekoratīvi izgrieztās formas un skaistos tēlus, tas viss liekas brīnišķīgs un neaizsniedzams. Īstenībā tas viss ir daudz vienkāršāk. Mācoties karvinga mākslu patstāvīgi, nepieciešams treniņš, pārdomāta augļu vai dārzeņu izvēle, ļoti asi naži. Ir jāievēro daži pamatprincipi un griezuma, grebuma pamatveidi, tad jau viss atkarīgs no paša pacietības mēģinājumu laikā.

Ieteikumi mājas pavāram - karvinga iesācējam:

1. Izdomāt piemērotu ornamentu jau esošam auglim vai dārzenim
2. Izdomāt ornamentu vai noformējumu un tikai tad izvēlēties nepieciešamo augli vai dārzeni.